WEINIG PUBLIEK BIJ WIELERRONDE

Ronde van Boxtel ook zonder mensenmassa’s een blijvertje

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De eliterenners maakten van de Ronde van Boxtel een spannende wielerwedstrijd. De publieke belangstelling in de Baroniestraat was minimaal.

Het grote publiek heeft zondag de weg naar de Ronde van Boxtel niet kunnen vinden. De belangstelling voor de wedstrijden van B-amateurs en junioren trokken vroeg in de middag weinig toeschouwers, de belangstelling voor de verrichtingen van de eliterenners was later op de dag iets groter. Maar de hoogtijdagen van de Ronde van Boxtel lijken niet meer terug te komen.

Bij de start en finish in de Stationsstraat is het gezellig druk als de renners hun rondjes draaien. Het bier vloeit rijkelijk, een ’huisorkest’ overstemt de speaker, tot ergernis soms van wielerliefhebbers die de wedstrijd van nabij willen volgen. In de andere straten blijft het rustig, alleen bij de bochten groeperen mensen zich achter dranghekken. Verspreid langs het parkoers hebben bewoners zitjes op de stoep gezet en worden de renners aangemoedigd.

Profrenner Roy Sentjens, namens de wielerploeg van Rabobank in Boxtel aanwezig om de prijzen uit te reiken van de dikkebandenrace, verbaast zich over de geringe publieke belangstelling voor wielerwedstrijden in Nederland. Sentjens, die een Nederlandse vader en een Belgische moeder heeft, reed aanvankelijk met een Nederlands paspoort in het profpeloton, maar heeft inmiddels gekozen voor België. ,,Je ziet het niet alleen bij dit soort criteriums, maar zelfs bij een nationaal kampioenschap. In België staat het vol met mensen, in Nederland is het zo rustig”, aldus Sentjens.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wielrenners passeren in volle vaart de toeschouwers in de Breukelsestraat, die naast elkaar op het trottoir hebben plaatsgenomen.

Ton Bastings van het Wielercomité Ronde van Boxtel is niet verrast door de veel te lage opkomst. ,,De tijd dat de Ronde van Boxtel 13.000 betalende bezoekers trok is definitief voorbij en we moeten er vooral ook niet naar willen streven om die tijden te doen herleven. Dat lukt simpelweg niet.”

Desondanks leeft binnen het comité de ambitie om naast de cross bij De Langspier ook een goede wegwedstrijd op de kalender te zetten. ,,Het is vooral een initiatief dat de kans moet krijgen om te groeien”, benadrukt Bastings. ,,We hopen met een goede wielerronde op termijn extra centjes binnen te halen om de Langspiercross uit te bouwen. En wie weet slagen we er dan ooit in een nationaal kampioenschap naar Boxtel te halen. Dan zit je met twee dagen televisie gebakken.”

Bastings is tevreden over het verloop van de Ronde van Boxtel, ook al stond het publiek niet rijendik op de trottoirs. ,,Ons streven is de aantrekkingskracht van de wielersport te vergroten. We proberen dat potentiële sponsors duidelijk te maken en we zijn blij dat een aantal bedrijven bereid is ons te steunen.” Tal van ondernemers dragen de Ronde van Boxtel een warm hart toe, zoals Ferry Schoth van boekhandel Elckerlijc. Schoth heeft de etalage van zijn boekwinkel aangepast en voorzien van bijzondere wielerattributen, zoals een shirt van Gerrie Knetemann. Hij stond zondag ook achter de dranghekken; zijn zoon Guus reed mee bij de eliterenners.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Moeilijk bochtje. De renners buigen vanaf de Pastoor Erasstraat de Breukelsestraat in. Obstakels worden afgeschermd met strobalen.

SPONSORING
De Ronde van Boxtel heeft in de Rabobank Boxtel-Liempde een welhaast onmisbare hoofdsponsor, die een belangrijk stempel drukt op de dag en zich – ook met personele inzet – sterk maakt voor een goed verloop van de wielerronde. De dikkebandenrace voor kinderen is zo’n initiatief waarmee de bank tieners wil interesseren voor de wielersport. ,,De activiteiten die we lokaal doen sluiten aan bij ons landelijk beleid”, vertelt Martijn Schoones van de plaatselijke Rabobank. ,,We zouden graag zien dat de Ronde van Boxtel weer echt van de grond komt. Natuurlijk weten we dat die tienduizenden wielerliefhebbers niet zullen komen. Maar de ronde kan wel bijdragen aan een positieve beeldvorming van de wielersport”, meent Schoones.

Een warm pleitbezorger van de Ronde van Boxtel is oud-renner Jan van Gils. Hij haalt graag herinneringen op aan de hoogtijdagen van de ronde, toen hij in een peloton van pakweg 150 renners over de Boxtelse keien stoof en voor eigen publiek de spurt van het peloton won. ,,Kun je je voorstellen dat het dringen geblazen was om die smalle bochtjes te nemen? Heel wat anders dan nu omdat het deelnemersveld veel minder renners telt.” Van Gils weet dat de Ronde van Boxtel geen grote publiekstrekker zal worden. ,,Vroeger was er voor de mensen veel minder te doen en bovendien had je toen veel meer plaatselijke favorieten. Maar ik neem mijn petje diep af voor het wielercomité dat erin geslaagd is de ronde weer op de kaart te zetten.”

DAPPER
Wethouder Anton van Aert, die het startsein mag geven voor de wedstrijd van de eliterenners, zegt in de jurywagen dat de Ronde van Boxtel weer uit zou kunnen groeien tot die ’fantastische’ ronde die de koers ooit is geweest. ,,De terugkeer van de wielerronde maakt Boxtel nog aantrekkelijker om te wonen. Een wielerwedstrijd spreekt tot de verbeelding en ik ben blij dat er een comité is dat de schouders eronder wil zetten.” De wethouder benadrukt dat de gemeente graag behulpzaam is bij de voorbereidingen. ,,De organisatie van de Ronde van Boxtel is een zware klus en daarom vind ik het dapper wat al die vrijwilligers presteren.”

Dat zegt ook profrenner Roy Sentjens die de wedstrijden volgt vanaf het terras van café De Kom, waar de finishlijn is getrokken. Sentjens is bekend met lange etappekoersen; hij debuteerde dit jaar in de Giro d’Italia. ,,Een geweldige ervaring omdat je bijna elke dag tweehonderd kilometer rijdt. Na twee bergetappes heb ik huilend op mijn bed gezeten en even gedacht dat ik niet meer op zou stappen. Maar je merkt dat je er sterker van wordt.” Hij heeft er geen enkele moeite mee om in opdracht van de sponsor soms naar kermiskoersen en criteriums te gaan om prijzen uit te reiken. Sentjens hoopt volgend jaar echter niet in Boxtel te zijn. ,,Het streven is om in juli volgend jaar te starten in de Ronde van Frankrijk. In juli ben ik dus hopelijk verhinderd en moet de sponsor iemand anders inschakelen.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De deelnemers aan de dikkebandenrace maken zich op voor twee rondjes over het parkoers van de Ronde van Boxtel. De wielerwedstrijd voor kinderen trok zondagmiddag 37 deelnemers, die werden verdeeld over twee leeftijdscategorieën.
7 juli 2005

Print deze pagina

Terug