BOXTELSE WIELRENNER SMAAKMAKER IN WIELERRONDE

Podiumplaats Thijs van der Heijden godsgeschenk voor Ronde van Boxtel

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Boxtelaar Thijs van der Heijden (links) op het erepodium. Hij wordt geflankeerd door winnaar Nico Vuurens, de rondemiss en nummer drie Marco Wesseling. (Foto: Martijn Schoones).

De Boxtelse wielrenner Thijs van der Heijden heeft zondag de tweede plaats behaald in de Ronde van Boxtel. Eliterenner Van der Heijden finishte in een sterk deelnemersveld achter winnaar Nico Vuurens uit Meerkerk, Marco Wesseling uit ’s-Hertogenbosch eindigde als derde. De tweede editie van de vernieuwde Ronde van Boxtel verliep vlekkeloos en kende enkele spannende koersen, maar trok erg weinig publiek.

Thijs van der Heijden was de grote smaakmaker tijdens de wedstrijd van de eliterenners, die negentig minuten lang over de Boxtelse keien en het warme asfalt denderden. Na een heerlijk voorprogramma, met aantrekkelijke koersen van B-amateurs en junioren, was het de Boxtelaar die er in een onrustige wedstrijd in slaagde het hoge tempo bij te houden. Vanwege de hoge snelheden was het in het eerste deel van de koers lastig om uit het peloton weg te rijden.

Dat lukte wel in het tweede deel van de koers, toen zich een kopgroep vormde waarin zich naast Van der Heijden ook de geslepen Nico Vuurens en de rappe Marco Wesseling bevonden. ,,Toen Wesseling hard wegreed, ben ik er meteen achteraan gesprongen. We draaiden goed en slaagden erin de hele tijd op kop te blijven”, blikte Van der Heijden na binnenkomst terug op de koers. ,,Het peloton reageerde niet direct en het gat was geslagen.”

Het drietal bouwde een voorsprong op die opliep tot bijna vijftig seconden. Die marge bleek niet meer te overbruggen door het peloton, dat in de slotfase in stukken brak. Lange tijd leek de getalenteerde Vlaming Sven Schobben uit Wellen nog op weg naar de kopgroep, maar ook hij gooide in de slotronden de handdoek en moest genoegen nemen met een klassering in de middenmoot.

In de beslissende drie slotronden toonde Nico Vuurens zich de sterkste. Nabij de bocht Prins Bernhardstraat-Baroniestraat demarreerde de renner uit Meerkerk en bouwde hij snel een voorsprong op die Van der Heijden en Wesseling niet meer goed konden maken. Vuurens, die de gehele wedstrijd zeer aanvallend had gereden, kon niet meer achterhaald worden en stak de armen al snel in de lucht toen hij het finishdoek zag naderen. In de sprint om de tweede plaats zegevierde Van der Heijden, tot groot genoegen van het publiek dat zich rond de jurywagen bij café De Kom had verzameld.

FRIS HOOFD
Van der Heijden toonde zich een sportief verliezer en beklemtoonde dat Nico Vuurens duidelijk de sterkste was in Boxtel. De tweede plaats voor eigen publiek deed de Boxtelaar zichtbaar goed. ,,In een thuisronde heb je altijd extra moraal en vlieg je er sneller in”, aldus Van der Heijden. Voorafgaand aan de wedstrijd had hij al een goed gevoel. ,,Vorig jaar was ik niet in al te beste doen en werd ik veertiende. Nu reed ik al een paar weken heel lekker en omdat het collegejaar is afgelopen (Van der Heijden studeert econometrie aan de Universiteit van Tilburg – red.), kan ik rustiger koersen. Het hoofd is fris, ik kan er heerlijk tegenaan gaan.”

De kans dat het Boxtelse wielerpubliek Van der Heijden volgend jaar ziet rijden voor de hoofdprijs is uiterst klein. De Boxtelaar gaat voor zijn studie geruime tijd naar Madrid. ,,Als ik mijn scriptie klaar heb, ga ik woonruimte zoeken om er verder te studeren. Meedoen aan de Ronde van Boxtel zal er volgend jaar dus niet inzitten, denk ik. Of ik mijn fiets meeneem naar Spanje? Ik weet niet of het zo makkelijk fietsen is in een stad als Madrid.”

Winnaar Vuurens keek na de finish terug op een slopende koers die verreden moest worden in een drukkende warmte. Desondanks slaagde hij erin alle renners los te rijden. Hij kon niet alleen thuisrijder Van der Heijden voorblijven, ook de snelle sprinter Marco Wesseling troefde hij af. ,,Ik ben in de hitte nooit zo goed”, voerde de Bosschenaar als excuus aan. De sprint van het peloton werd gewonnen door Niels Peters uit Hoofddorp, die vierde werd. Streekrenner Ralf Hamers uit Schijndel werd zesde, Bernt en Niels Hamers uit Schijndel eindigden respectievelijk elfde en twaalfde. Tom Schellekens uit Gemonde legde beslag op de zeventiende stek, Nick Riddy uit Liempde werd in Boxtel achttiende.

PRACHTIG EVENEMENT
De prestatie van Van der Heijden is voor het Wielercomité Ronde van Boxtel een godsgeschenk. Na een moeizame herstart is het comité erin geslaagd een prachtig wielerevenement op de Boxtelse sportkalender te plaatsen. De prima organisatie en het spannende wedstrijdverloop van alle koersen zullen hun uitwerking in de toekomst niet missen. Dat een lokale renner een hoofdrol voor zich opeist in de plaatselijke omloop is bovendien een opsteker die doet uitkijken naar de derde editie.

Het wielercomité was bij monde van Ton Bastings lovend over de prestatie van Van der Heijden. Dat gold ook voor oud-ploegleider en manager Koos Groenendaal, die de Boxtelaar net als Liempdenaar Koen de Kort al vele jaren onder zijn hoede heeft. ,,Thijs is een slimme student die als renner nogal wat pech en blessures heeft gehad. Als hij ontspannen kan rijden, zoals vandaag, is hij tot mooie prestaties in staat”, aldus Groenendaal. Hij typeerde Van der Heijden als een renner die wilskracht kan tonen en bereid is diep te gaan. ,,Vandaag in Boxtel was ’ie er bij elke ontsnapping bij. Dat is een pluim waard.”

UITSLAGEN
De Ronde van Boxtel ging zondag van start met een wedstrijd van de B-amateurs. Jochem van der Doelen uit Geffen toonde zich de sterkste van het 34 renners tellende peloton. Frank Witlox uit Eindhoven werd tweede, Ruud Jacobs uit Veldhoven legde beslag op de derde plaats. Opvallend was het aanvallende rijden van Roland van Erp uit Best. Van Erp is geen onbekende in Boxtel; hij runt met fysiotherapiepraktijk Fysioteam aan het Breukelsplein. De wedstrijd bij de junioren was een prooi voor Steven Kruijswijk uit Nuenen, die in Boxtel zijn derde seizoenzege boekte. Tom Relou uit Rijswijk werd tweede, Geert Kouters uit Oosterhout eindigde op de derde plaats.

Alle uitslagen van de Ronde van Boxtel staan op internet: www.rondevanboxtel.nl.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het peloton van eliterenners zet na de start koers richting Prins Bernhardstraat.
7 juli 2005

Print deze pagina

Terug