MAALTIJDVOORZIENING OUDEREN VERANDERT

Tafeltje Dekje niet meer dagelijks aan huis

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De vrijwilligers van Tafeltje Dekje laden bij de keuken van woonzorgcentrum Emmaus de maaltijdboxen in.

De circa tweehonderd ouderen in Boxtel, Liempde en Esch die gebruikmaken van de maaltijdvoorziening Tafeltje Dekje staat een flinke verandering te wachten. Nu krijgt deze groep zelfstandig wonende senioren nog dagelijks een warme maaltijd thuisbezorgd. Vanaf september wordt eenmaal per week een voorraad gekoelde maaltijden afgeleverd. De mensen moeten die zelf opwarmen in de magnetron.

De strengere eisen die de overheid stelt aan de maaltijdbezorging zijn volgens voorzitter Thijs Meulemans van de raad van bestuur van Zorggroep Elde reden om de huidige vorm van Tafeltje Dekje stop te zetten. De temperatuurnormen worden steeds strakker gehanteerd. ,,We moeten de maaltijden met een temperatuur van 70 graden Celsius bij de mensen afleveren. Dat blijkt niet haalbaar", vertelt Meulemans.

Momenteel worden de maaltijden voor Tafeltje Dekje dagelijks bereid in de keuken van woonzorgcentrum Emmaus. Van daaruit vertrekken de vrijwilligers dagelijks om de maaltijdboxen te verspreiden.

Zorggroep Elde heeft ervoor gekozen om de maaltijdvoorziening in september over te dragen aan Vivent in Den Bosch. Deze instelling is in Boxtel en omgeving vooral bekend door de thuiszorg. Wekelijks worden de maaltijden op een vaste dag gekoeld afgeleverd volgens het zogeheten 'koelvers'-systeem.

De gebruikers kunnen vervolgens zelf bepalen wanneer ze warm eten. Ze zijn niet meer afhankelijk van het tijdstip waarop de vrijwilligers van Zorggroep Elde de etensbox met een warme maaltijd komen brengen. ,,Door een speciale productiewijze en de snelle opwarming van de koelvers-maaltijden, blijven smaak en voedingsstoffen volledig behouden", belooft Meulemans.

MEER VRIJHEID

Het bestuur van Elde ziet de grotere vrijheid die deelnemers van de maaltijdvoorziening straks hebben als een voordeel. De zestien chauffeurs die dagelijks een rondje maken langs de klanten aan Tafetje Dekje maken, denken daar echter anders over.

Dat stelt althans Bert Hellings. Hij brengt al zeventien jaar warme maaltijden bij de mensen thuis. ,,Nu komen wij dagelijks bij de mensen over de vloer. Je maakt een praatje en helpt bij het uitpakken. Dat zijn allemaal dingen die zullen verdwijnen. De oudjes worden door Elde aan de kant geschoven", vindt Hellings.

Hij zegt zijn kritiek niet onder stoelen of banken te hebben gestoken, toen de vrijwilligers maandag door vice-voorzitter Peter Kanters van de Zorggroep Elde werden geïnformeerd over de aanstaande wijzigingen. ,,De mensen moeten over een grote koelkast beschikken om maaltijden voor zeven dagen te bewaren. Daarnaast dient men een magnetron aan te schaffen; alwéér een apparaat dat bedient moet worden. Nee, het zal er allemaal niet makkelijker op worden", verwacht Hellings.

Zijn opmerking dat diverse ouderen geholpen moeten worden door de vrijwilligers van Tafeltje Dekje, werd door het bestuur van Elde weggewimpeld met de mededeling dat familie of buren dan maar bij moeten springen. Hellings: ,,Ja, ja, zie je het al voor je..."

SOCIALE CONTROLE

Meulemans begrijpt de teleurstelling bij de chauffeurs van Tafeltje Dekje. ,,Die mensen hebben door de jaren heen een band opgebouwd met de ouderen waar ze dagelijks aan de deur komen. Het komt echter niet als een donderslag bij heldere hemel; er wordt al langer over gesproken."

De bestuursvoorzitter speelt met het idee om de vrijwilligers op een andere manier in te zetten en zo de sociale controle en de onderlinge contacten te continueren. ,,Concreet hebben we daarvoor op dit moment nog geen plannen. Zoiets moet in samenspraak met de gemeente Boxtel uitgewerkt worden binnen de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning", aldus Meulemans.

Dat ouderen die nu gebruikmaken van de maaltijdvoorziening in een sociaal isolement raken, hoopt Zorggroep Elde ook op een andere manier tegen te gaan. Want het feit dat de overheid strakker toeziet om de temperatuurnormen van de maaltijdbezorging is niet de enige reden om de dienstverlening aan te passen, stelt bestuursvoorzitter Meulemans van Zorggroep Elde. Dit overkoepelend bestuursorgaan van de ouderenzorg in deze regio heeft een nieuwe visie ontwikkeld, waardoor in de diverse woonzorgcentra inmiddels ingrijpende veranderingen zijn doorgevoerd.

,,Door gebruik te maken van andere kooktechnieken, is het mogelijk geworden op verschillende locaties moderne restaurants in te richten. Cliënten kunnen hier à la minuut hun warme maaltijd samenstellen en in een gezellige sfeer nuttigen", aldus Meulemans.

ENQUÊTE

De bestuursvoorzitter van de Zorggroep Elde benadrukt dat de restaurants van de ouderencentra ook bezocht kunnen worden door senioren die er niet wonen. ,,Ook ouderen van buiten onze instellingen zijn hier van harte welkom", klinkt het uitnodigend uit de mond van Meulemans. Hij hoopt dat mensen die nu zijn aangesloten bij Tafeltje Dekje straks de weg weten te vinden naar de restaurants van Simeonshof, Emmaus, of Molenweide in Boxtel, De Vlaswiek in Liempde of Sint-Jozef in Esch.

,,Onzin", vindt chauffeur Hellings. ,,De meeste mensen maken juist van Tafeltje Dekje gebruik omdat ze niet meer zo mobiel zijn. Die gaan echt niet naar een van die seniorenrestaurants." Meulemans is een andere mening toegedaan en baseert zich daarbij op de uitkomsten van een enquête die enige tijd geleden is gehouden onder 575 zelfstandig wonende ouderen in Boxtel, Liempde en Esch.

Naast de vrijwilligers van Tafeltje Dekje zijn inmiddels ook de deelnemers aan de maaltijdvoorziening geïnformeerd over de verandering die op til zijn.
28 juli 2005

Print deze pagina

Terug