ZINVOLLE DAGBESTEDING IN HART VAN GROENE WOUD

Zorgboerderij laat ouderen weer opbloeien

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De ouderen die werkzaam zijn bij zorgboerderij het Scheiend verzorgen aardbeienplantjes. De zorgboerderij houdt zaterdag 25 juni open huis.

De varkensstallen van Henk en Paulien van den Oord hebben plaatsgemaakt voor een huiskamer met keuken, een werkplaats, een moestuin en een dierenverblijf waar geiten en konijnen rondhuppelen. Op de grens van Boxtel en Oirschot vinden dag in dag uit tien ouderen een plek waar ze kunnen ontsnappen aan dreigende vereenzaming en hun leven samen met leeftijdgenoten weer meer kwaliteit kunnen geven. ,,In 2003 boden we slechts één dag onderdak aan drie mensen, nu is er een lange wachtlijst.”

Zorgboerderij Het Scheiend aan de Nieuwedijk, in het verlengde van de Koevoortseweg en gelegen tussen De Kampina en De Mortelen, laat geen sporen meer zien van de vijfhonderd zeugen die hier tot 2001 hebben rondgelopen. Het varkensbedrijf van de familie Van den Oord is net als veel andere agrarische bedrijven ter ziele gegaan. Varkenspest. ,,In 1997 begon de ellende en zaten we keer op keer ingesloten. De varkens hebben we moeten laten afmaken, de biggen moesten we zelf een spuitje geven. Een vreselijke tijd”, blikt Henk van den Oord terug.

Van den Oord ging er bijna aan onderdoor. Hij raakte overspannen, had last van een burn-out, maar krabbelde overeind. ,,Juist op het moment dat alle arbeidsvreugde was verdwenen, werd ik nieuwsgierig naar het fenomeen zorgboerderij. Ik kon profiteren van een opkoopregeling, liet alle stallen slopen en hield voldoende over om mijn bedrijf opnieuw in te richten.” Het Scheiend werd niet alleen een zorgboerderij, er kwam ook een paardenhouderij met manege die inmiddels is ontdekt door veel ruiters en amazones uit Boxtel, Liempde en Lennisheuvel.

BIJTANKEN
Als zorgboerderij verzorgen Henk en Paulien van den Oord op alle werkdagen maximaal tien ouderen die op indicatie naar het hart van Het Groene Woud gebracht worden om een dag lang op de boerderij te vertoeven. ,,Aanvankelijk betrof het ouderen van zorgcentrum Sint-Joris uit Oirschot, maar nu werken we veel samen met de zorgcentra van de Zorggroep Elde in Boxtel”, vertelt Van den Oord. Zijn aanpak is zo succesvol dat hij thans ook ouderen begeleidt die komen uit de wijde omgeving, van Rosmalen tot Goirle.

Niet alleen dreigende vereenzaming is een reden voor plaatsing op de zorgboerderij. Ook ouderen die een moeilijke thuissituatie hebben, bijvoorbeeld door een ernstig zieke echtgenoot, komen in aanmerking. ,,Ze kunnen het leven van alledag even ontvluchten en lekker bijtanken in een totaal andere omgeving”, stelt Van den Oord.

Het dagprogramma bevat vaste onderdelen, zoals gezamenlijk een warme maaltijd bereiden, maar ook wisselende activiteiten. ,,De een gaat eieren rapen, de ander veegt liever de stallen. Sommige ouderen willen graag dieren verzorgen, terwijl anderen klussen en verven.” Echtgenote Paulien is geschoold gezondheidswerker en is bevoegd de ouderen te verzorgen. Verder is er hulp en bijstand van vrijwilligers, die meehelpen in de keuken of op rustige momenten komen voorlezen uit boek en krant.

METAMORFOSE
Van den Oord geniet van de succesvolle metamorfose die zijn bedrijf heeft ondergaan. ,,Als varkenshouder had ik nooit kunnen dromen dat ik ooit een zorgboerderij met konijnen, kippen en zelfs een moestuin zou runnen. Maar het bevalt met prima. Als ik het leven over zou mogen doen, zou ik beslist voor een baan in de zorgsector gekozen hebben. Het werk is dankbaar en leuk, ik geniet als ik de ouderen zie genieten.”

Zorgboerderij Het Scheiend doet zaterdag 25 juni mee aan de landelijke open dag van de Nederlandse zorgboerderijen. Het publiek is welkom van 10.00 tot 16.00 uur. Er zijn tal van demonstraties; kinderen kunnen pony rijden en kleine dieren aaien. De open dag valt samen met de Week van het Platteland, die duurt tot 26 juni.

Meer informatie: www.weekvanhetplatteland.nl.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Boer Henk van den Oord (rechts) voedert de geiten met een aantal ouderen die werkzaam zijn op zijn zorgboerderij Het Scheiend.
23 juni 2005

Print deze pagina

Terug