CORNELIS HUYGENS KOOPT 'SANCTA MONICA'

Klooster Esch verkocht aan projectontwikkelaar

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de achterzijde van klooster Sancta Monica in Esch.

Het klooster Sancta Monica aan de Gestelseweg in Esch is verkocht aan Cornelis Huygens Projectontwikkeling uit Vught. Dat liet makelaar Roelof Russchen van Alfa Makelaardij in Boxtel donderdag 23 juni weten. ,,De verkoop heeft veel voeten in de aarde gehad, maar nu is het klooster dan eindelijk verkocht. De projectontwikkelaar heeft spectaculaire plannen met het klooster", aldus Russchen.

Cornelis Huygens Projectontwikkeling in Vught heeft op 16 juni het klooster Sancta Monica in Esch gekocht. De levering vindt plaats op 1 juli. De projectontwikkelaar heeft als doelstelling betaalbare woningen te creëren en/of woningen in combinatie met zorg op maat. ,,Voorlopig zal het klooster bewoond worden om kraken te voorkomen", aldus de projectontwikkelaar. Eerder gaven de witte zusters, die tot mei van dit jaar in het klooster gewoond hebben, al aan dat het klooster tijdelijk bewoond wordt door medewerkers van de firma Camelot, een bedrijf dat zich bezighoudt met het bewonen van leegstaande gebouwen. ,,Het pand blijft bewoond totdat de nieuwe koper het pand betrekt", lieten de zusters eerder al weten.

Op korte termijn zal overleg plaatsvinden met de gemeente Haaren en de provincie over de ontwikkelingsvisie van Cornelis Huygens Projectontwikkeling voor het klooster. Daarbij streeft de Vughtse projectontwikkelaar naar een goede en open samenwerking. Het klooster in Esch is overigens niet het eerste klooster dat Cornelis Huygens heeft gekocht. Eerder kocht het bedrijf het klooster De Binckhof in Orthen te ’s-Hertogenbosch. Dit klooster is herontwikkeld tot 44 starterswoningen. Het Bossche klooster wordt voor het einde van 2005 opgeleverd aan de voornamelijk jongere kopers.

,,Cornelis Huygens wil goedkoper wonen mogelijk maken door het omvormen van traditionele gebouwen zoals het Sancta Monica-klooster in appartementen. Dit is wat de markt vraagt. Daarnaast is er vanwege de vergrijzing een grote behoefte aan betaalbare zorg op maat. Ook hiervoor zijn dit soort projecten uitermate geschikt. Samenwerking met de gemeente en provincie vormt de sleutel tot succes”, aldus Jos van Grinsven, directeur van Cornelis Huygens Projectontwikkeling.

VASTGOEDPROJECTEN
Cornelis Huygens is opgericht in 1996 in Vught en is een regionale ontwikkelaar die zowel vastgoedprojecten als investeringen in vastgoed volledig voor eigen risico ontwikkelt en beheert. Het bedrijf streeft ernaar een toonaangevende onderneming te worden in de vastgoedmarkt van de door het bedrijf gekozen disciplines. De Vughtse projectontwikkelaar heeft al vele projecten op haar naam staan, zoals het genoemde project De Kloostertuynen (Orthen) maar ook andere projecten in Den Bosch, Zaltbommel, Tiel, Tilburg, Budel-Schoot, Helvoirt, Boxtel en Vught. Ook werkt Cornelis Huygens aan grote projecten zoals het gebied de Kop van ’t Zand in Den Bosch, dat herontwikkeld zal worden tot meer dan vijfhonderd woningen.

Het gebouw van de voormalige Gezondheidsdienst voor Dieren in Boxtel is eigendom van Cornelis Huygens. Het bedrijf kondigde eerder aan dat het appartementen voor 55-plussers wil realiseren op deze locatie. Of dat in het bestaande pand kan of dat er nieuwbouw moet komen, is nog onduidelijk. Het gebouw aan de Molenwijkseweg wordt momenteel ingezet om de kamernood onder studenten terug te dringen.

DOELGROEPEN
Regionaal overste Tiny Hölscher van de Zusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika, die in mei vertrokken zijn uit het klooster, is blij dat het gebouw nu eindelijk verkocht is. ,,Voor de zusters is dit heel fijn", aldus Hölscher. ,,De vorige keer leek de verkoop rond te zijn, maar toen ging het uiteindelijk niet door."

De regionaal overste doelt op de kandidaat-koper Stichting Goedkoop Wonen in Den Bosch, die van de gemeente Haaren te horen kreeg dat om volkshuisvestelijke redenen geen medewerking verleend werd aan de voor hun initiatief noodzakelijke herziening van het bestemmingsplan. Uit de volkshuisvestingsvisie van de gemeente Haaren blijkt namelijk dat ouderen en starters uit Haaren als primaire doelgroepen beschouwd worden.

,,De mensen die de Stichting Goedkoop Wonen wilde vestigen in het klooster komen niet uit de vier Haarense dorpen, maar zijn personen met lage inkomens en huisvestingsproblemen uit de stad. Dat is niet in overeenstemming met onze visie", verklaarde burgemeester Frans Ronnes toen.

Makelaar Russchen van Alfa Makelaardij in Boxtel maakte daarop duidelijk dat kandidaat-kopers van het klooster geen voorbehoud meer konden opnemen in de koopakte. Als men serieuze bedoelingen had, viel er volgens Russchen alleen te praten als er sprake was van verkoop zonder enig voorbehoud. Ook adviseerde de makelaar aan belangstellenden om eerst contact op te nemen met de gemeente Haaren. Dit naar aanleiding van het afketsen van de verkoop aan Stichting Goedkoop Wonen. Deze organisatie ging over tot ontbinding van de koopovereenkomst na de weigering van de gemeente Haaren om het bestemmingsplan te veranderen.

Volgens wethouder Piet den Ouden van Haaren is er door het gemeentebestuur tot dusverre alleen in oriënterende zin met Cornelis Huygens gesproken. ,,Ze waren heel zeker van hun zaak en hebben niet eerst contact opgenomen met de gemeente, maar met de makelaar. Wij hebben begrepen dat het pand verkocht is en dat de projectontwikkelaar zich ook op de startersmarkt richt", aldus Den Ouden.

,,In het oriënterende gesprek met de projectontwikkelaar hebben we aangegeven dat het klooster een gemeentelijk monument is en dat daar rekening mee gehouden moet worden. Daarnaast willen we niet dat zoals bij de Stichting Goedkoop Wonen dat er mensen gehuisvest worden uit bijvoorbeeld Den Bosch of Boxtel, maar willen we graag dat inwoners uit onze eigen dorpen daar kunnen wonen. Er volgt nog een overleg met de projectontwikkelaar."
30 juni 2005

Print deze pagina

Terug