BOXTELSE AIKIDOKA’S NAAR WORLD GAMES

In de voetsporen van Steven Seagal

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het meedoen aan de World Games in Duisburg is voor de aikidoka’s Edo en Anne Slui het hoogtepunt van het jaar.

Edo en Anne Slui uit Boxtel behoren tot de Nederlandse top in het aikido. Deze Japanse verdedigingssport groeit de laatste jaren snel. Ze zijn zelfs zó goed, dat ze komend weekend, zaterdag 23 en zondag 24 juli, mee mogen doen aan de prestigieuze World Games in Duisburg.

,,Ik beoefen aikido nu ongeveer zeven jaar”, vertelt Anne (17). ,,Vroeger, toen we in Veldhoven woonden, deden Edo en ik aan judo en hapkido. Toen we verhuisden naar Eindhoven moesten we hapkido laten vallen, dat deden ze niet op die sportschool. Vervolgens zochten we iets nieuws. We zagen toen een demonstratie aikido op tv en vervolgens enkele films van aikidoka Steven Seagal. Dat sprak ons erg aan. Sindsdien zijn we deze sport gaan doen.”

Eigenlijk mocht dat pas vanaf hun vijftiende jaar. Anne was destijds pas 10, Edo 12. ,,Maar tijdens een proefles met volwassenen maakten we een dermate goede indruk dat we erbij mochten blijven. We waren serieus en goed met de sport bezig”, legt Anne uit. Aikido is een verdedigingssport en kent geen competitie. ,,Aikido kent geen aanval zoals andere sporten”, verduidelijkt Anne. ,,Het gaat erom jezelf te leren beheersen en te reageren. Het is meer kunst.”

De sport is in opkomst in Europa, maar in Nederland nog relatief onbekend. ,,Je hoort de naam wel steeds vaker vallen”, vertelt Edo. ,,Politie en bewakers worden ermee getraind”, vult Anne aan. ,,En laatst was het ook nog een keer op tv.” Om de sport bekender te maken houden ze er eenmaal per jaar een spreekbeurt over aikido. ,,Het is onze hobby en we weten er veel van”, legt Anne de logica van die keuze uit.

PRESTIGE

Komend weekend, zaterdag 23 en zondag 24 juli doen Edo en Anne mee aan de World Games in het Duitse Duisburg. ,,De World Games worden georganiseerd voor de niet-olympische sporten”, legt Anne uit. ,,Het is heel prestigieus”, vult Edo aan. ,,Het is geweldig om daarheen te mogen, dat is echt niet ’zomaar’ iets.” Het doel is om in Duisburg een goede demonstratie te verzorgen. ,,In onze sport kennen we geen medailles. We hebben namelijk geen wedstrijden”,vertelt Edo. ,,We moeten, samen met nog acht anderen, Nederland tijdens de World Games vertegenwoordigen voor een aantal aikido-grootheden.” Anne vult aan: ,,Het gaat om prestige. Het is een hele eer om met allemaal top-aikidoka’s op een mat te staan. Een medaille zou uiteraard wel mooi op je cv staan, maar naar de World Games mogen is voor een aikidoka al een grote erkenning.”

KRITIEKEN

Voor de World Games heeft het tweetal de trainingsintensiteit extra opgeschroefd. ,,Je wil op dit evenement tenslotte een zo goed mogelijke prestatie neerzetten”, zegt Edo. Anne: ,,Je moet op de World Games alles met de acht anderen samen doen. Daarom hebben we gezamenlijk getraind in Amsterdam. Dat moet ook echt, anders wordt het een puinhoop.” Haar broer: ,,Je kunt niet onvoorbereid in Duisburg de mat opstappen.”

Ondanks dat het bereiken van de World Games het hoogst haalbare is, zijn de Boxtelse aikidoka’s best gespannen om naar Duitsland af te reizen. ,,We staan daar voor allemaal professionele aikidoka’s. Die zien precies welk niveau je hebt”, vertelt Edo. Zijn zus hoopt dat ze aan het eind goede kritieken geven. ,,Dat zou betekenen dat we positief zijn opgevallen. Dan kunnen we met een goed gevoel daar weggaan.”

SEAGAL

Steven Seagal, acteur in diverse actiefilms, is een van de meest bekende aikidoka’s ter wereld. Scènes waarin hij als Casey Ryback of Nico Toscani de misdaad bestrijdt staan veel liefhebbers helder voor de geest. Zo ook bij Edo en Anne. ,,De films die hij nu maakt zijn minder dan die van vroeger, maar ’Nico’, ’Hard to kill’en ’Under Siege’ zijn heel mooi. Daar zie je echt goede aikido in”, vertelt Anne. ,,Ik heb een van die films gezien toen ik in de bus op weg naar een vakantie was”, herinnert Edo zich. ,,Toen heb ik tegen enkele omstanders naar waarheid gezegd: ’Wat hij doet, kan ik ook’. Dat konden ze niet geloven.”

In 1999 heeft het Boxtelse duo Seagal in levende lijve gezien. ,,Tijdens een stage in het Franse Bercy”. Dat moment staat Anne nog helder voor de geest: ,,Het was daar heel druk. Er lag een hele grote mat, waarop vijfhonderd mensen stonden. Ik heb Seagal die dag één keer mogen aanvallen. Ik weet niet meer wat hij allemaal deed, maar het was hartstikke mooi.” Tegenwoordig geven Edo en Anne zelf les. Dat lijkt vreemd omdat ze allebei nog zo jong zijn, maar ze behoren niet voor niets tot de top van Nederland. Beiden hebben ze de eerste dan en gaan ze volgend jaar op voor de tweede. Uiteindelijk hopen ze de vierde dan te behalen. Dat is het hoogst haalbare. ,,Dan mag je ook in het buitenland lesgeven”, legt Anne uit. Net zoals haar broer is ze helemaal verknocht aan aikido. ,,Dit is eigenlijk geen sport, maar een levensstijl.”

Edo en Anne Slui geven vanaf 26 augustus iedere vrijdag van 18.30 tot 20.30 uur aikidolessen in de sporthal van de Michaëlschool aan de Schijndelseweg 3.
21 juli 2005

Print deze pagina

Terug