’WE ZIJN VOORGELOGEN DOOR JBZ’

Boxtels Belang en SP blij met boze brief Liduina-chirurgen

De politieke partijen Boxtels Belang en SP zijn blij met de boze brief die zes chirurgen van het Liduinaziekenhuis gestuurd zouden hebben aan de raad van bestuur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ). De inhoud van de brief lekte woensdag 27 juli uit. De medici maken zich boos over de sluiting van de EHBO-post in Boxtel en het voor laten gaan van de commerciële zorg boven de zorg voor de reguliere patiënten. ,,Het bewijst dat we zijn voorgelogen.”

Boxtels Belang en SP, die bezig zijn met een handtekeningenactie tegen het verdwijnen van voorzieningen uit het Liduinaziekenhuis, zien de brief als ’een enorme steun in de rug’, vertelt fractievoorzitter Willem van Meurs van de Socialistische Partij. ,,We wisten al dat de chirurgen er niet happig op waren om in de avonduren te moeten gaan werken, maar we lazen in Brabants Dagblad ook onderwerpen die we nog niet uit hun mond hadden gehoord.” Hij haalt daarbij aan dat volgens de chirurgen het ziekenhuisbestuur private zorg het Liduina binnen probeert te loodsen, ten koste van reguliere zorg. De artsen zouden het standpunt huldigen dat private zorg pas aan de beurt komt als er plaats voor is.

De medici ageren sterk tegen het voornemen om de operatiekamer twee dagen van 08.00 tot 16.00 uur beschikbaar te stellen voor commerciële zorg en de spoedgevallen ’weg te werken’ tussen 16.00 en 20.00 uur. Zij willen dat die tijden omgedraaid worden. Van Meurs: ,,Dit bevestigt dat wij als Boxtels Belang en SP het met onze actie bij het rechte eind hebben: de chirurgen gebruiken in hun boze brief dezelfde argumenten als wij met onze actie.” Het JBZ wilde geen commentaar geven op de uitgelekte brief van de zes Liduina-chirurgen. Het lukte niet om de artsen zelf te spreken te krijgen. Zij worden afgeschermd door het ziekenhuis.

VOORGELOGEN

,,Het is nu duidelijk dat de raad van bestuur van het JBZ heeft gelogen”, stelt Van Meurs. ,,Ze zeiden dat de private zorg niet ten koste zou gaan van de reguliere zorg. Uit de brief van de chirurgen blijkt dat dit niet zo is. En zij kunnen het weten, want zij zitten middenin het hele gebeuren. En ook het verhaal dat het ziekenhuis de EHBO-post niet meer kon bemensen en dat het al een tijdje niet meer bestond, blijkt niet waar. Volgens de chirurgen liep de service juist goed en was iedereen er tevreden over.”

Van Meurs is boos over de hele gang van zaken. ,,Het JBZ-bestuur heeft gezegd dat er niets aan de hand was, dat Liduina zelfs zou worden uitgebreid, terwijl ze wísten dat het anders was. De brief van de chirurgen bevestigt dit. Dit schrijven laat zien dat het JBZ zaken heeft voorgelogen, ook tegenover het college van burgemeester en wethouders. We zijn voor de gek gehouden.”

De handtekeningenactie van Boxtels Belang en SP gaat door tot eind augustus. Van Meurs: ,,In de tweede week van september hopen we onze verzamelde handtekeningen aan te bieden aan de raad van bestuur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Dat zal gaan gebeuren met een ludieke actie.”
28 juli 2005

Print deze pagina

Terug