KAMPEREN BIJ DE BOER STEEDS MEER IN TREK

Gemoedelijkheid troef op Den Oorsprong

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kamperen bij de boer. Op minicamping Den Oorsprong is het goed toeven.

,,We geven ons geld liever uit aan ijs dan aan tolwegen." Ron Zuidewijk lacht. Nee, een reis naar Frankrijk hoeft voor hem niet. Hij en zijn gezin hebben het prima naar de zin op minicamping Den Oorsprong. Die leerde Zuidewijk vorig jaar kennen toen zijn dochter deelnam aan de Nationale Jamboree van Scouting Nederland op landgoed Velder.

,,De kinderen mochten dit jaar kiezen en dat was niet moeilijk. 'Terug naar Boxtel', klonk het eensluidend." Het is duidelijk: het uit Den Haag afkomstige gezin Zuidewijk is enthousiast over de Boxtelse minicamping van Sjaak en Maria Scheepers. ,,Wij hoeven niet zo nodig naar het buitenland. Hier kun je iedereen verstaan en bovendien is het betaalbaar. Een prima locatie met goede voorzieningen. En bovendien is het heel gezellig."

De familie Zuidewijk kwam min of meer bij toeval op Den Oorsprong terecht. Een dochter is bij scouting en was van de partij tijdens de Nationale Jamboree die in augustus 2004 een week lang op landgoed Velder in Liempde werd gehouden. De rest van het gezin zocht een kampeerplaats in de buurt en stuitte zo op Den Oorsprong.

Samen met zijn ouders beleefde de nu 10-jarige Brandon Zuidewijk vorig jaar op de minicamping een mooie tijd. Hij is blij dat nu opnieuw koers naar Boxtel is gezet. Als een volleerde gids vertelt de jongen wat er allemaal te beleven is. ,,We doen veel spelletjes. Kijk, er is een jeu de boulesbaan met daarnaast een beugelbaan. Die sport kende ik nog helemaal niet, maar is hartstikke leuk. Alleen zijn de ballen wel heel zwaar..."

NIET COMMERCIEEL

Het kampeerveld is ingericht op een weiland waar de tenten en caravans in U-vorm staan opgesteld. Bij de boerderij staan speeltoestellen opgesteld en bij het terras aan de vijver staat een zwembadje voor de kinderen. Midden op het grasveld domineert een ronde trampoline het beeld. ,,En als het regent kunnen we in de recreatiezaal terecht", vertelt Brandon.

De jeugdige Hagenaar opent de deur van de fraai verbouwde voormalige varkenskooi. Naast een tv en geluidsapparatuur wordt de ruimte gevuld met onder meer een sjoelbak en tafelvoetbal. Ook is er een bankstel en staan er tafels en stoelen. ,,Gisteravond hebben we met alle campinggasten de hele avond gesjoeld. Ik ben als vijfde geëindigd", vertelt Brandon trots.

Achterin de recreatieruimte kunnen kampeerders machinaal de was doen en drogen. De garage en opslagloods is door het echtpaar Scheepers omgebouwd tot een sanitaire voorziening met moderne douches en toiletten.

,,Het ziet er hier allemaal pico bello uit", vertelt John Paul als Brandon na de rondleiding weer bij de caravan van zijn ouders arriveert. Paul is samen met vader Zuidewijk bezig om een voortent in elkaar te zetten. ,,We komen hier nu voor het derde jaar. De gemoedelijkheid spreekt ons enorm aan. Al dertig jaar staan we op een camping en ook eerder kampeerden we bij de boer. Maar zoals hier heb ik het nog nooit meegemaakt. Het gaat er hier helemaal niet commercieel aan toe. De familie Scheepers doet gewoon mee met ons. Hartstikke tof", zegt Paul, die in Bergschenhoek woont.

ZELF MEEDOEN

Sjaak en Maria Scheepers- van Kasteren besloten zes jaar geleden een minicamping te beginnen. ,,Het idee kwam van mijn man. We hadden hier wat grond rondom de boerderij waar we eigenlijk niks mee deden. Soms verhuurden we het aan een buurman voor wat maïsteelt, maar de laatste jaren lag het steeds braak. Zonde toch?", blikt Maria terug op het begin van de minicamping.

Sjaak verdient de kost met zijn timmerwerkplaats waar hij op bestelling kozijnen maakt voor zijn klanten. Maria werkte destijds bij camping Den Bergh, die vorig jaar de poorten sloot. ,,Zodoende was er geen tijd om de landerijen te benutten. Een minicamping sprak ons beiden erg aan. Je hebt van maart tot en met oktober volk over de vloer. Erg gezellig", stelt Sjaak die met zijn vrouw de boerderij bewoont waar hij 47 jaar geleden werd geboren.

Momenteel zijn de vijftien kampeerplaatsen allemaal bezet. ,,Maar we zijn heel kleinschalig met één kampeerder begonnen. Via mond-tot-mondreclame is de belangstelling geleidelijk toegenomen. ,,We krijgen hier onder meer mensen uit de randstad, Groningen, Friesland en Drenthe. En komende week heeft een gezin uit Engeland geboekt. Dat vierde altijd vakantie in Frankrijk, maar komt nu al voor derde jaar naar ons", weet Maria.

Daarnaast maken ook mensen uit Boxtel regelmatig van de accommodatie gebruik voor een familie- of clubdag. ,,De mensen die hier komen, moeten alles zelf doen. Wij verkopen niets, maar staan natuurlijk altijd klaar om behulpzaam te zijn", zegt Sjaak.

Het Boxtelse echtpaar gaat zelf niet met vakantie. ,,We doen zelf gezellig mee met onze gasten, zeker nu de timmerwerkplaats is gesloten in verband met de bouwvakvakantie."

Minicamping Den Oorsprong is aangesloten bij de VeKaBo, de Vereniging Kamperen bij de Boer. Meer informatie is te vinden op de website www.denoorsprong.nl.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Bezoekers van Den Oorsprong kunnen dagelijks het 'boerenweerbericht' raadplegen. Het touwtje dat aan dit bord hangt biedt uitkomst...
28 juli 2005

Print deze pagina

Terug