'NIET SCHULDIG AAN VERKEERSDODE ACHTERBERGHSTRAAT'

Justitie eist vrijspraak voor Gemondse tractorchauffeur

De 35-jarige Gemondenaar die op 14 februari van dit jaar in zijn tractor met gierton achteruitreed op de Achterberghstraat in Boxtel, kan niet worden verweten dat daarbij de 89-jarige zuster Bertha Bressers om het leven kwam. Dat vinden zowel de officier van justitie als de advocaat van de Gemondenaar. Desondanks diende dinsdag 26 juli in Den Bosch een rechtszaak tegen de chauffeur.

,,Een tragisch ongeval met een vreselijke afloop. Niet alleen dramatisch voor het slachtoffer, maar ook voor de chauffeur." Zo omschreef officier van justitie O. Beckers dinsdag voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Den Bosch het ongeluk dat in februari op de Achterberghstraat in Boxtel plaatsvond. De chauffeur van de trekker kan geen verwijt worden gemaakt en heeft in de ogen van het openbaar ministerie geen schuld aan de dood van de non.

Het is daarom opmerkelijk dat de Gemondenaar deze week toch voor de rechtbank moest verschijnen. ,,Het openbaar ministerie had de zaak kunnen seponeren, maar het is allemaal erg ingewikkeld. Daarom wil ik ook van de rechtbank horen of hier sprake is van schuld in de zin van artikel zes van de Wegenverkeerswet", stelde officier van justitie Beckers.

,,In hoeverre stond het de chauffeur vrij om achteruit te rijden? Had hij of zijn bijrijder niet uit moeten stappen om te kijken of het veilig was? Mijns inziens had dat wel moeten gebeuren, maar toch vind ik niet dat sprake is van roekeloos gedrag. En dus kan de chauffeur ook geen verwijt gemaakt worden." Beckers vroeg de Gemondenaar vrij te spreken.

AANGESLAGEN

Voordat Beckers aan zijn requisitoir begon werd de toedracht van het ongeval op de Achterberghstraat door de rechtbank nauwkeurig uitgeplozen. De Gemondse chauffeur, die tot op de dag van vandaag danig aangeslagen is door het noodlottig voorval, stelde daarbij dat het ongeval niet te voorkomen was geweest.

,,Samen met mijn bijrijder heb ik de zuster voorbij zien fietsen. Ze groette ons nog. We reden pas na anderhalve minuut teruguit. Ze moet recht achter de gierton stil zijn gaan staan. In die positie kon ik haar onmogelijk in mijn spiegels zien." Het was volgens de chauffeur ook niet te verwachten dat de non af zou stappen. ,,Er was daar niets. Alleen een bouwplaats."

De chauffeur denkt dat de non is afgestapt om een regenkapje op te zetten. ,,Toen we ze liggend op straat aantroffen had ze zo'n kapje op haar hoofd. Dat droeg ze nog niet toen ze ons passeerde." De trekker met gierton werd in februari door een Gemonds loonbedrijf ingezet om water uit de parkeerkelder van het toen in aanbouw zijnde appartementencomplex Rentmeester te pompen. Daarvoor stond het voertuig met aanhanger aan de linkerkant van de weg geparkeerd in de richting van de Dommelbrug. Nadat de tankwagen was gevuld reed de chauffeur langzaam achteruit om het bouwterrein op te rijden. De zuster, woonachtig in woonzorgcentrum Molenweide, stond op dat moment achter de gierton en is overreden.

NIET ROEKELOOS

Advocaat Mattie Bijleveld benadrukte voor de rechtbank hetgeen ook al door de politie was geconstateerd: het ongeluk was niet te voorkomen geweest door de Gemondse chauffeur. ,,Alle voorzorgsmaatregelen waren getroffen; het voertuig was technisch in orde; er zijn geen verkeersregels overtreden en er is geen sprake van roekeloos rijgedrag of het bewust nemen van onnodige risico's", aldus Bijleveld. Volgens de raadsvrouwe van de Gemondenaar ontbreekt de basis om haar cliŽnt als schuldige aan te wijzen voor de dood van de vrouw.

Het ongeluk is de tractorchauffeur niet in de koude kleren gaan zitten. Hij gaf aan vaak wakker te hebben gelegen; ook in de nachten voorafgaand aan de rechtszitting. ,,Daags na het ongeval ben ik naar de nabestaanden van het slachtoffer gegaan. Met lood in mijn schoenen. Ik verwachtte boze reacties, maar werd juist getroost. De familie had met me te doen. Onvoorstelbaar."

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.
28 juli 2005

Print deze pagina

Terug