SINT-LAMBERTUSSCHOOL ZWAAIT GROEP 8 UIT

Stoer afscheid voor schoolverlaters Gemonde

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De leerlingen van groep 8 worden door de stoere motorrijders afgezet bij basisschool Sint-Lambertus in Gemonde. De overige leerlingen van de school kijken bewonderend toe.

Afscheid nemen doet pijn, maar op basisschool Sint-Lambertus in Gemonde genoten de leerlingen van groep 8 er juist met volle teugen van. Zij werden vrijdag, op hun laatste schooldag, in het zonnetje gezet met een tochtje op de motor en loftuitingen van de kinderen uit groep 7.

Maria van der Steen, Anette Bakx en Dorien Kokx zijn op het schoolplein druk aan het werk om er alles feestelijk uit te laten zien. Ze hebben zelf kinderen in groep 8 zitten en zijn daarom erg betrokken bij deze dag. ,,De kinderen van groep 8 maken achterop de motor een rondrit door het dorp en worden vervolgens hier op school afgezet”, legt Kokx uit. ,,Daar hebben ze zelf voor gekozen. Vorig jaar hielden we een gala, maar deze kinderen wilden graag iets heel anders.” Ze glimlacht. ,,En wij, de moeders, mochten dat even regelen.”

Ze hadden er van tevoren een zwaar hoofd in. ,,Maar uiteindelijk hadden we zelfs te véél aanmeldingen. Dat is het voordeel als je in een klein dorp woont. Iedereen kent hier elkaar en zo werden we met onze vraag altijd naar de juiste personen gestuurd.” Anette Bakx en Maria van der Steen zetten intussen grote bierpullen op tafel. ,,De kinderen mogen vandaag shandy drinken”, legt Bakx uit. ,,Dit als teken dat ze de basisschool ontgroeid zijn. Het lijkt op bier, dat vinden ze stoer.”

Ook leraar Jan van Giersbergen is druk in de weer. Hij wil het afscheid van ’zijn’ leerlingen zo goed mogelijk regisseren. ,,Vanaf november werk ik al met mijn leerlingen toe naar het einde. Je maakt ze erop attent dat het met kerst hun laatste kerstviering hier was, op 5 december hun laatste sinterklaas. Daarnaast sta je erbij stil dat afscheid nemen niet zielig of apart is. Het hoort gewoon bij het leven.”

Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Van Giersbergen heeft het er zelf ook niet makkelijk mee. ,,Je bouwt toch een band op met je leerlingen, maar je weet dat ze klaar zijn voor de volgende stap. Ik ben daarom wel een beetje emotioneel, maar ook ik weet dat dit er gewoon bij hoort.” De leerkracht heeft genoten van zijn leerlingen. ,,Dit was een erg goede klas, er zaten hele gemotiveerde kinderen in. Het was een plezier met hen te werken.”

LOFTUITINGEN
Omstreeks kwart voor elf stromen alle klassen van basisschool Sint-Lambertus leeg. Iedereen wordt op het schoolplein verwacht voor het afscheid van groep 8. Ze gaan rondom het voor deze gelegenheid speciaal opgebouwde podium staan. Jöran Massar (groep 7) staat te popelen op het moment surprême: ,,Straks zijn wíj groep 8.”

Bij het horen van de zwaar ronkende en toeterende motoren turen de kinderen verbaasd over de straat. Wat staat er te gebeuren? Een aantal kinderen springt op het podium om een beter uitzicht te hebben. Dan hebben ze het door: groep 8 is in aantocht! Een luid applaus valt de afscheid nemende scholieren ten deel wanneer ze door de motorrijders een voor een worden afgezet op het schoolplein. De andere kinderen kijken bewonderend toe.

Met hun motorhelmen nog op nemen de leerlingen van groep 8 plaats op het podium. Directeur Pieter Lathouwers spreekt hen toe: ,,Jullie staan op het hoogste podium want het draait allemaal om jullie vandaag. Het is voor jullie tijd om hier de poort uit te gaan en de wijde wereld te gaan verkennen.” Hij spreekt van een afscheid met twee gezichten. ,,Het is positief dat jullie zover zijn om naar het voortgezet onderwijs te gaan, maar we vinden het jammer dat we zo’n leuke groep vaarwel moeten zeggen.”

De kinderen uit groep 7 hebben gedichten gemaakt voor alle leerlingen van groep 8 en dragen die aan hen voor. Sommige gedichten zijn kort maar krachtig, andere gaan heel erg de diepte in. Maar allemaal verhalen ze over de leuke persoonlijkheden die de kinderen zijn en hoe zeer de rest van de school hen gaat missen. De leerlingen van groep 8 blozen onder alle loftuitingen.

MISSEN
Op verzoek van leerkracht Jan van Giersbergen heft groep 8 vervolgens nog eenmaal het afscheidslied aan dat ze voor hun musical hebben moeten leren: ’Wij hebben elkaar’. Hand in hand en uit volle borst laten ze nog eenmaal van zich horen. Van Giersbergen kijkt vanachter het podium trots toe.

Daarna mogen de leerlingen van groep 8 aan de shandy. Sommige kinderen nemen vol trots de pul vol schuimende frisdrank in ontvangst. ’Alcohol!’ zie je ze denken. Anderen ruiken er eerst voorzichtig aan. De vraag ’Lusten we dit wel?’ is van hun gezicht af te lezen. Na een vrolijk proost worden alle glazen snel leeggedronken. Vervolgens neemt groep 7 glimlachend plaats achter het podium. Traditioneel moeten zij groep 8 van hun plaats af duwen, om zo aan te tonen dat zij de ’nieuwe groep 8’ zijn. Dat lukt ze en met een enthousiast gejuich nemen zij het podium in beslag.

Loes Huisman heeft genoten van haar afscheid van basisschool Sint-Lambertus. ,,Met name het zitten achterop de motor vond ik heel leuk”, vertelt ze. Ze gaat nu naar het Beekvliet College in Sint-Michielsgestel. ,,Het is wel apart om naar een nieuwe school te gaan, maar ik vind het leuk dat we daar weer allemaal nieuwe dingen gaan leren.”

Janneke Eijkemans, die zich voor dit afscheid heeft verkleed als een volleerde Hells Angel, compleet met leren jack en bandana om haar hoofd, kan zich aansluiten bij de woorden van Loes. Ook zij vond het motorrijden heel speciaal. Al heeft ze wel eens vaker achterop gezeten. ,,Mijn pa heeft namelijk ook een motor”, legt ze trots uit. Zij gaat nu naar het Elde College in Schijndel. ,,Dat vind ik wel spannend. Ik vind het jammer om hier weg te gaan, maar ik vind het ook wel weer leuk om nieuwe mensen te ontmoeten.”

Jorick de Vos maakt zich op voor de overstap naar het Vmbo-college in Boxtel. Ook hij kijkt daarop vooruit met gemengde gevoelens. ,,Ik vind het leuk om weer een stap verder te gaan, maar ik zal de kinderen waar ik acht jaar mee in de klas heb gezeten wel missen.” Desondanks kijkt hij met plezier terug op zijn laatste schooldag op basisschool Sint-Lambertus. ,,Ik zal dit afscheid nooit vergeten.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Gekleed als volleerde motormuizen laten de schoolverlaters de festiviteiten en loftuitingen over zich heen komen.
14 juli 2005

Print deze pagina

Terug