CHRISTENEN KNAPPEN JOODS KERKHOF IN VUGHT OP

Gravenpoetsers in Heesemanshoeve

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het zijn geen echte kampeerders die deze week neerstreken in de buurtschap Luissel.

Deze week is een bijzondere groep kampeerders neergestreken in de Heesemanshoeve op Luissel: circa vijftig mensen met een roeping. Ze willen een verzoening tot stand brengen tussen christenen en joden. Dat doen ze op een praktische manier: door overal in het land joodse begraafplaatsen een opknapbeurt te geven. Deze week verricht men onderhoudswerkzaamheden aan de het joodse kerkhof in Vught.

Het zijn geen alledaagse recreanten die de Boxtelse Heesemanshoeve momenteel bevolken. De kampeerboerderij is de uitvalsbasis van de Stichting Boete & Verzoening. De groep is overdag aan het snoeien, schilderen en poetsen op de joodse begraafplaats in Vught. ,,Op die manier proberen we christenen en joden te verzoenen. Vanuit het christendom is eeuwenlang veel verkeerd gegaan. De joden zijn door de christelijke kerken lange tijd afgeschilderd als de moordenaars van Jezus Christus en vanuit die optiek verguisd. Onze stichting probeert een brug te slaan tussen beide religies", vertelt Gerrit Hietland uit Almere.

Als woordvoerder van de Stichting Boete & Verzoening vertelt Hietland dat in samenspraak met de joodse gemeenschap in Nederland een of twee keer per jaar een begraafplaats wordt uitgekozen om te worden opgeknapt. ,,Het aantal joden in Nederland is te klein om het onderhoud te kunnen behappen. Met name door de holocaust in de Tweede Wereldoorlog is het joodse volk natuurlijk een enorme klap toegebracht."

Begraafplaatsen zijn voor joden erg belangrijk omdat zij geloven in de wederopstanding van de doden. ,,Joodse graven worden dan ook nooit geruimd", weet Hietland. De Stichting Boete & Verzoening bestaat sinds 1974 en wordt gevormd door zowel protestantse als katholieke christenen. Bij allen leeft een enorme behoefte om dichterbij bij IsraŽl en het joodse volk te komen. Er valt iets goed te maken. Want eeuwenlang zijn de joden onderdrukt en achtergesteld met instemming van de christelijke kerken.

WERKWEEK

Van een vakantie is geen sprake. ,,We noemen het een werkweek. Toch maakt dit werk Ė ook al is het op een begraafplaats Ė niet somber. Achter elke dode grafsteen zitten veel levenden. We doen het ook voor de nabestaanden van de overledene. Dat maakt blij, het bemoedigt je", aldus Hietland. Dat de inwoner van Almere meedoet aan de werkweek komt voort uit het feit dat hij een joodse zwager heeft. ,,In Almere houden we maandelijks een gebedsavond voor IsraŽl. Daar bidden we niet alleen voor de joden, maar evengoed voor de Palestijnen."

Waar overdag de handen uit de mouwen worden gestoken in Vught staan tijdens de avonduren in de Boxtelse kampeerboerderij lezingen en informatiebijeenkomsten op het programma. Zo hield maandag een joodse man uit Kampen een lezing, terwijl dinsdag Leny Polak, een van de overlevenden van het concentratiekamp Vught, haar ervaringen met de groepsleden deelde. De deelnemers aan de werkweek bezochten gisteren, woensdag 20 juli het Nationaal Monument Kamp Vught, dat herinnert aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.

Hietland is te spreken over het Boxtelse logeeradres. ,,De ontvangst en verzorging is hier prima. Een prachtige omgeving ook. Het doet me denken aan de Achterhoek waar ik geboren ben."

GEEN HERRIEGROEPEN

De Heesemanshoeve is al ruim dertig jaar een groepsaccommodatie. ,,We ontvangen uiteenlopende gezelschappen", vertelt Toine Graft, die samen met zijn vrouw Catherine Heesemans elf jaar geleden de kampeerboerderij overnam van zijn zwager. De ouders van Catherine namen in de jaren zeventig het besluit om groepen onderdak te gaan verlenen.

,,Vorige week vond hier een ponykamp plaats; die mensen komen regelmatig terug. We hebben sowieso veel 'herhaalgroepen'. Vooral clubs en families die een uitstapje maken", meldt Graft. Het zijn vooral groepen van boven de grote rivieren die de Heesemanshoeve weten te vinden. Aan het einde van het schooljaar weten ook Brabanders de kampeerboerderij in de buurtschap Luissel te vinden. ,,Het gymnasium Beekvliet uit Sint-Michielsgestel is hier steevast voor een schoolkamp en ook aan schoolverlaters van basisscholen bieden we regelmatig onderdak", aldus de eigenaar van de groepsaccommodatie.

De sportvelden bij de Heesemanshoeve zijn erg in trek. Daarnaast merkt Graft dat steeds meer groepen overnachtingen boeken om te komen te genieten van de natuur. ,,De Kampina en de Oisterwijkse bossen en vennen zijn erg intrek bij wandelaars en fietsers. 'Herriegroepen' als sportclubs of studentenverenigingen, die vooral nachtelijke activiteiten willen organiseren, proberen we zoveel mogelijk te vermijden."

De Heesemanshoeve omvat twee gescheiden accommodaties om te overnachten en binnenactiviteiten te organiseren: De Knotwilg en De Bosfazant. In beide gebouwen kan een groep van circa dertig personen worden ondergebracht. Een van de twee accommodaties bevat een tweepersoonskamer met aangepast sanitair die geschikt is voor mindervaliden.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Tijdens de maaltijd in de Heesemanshoeve zingen de deelnemers aan de werkweek van de Stichting Boete & Verzoening samen een lied.

Meer informatie: www.heesemanshoeve.nl
21 juli 2005

Print deze pagina

Terug