EERSTE BEWONERS BETREKKEN RENTMEESTER

'Hier krijgen we geen spijt van'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de openingshandeling die dinsdagochtend plaatsvond aan de Achterberghstraat.

Op feestelijke wijze hebben de eerste bewoners van het nieuwbouwcomplex Rentmeester in de wijk Selissenwal dinsdagochtend de sleutel van hun nieuwe appartement in ontvangst genomen. Onder hen Henk en Annemie Schilder, die vanaf de bovenste verdieping een fraai uitzicht op het Dommeldal en de Boxtelse Sint-Petrustoren hebben.

Tijdens kijkdagen hebben ze natuurlijk al wel eens hun toekomstige woning in ogenschouw genomen, maar nu ze uit handen van directeur-bestuurder Maria Voets en architect Hans van Stekelenburg de sleutel hebben gekregen stapt het echtpaar Schilder toch heel anders de dubbele voordeur van het appartement met huisnummer 83 binnen.

,,We zijn zo blij. Onze eerste keus was op dit appartement gevallen, dus je snapt dat we dolgelukkig waren toen bleek dat we waren ingeloot. Nee, hier krijgen we geen spijt van", vertelt Annemie. Haar man Henk valt haar bij. ,,De voorbije maanden waren best spannend. Nu kunnen we aan de slag. Vandaag willen we al zoveel mogelijk spullen in het souterrain opslaan en komt de stukadoor. Uiteindelijk hopen we half augustus hier onze intrek te kunnen nemen."

RUIMTELIJK

Het echtpaar Schilder woonde 32 jaar met veel plezier aan de Rozengaard. Toen men hoorde dat het appartementencomplex Rentmeester speciaal voor 55-plussers werd gebouwd, besloot het koppel zich in te schrijven. ,,We komen beiden oorspronkelijk uit Den Bosch. Daar woonden we in de binnenstad. Op zoek naar een grotere woning hadden we in de jaren zeventig de keus tussen de Bossche nieuwbouwwijk Hambaken en Boxtel-Oost. Het was toen niet moeilijk om voor de Rozengaard te kiezen", vertelt Henk.

Zijn echtgenote vult aan: ,,We hebben echter altijd tegen elkaar gezegd dat we ooit weer naar Den Bosch wilden terugkeren. Toen we het plan voor de Rentmeester hadden gezien, hebben we ons bedacht: als we het hoekappartement op de verdieping kunnen krijgen, blijven in Boxtel."

De woning van het echtpaar Schilder bevindt zich op de bovenste verdieping van het appartementencomplex. Het vormt de hoek van de vleugels waarmee de Rentmeester zich zowel langs de Achterberghstraat als de Dommel uitstrekt. ,,Als we 's morgens wakker worden kijken we uit op de Sint-Petrustoren. En vanaf ons balkon hebben een fraaie uitblik op het groene Dommeldal. We zullen hier prima kunnen aarden", stelt Annemie, terwijl ze de ruime slaapkamer in ogenschouw neemt. De aangrenzende ruimte gaat dienst doen als computerkamer.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Annemie en Henk Schilder bewonderen hun nieuwe appartement in de Rentmeester.

Henk bekijkt intussen de screens die als zonwering voor de ramen in de woonkamer zijn aangebracht. Als Annemie de oranje kleur ziet, betrekt haar gezicht. ,,Dat vind ik minder fraai, maar dat zullen we voor lief moeten nemen." Dat plafond tot ruim drie meter hoog schuin oploopt, vindt ze daarentegen een pluspunt. ,,Het geeft een enorm ruimtelijk effect. Fijn ook dat er een lichtkoepel in het dak is aangebracht. Zo komt lekker veel zonlicht binnen."

KIEKENHOF

Net als voor de 34 andere bewoners van de Rentmeester die dinsdag en woensdag de sleutel van hun appartement kregen, is er nu volop werk aan de winkel voor het echtpaar Schilder. Nog enkele weken zullen Henk en Annemie in hun caravan op minicamping Den Oorsprong overnachten, omdat ze hun huis met ingang van 1 juli hebben verkocht. De planning was oorspronkelijk dat de Rentmeester in het tweede kwartaal van 2005 zou kunnen worden opgeleverd, maar dat is niet gehaald.

Desondanks toonde directeur Voets van Woonstichting Sint-Joseph, die het Osse aannemingsbedrijf Hendriks opdracht gaf tot de bouw, zich tevreden. ,,Toen ik hier in januari vorig jaar samen met wethouder Wim van Erp van de gemeente Boxtel het startsein voor bouw gaf, keken we in een hele diepe put (voor de parkeerkelder red.). Ik dacht: 'Waar zijn we aan begonnen'. Nu we klaar zijn, kijk ik trots naar het resultaat. De Rentmeester is een aanwinst voor ons woningbezit", aldus Voets.

Ook architect Van Stekelenburg (van het Boxtelse architectenbureau Snijders, Van Stekelenburg en Van Gisbergen) was tevreden. In 1960 kwam hij als klein ventje met zijn ouders in de laatste flat van het Maria Reginaplein wonen. Ook zijn compagnon Cleem Snijders woonde hier destijds. ,,Ik heb hier geschaatst op een ondergelopen Kiekenhof en zag hoe de bomen langs de Achterberghstraat werden geplant. Deze plek staat symbool voor het geluk dat ik heb gevonden. Ik ben blij dat de gemeente Boxtel me in staat stelde mijn ontwerp voor de invulling van dit deel van het centrumgebied De Heerewaerde te realiseren", aldus Snijders.

OPLEVERING

Op de stoep voor de centrale ingang van de Rentmeester drukte directeur-bestuurder Voets van de woonstichting samen met architect Van Stekelenburg dinsdagochtend op een rode knop. Een kleurige ballonnendeken, die de toegang tot het appartementencomplex versperde, maakte daardoor plaats en tegelijk werd een regen aan serpentines en confetti door het plaatselijke bedrijf Magic Effects over de aanwezigen uitgestort.

In de ontmoetingsruimte, het atrium, werden vervolgens op feestelijke wijze de sleutels aan de eerste bewoners uitgereikt. De oplevering geschiedt in drie delen. Op 2 en 16 augustus krijgen de overige bewoners van de in totaal 58 sociale huurwoningen en 26 appartementen in de vrije sector de sleutel.

Rentmeester is het eerste van vier wooncomplexen dat wordt gerealiseerd in het centrumgebied van de wijk Selissenwal. Momenteel wordt ook druk gebouwd rondom de voormalige kerktoren Magere Josje aan het complex Banier. Na de zomervakantie start de bouw van het onderdeel Ridder, op de plek van de vroegere Maria Koninginschool. Wanneer het vierde onderdeel (Baanrots) gerealiseerd kan worden, is nog onzeker.




21 juli 2005

Print deze pagina

Terug