AVONTUURLIJKE TOCHT NAAR TANZANIAANSE REUS

Boxtels vijftal gaat Kilimanjaro bedwingen

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Vijf leden van atletiekvereniging Marvel gaan de Kilimanjaro bedwingen. Van links naar rechts Bert van der Steen, Mark Wagenaars, Christjan Schalken, Ruud van Dijk en Paul Maddock.

Ze zoeken het in hogere sferen. Vanaf 14 juli is het menens voor vijf Boxtelaren die zich opmaken voor een prachtige expeditie naar de top van de Kilimanjaro op 5.895 meter in Tanzania. De waaghalzen zijn Bert van der Steen, Mark Wagenaars, Christjan Schalken, Ruud van Dijk en Paul Maddock. De gang naar de top van de Tanzaniaanse reus wordt voorafgegaan door een oefenstage naar de top van de Mount Meru op 4.566 meter.

Op 18 juli zal men, als alles goed gaat, die piek bereiken. Daarna wordt er enkele dagen gerust om vanaf 22 juli te beginnen met de gang naar de top van de 'Kili', zoals die in het jargon ook wel wordt genoemd. Op 27 juli moet men, als alles volgens schema verloopt, het eindpunt bereiken. Peter Schoorstra uit Best begeleidt de expeditie, die feitelijk dus uit twee beklimmingen, gespreid over twee weken, bestaat. Op 30 juli vliegt het vijftal uit Boxtel terug naar Amsterdam.

Ze hebben er zin in. Nog sterker; ze zijn tot op het bot gemotiveerd. ,,We zijn goed getrainde atleten. De één is wat meer ervaren dan de ander”, weet Christjan Schalken. Vooral de hoogte lijkt de onbekende factor voor de klimmers. ,,En welke omstandigheden kom je onderweg tegen? Dat is ook een open vraag”, vult Ruud van Dijk aan. ,,Het kan er erg koud zijn. We bereiden ons degelijk voor. Je moet je niet laten verrassen”, gaat Van Dijk verder.

Plannen om de beroemde berg te gaan beklimmen bestonden al lang. Van Dijk hakte tenslotte de knoop door. Hij kreeg de genoemde vier maten mee. ,,De hoogte is een pittige klus, maar tegelijkertijd natuurlijk de mooiste uitdaging”, weet de Britse Nederlander Paul Maddock. ,,We moeten het halen op karakter, doorzettingsvermogen en teamgeest”. En dat is koren op de molen voor de Engelsman, want juist die drie elementen zitten hem in het bloed, zo lijkt het.

KRIEBELEN
De klimmers zijn uitstekend voorgelicht. Sommigen hebben zich via internet goed ingelezen. ,,Je moet een bepaalde looptred vast kunnen houden. Je mag geen moment verzaken. We hebben ook al eens geklommen in de Alpen. De meeste van ons zijn ervaren klimmers. We verenigen het vakantiegevoel met de klimmersmentaliteit”, aldus Van Dijk.

Het gaat 'leven' bij de mannen. Het bloed begint zeker te kriebelen. Het 'moment suprème' komt immers in de buurt. ,,Het is een prachtige hobby, waarbij je telkens als je een top bereikt, een climax ervaart”, bestempelt Schalken dat machtige gevoel zeer treffend. Ook het thuisfront leeft enthousiast mee. ,,Dat moet ook wel, want zonder die steun bereik je niets”, zo weet Maddock. ,,Ook die mensen moeten achter je staan als je zoiets gaat ondernemen. Maar we hebben hun support, zo zegt de Engelsman.

Bij atletiekvereniging Marvel houden ze tijdens looptrainingen hun conditie op peil. Ze weten waar ze aan beginnen. Enthousiasme brengt ze ver, heel ver. En ze zijn met zijn allen vol vertrouwen. Hun belevenissen zullen ook achteraf een impressie waard zijn, want wie verre reizen maakt, kan immers veel verhalen.
30 juni 2005

Print deze pagina

Terug