SALSADANS, CAVIARACE EN HEEL VEEL LOEMPIA'S

Culturen komen samen op Bazaar Selissenwal

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een van de deelnemers aan de wedstrijd 'Sterkste jongen van de wijk Selisenwal'.

Een strakke blauwe lucht, een zonnetje en een heerlijke temperatuur. De beste ingrediënten voor een evenement. Bij de bazaar Selissenwal, die zondag werd gehouden in park Molenwijk, waren dan ook veel bezoekers aanwezig. Ze genoten in het zonovergoten park van optredens, workshops en natuurlijk lekker eten...

Aan het begin van de middag is het nog erg rustig op de bazaar. Er lopen wat mensen langs de kraampjes van de rommelmarkt en sommigen zitten lekker in het gras wat te drinken. Bij de kraam van de Wereldwinkel is de toeloop groot. ,,Ze hebben zulke leuke spulletjes”, vindt Gerda Vermeulen. Haar dochter is helemaal weg van de gelukspoppetjes en 'omdat ze een dagje uit zijn’ mag ze er eentje hebben van haar moeder.

Voor de jongste bezoekers is een aantal spelletjes aanwezig, waaronder de caviarace. Eline (4) mag ook een cavia uitzoeken, ze kiest een zwart exemplaar. Ze zet hem neer en het knaagdier rent met een vaart door de bak. Helaas voor Eline door het poortje 'Jammer maar helaas’. Maar ze mag het beestje even aaien en dat maakt natuurlijk heel veel goed.

Een Marokkaanse folkoregroep heeft inmiddels het podium betreden. In mooie witte gewaden dansen de mannen op het podium terwijl traditionele Marokkaanse muziek klinkt. De aanwezigen klappen enthousiast mee en een enkeling probeert zelfs mee te dansen.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het grote podium was niet alleen voor bekende groepen als Kasba, maar bood ook plaats aan een kleurrijk kinderkoor.

PERFECTE LOCATIE
Jolanda Broersma is betrokken bij de organisatie en erg enthousiast over de bazaar. ,,Het is lekker weer en de mensen zijn vrolijk, ik vind ook dat het redelijk druk is”, zegt ze, gekleed in klederdracht. ,,Het is nu de vierde keer dat het evenement gehouden wordt en eigenlijk is het de bedoeling dat het elk jaar groter wordt. Deze locatie is in ieder geval helemaal perfect.”

Het doel van de bazaar is om de verschillende culturen met elkaar in contact te brengen. ,,Dit jaar zijn de deelnemers afkomstig uit zeven verschillende landen”, vertelt Broersma. ,,Onder andere uit Marokko, Nederland, Nepal en Turkije. De bezoekers en deelnemers zijn allemaal hartstikke enthousiast. Ik heb net nieuwe buren uit Kosovo, die zeiden ook al dat ze volgend jaar wel mee willen doen.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De rappers van The Boss waren de grote verrassing van de Bazaar Selissenwal. De groep werd beloond met een gastoptreden tijdens het concert van Kasba.

Barbara Obispo is ook enthousiast. ,,Ik vind het belangrijk dat we leren over elkaars culturen. In Boxtel wonen zoveel mensen uit andere landen, ik vind het goed als we wat meer van elkaar leren.” Ook Sofia van de Linde is te spreken over de bazaar. ,,Ik vermaak me uitstekend”, zegt ze. ,,Ik vind de muziek erg leuk en ook de salsaworkshop is wat mij betreft een groot succes. Hulde aan de organisatie, het is echt een leuk initiatief. Goed dat alle mensen zo enthousiast meedoen.”

HUISKAMERS
Naast de vele standjes zijn ook huiskamers ingericht. Hier kunnen mensen lekker gaan zitten met een drankje of een hapje. Op de drempel van een van de huiskamers staan twee meisjes verlegen naar binnen te kijken. ,,Kom maar binnen hoor”, klinkt het uitnodigend. Ze gaan zitten en al snel voelen ze zich helemaal op hun gemak.

Eten is er volop aanwezig op de bazaar. Voedsel uit alle windstreken is verkrijgbaar. Van loempia’s tot frikadellen, van knakworsten tot saté. Hans Winter houdt het bij een 'veilige' kroket. ,,Ik kan niet zo goed tegen pittig eten”, zegt hij. ,,Geef mij maar een lekkere Hollandse hap.” Verder vindt hij de bazaar erg gezellig. ,,Ik heb het prima naar mijn zin. Aardige mensen, leuke muziek en de kinderen vermaken zich perfect. Ik hou het hier best uit.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De kleurrijk uitgedoste Antilliaanse gemeenschap was een van de blikvangers van de Bazaar Selissenwal.

De salsaworkshop is bij veel bezoekers populair. Rond half vijf ’s middags is de tweede workshop. ,,Kom op, jullie kunnen allemaal meedoen. Jong of oud, man of vrouw, het maakt niet uit”, roept instructrice Astrid de Koning. De meeste mensen houden het bij toekijken: ,,Het is mij te warm”, klinkt het. Allereerst wordt de basisstap uitgelegd en die hebben de deelnemers zo snel onder de knie dat al snel verder wordt gegaan met een draai.

Daarna worden partners gezocht. Vrolijke salsamuziek schalt door de speakers en er wordt gedanst, met heupen geschud en vooral veel gelachen. ,,Het is misschien niet perfect wat we doen, maar het lijkt in ieder geval wel op salsadansen”, vindt een deelneemster.

Gedanst wordt er ook als Poder Latino het podium betreedt. Deze salsaband zorgt ervoor dat de bezoekers niet meer stil kunnen blijven staan, iedereen danst of beweegt mee. De leden van Poder Latino staan op het podium met mooie, kleurrijke kleren. Als ze van het podium af moeten om plaats te maken voor Kasba, gaat hun feestje gewoon door in een tent een stukje verderop.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Astrid de Koning maakte tijdens de bazaar indruk met een leuke en vooral leerzame salsa-workshop.
30 juni 2005

Print deze pagina

Terug