ASSUMPTIONISTEN VERLATEN VILLA AAN PARKWEG

Nooit meer huiswerkklas bij de paters

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Vooraanzicht van de villa van de paters Assumptionisten aan de Parkweg. De villa is een ontwerp van de Boxtelse architect Jan Strik.

De paters Assumptionisten nemen binnenkort afscheid van hun riante villa aan de Parkweg. Na bijna dertig jaar wordt de door de Boxtelse architect Jan Strik ontworpen villa verkocht en vertrekken de laatste paters naar kasteel Stapelen. Veel middelbare scholieren kennen de villa van de huiswerkklas die jarenlang door pater Rob van Hoof werd geleid.

,,Die villa is veel te deftig voor ons.” Jan Stroombergen, provinciaal econoom van de Assumptionisten, haalt herinneringen op aan de periode waarin de paters hun internaat bij kasteel Stapelen sloten en op zoek moesten naar een onderkomen. Kasteel Stapelen was immers te klein om alle paters op te vangen en dus werd gezocht naar een tweede woonadres. Dat werd gevonden aan de Parkweg, waar de villa van Jan Strik te koop stond. ,,Toen we gingen kijken viel direct de fraaie parketvloer op. Nogal chique, eigenlijk.”

In augustus 1976 sloten de Assumptionisten hun internaat, dat op dat moment onderdak bood aan middelbare scholieren van vooral het Jacob-Roelandslyceum. Al in 1974 was een opnamestop ingevoerd, zodat het vroegere missiehuis en kleinseminarie twee jaar later opgedoekt zou kunnen worden. Stroombergen: ,,Nadat de villa aan de Parkweg was aangekocht, gingen we er met z’n achten wonen. Vijf paters, onder wie drie leraren van het Jacob-Roelandslyceum, en drie broeders. Met Piet Raaijmakers ben ik de enige die nog in leven is.”

De Assumptionisten nemen om praktische redenen afscheid van de villa. Op dit moment wonen er slechts twee paters en het is economisch gezien niet verantwoord om daarvoor personeel in dienst te hebben dat poetst, kookt en de was doet. Dus is een makelaar in de arm genomen en wordt getracht de villa aan de man te brengen. Pater Stroombergen heeft vertrouwen in een vlotte verkoop van de markante villa, hoewel hij zelf niet zo gecharmeerd is van het ontwerp. ,,Ik heb niet zoveel op met de ontwerpen van Jan Strik, het is allemaal zo vierkant, net als de Maria Reginakerk”, bekent hij.

BAKERMAT
Kasteel Stapelen, in de ogen van de provinciaal econoom nog altijd de bakermat van de Assumptionisten, biedt voldoende plaats om de paters op te vangen. Na de verhuizing van de Parkweg-bewoners wonen er in Stapelen twaalf paters. Ruimte voor extra zorg is er niet; paters die hiervoor in aanmerking komen verhuizen naar woonzorgcentrum Molenweide. ,,Ooit zal het moment komen dat we ook kasteel Stapelen moeten verkopen”, zucht Stroombergen, doelend op de vergrijzing van de paters. ,,Sommigen denken dat het nog wel tien jaar kan duren, ik denk zelf wel eens dat het moment misschien wel eerder komt.”

De provinciaal econoom vult aan dat wonen in een kasteel romantisch klinkt, maar niet altijd gerieflijk is. ,,Niet iedereen heeft een eigen douche en er zijn paters die eerst over de cour moeten wandelen om bij de douche te komen.” Het kasteel verkeert sinds de laatste restauratie overigens in prima staat. ,,Ons streven is om het kasteel in goede staat achter te laten. Maar wie koopt er nou een kasteel? Daarom willen we zolang mogelijk in het kasteel blijven wonen.” De Assumptionisten wonen er sinds 1915, toen ze vanuit het door oorlog getroffen België via Zuid-Limburg gastvrij onthaald werden door kasteelvrouwe Mahie.

Met het verlaten van de villa aan de Parkweg zetten de paters van Stapelen een punt achter een uniek stukje onderwijsgeschiedenis. Heel veel middelbare scholieren gingen in de jaren zeventig en tachtig iedere dag ’s middags na school naar de huiswerkklas van pater Rob van Hoof. ,,In een van de vertrekken had hij een soort klaslokaal waar schooltje werd gespeeld en leerlingen konden rekenen op rust en extra steun om huiswerk te maken”, vertelt pater Stroombergen. Pater Van Hoof is al jaren dood, de huiswerkklas is met zijn heengaan verdwenen.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De villa van de paters Assumptionisten aan de Parkweg heeft een prachtige tuin.
30 juni 2005

Print deze pagina

Terug