LIEMPDENAAR START ZONDAG IN ROTTERDAM

Koen de Kort tevreden over ploegentijdrit

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het team van Liberty Seguros-Würth in de race tegen de klok. Tweede van rechts rijdt Koen de Kort uit Liempde.

Met een vijftiende plaats in de eindrangschikking heeft de Spaanse profformatie van Liberty Seguros-Würth geen potten kunnen breken in de ploegentijdrit die zondag in en om Eindhoven werd gehouden. Liempdenaar Koen de Kort reed voor eigen publiek en was niet ontevreden over zijn optreden. ,,Als we beter hadden gereden, had de achtste plaats er beslist ingezeten”, blikt De Kort terug.

Acht minuten na drie uur werd het zestal van Liberty Seguros-Würth weggeschoten bij de start tegenover het stadhuis van Eindhoven. Begeleid door een ploegleider - Manolo Saiz ontbrak en zat in de Ronde van Zwitserland – en een camera van de NOS begonnen René Andrle, Angel Vicioso, Koen de Kort, Jan Hruska, Sergio Paulinho en Luis Sanches aan hun race tegen de klok.

Hoog in de lucht cirkelden drie helikopters die de televisie-uitzending mogelijk moesten maken. Bij start en finish was het gezellig druk, verderop langs het parkoers bleef het rustig. Niet gek bij een tropische temperatuur van meer dan dertig graden Celsius. Alleen op schaduwrijke plekjes stonden plukjes mensen die elke vier minuten een clubje renners voorbij zagen scheuren. Bij De Witte Dame waaide een lekker windje en was het goed toeven; een voor een stoven de ploegen om de bocht, op weg naar Helmond.

TWEE BEURTEN
,,We zijn iets te hard vertrokken”, analyseert De Kort het teleurstellende resultaat van zijn ploeg, die doorgaans onder Manolo Saiz veel beter presteert. Saiz’ vroegere Once-ploeg was doorgaans niet te kloppen op het onderdeel ploegentijdrit. ,,Daarbij hadden we de pech dat we al snel een renner kwijtraakten. René Andrle had blijkbaar een slechte dag en kon het tempo niet volgen. Je merkt bij deze discipline snel wie goed en niet goed zijn. Na twee beurten merk je wie snel of langzaam rijdt en wie langer of korter kopwerk doet.”

Bij twee tussentijdse metingen bekleedde de ploeg van Liempdenaar De Kort de achtste plaats. In het slot van de ploegentijdrit moest de uitgedunde formatie terrein prijsgeven op de latere winnaars van Gerolsteiner. ,,Als enkele renners niet in goede doen zijn en je er eentje moet missen, wreekt dat zich altijd in het eindresultaat. Dat kun je nooit goedmaken”, weet De Kort. Hij is tevreden over zijn eigen prestatie, zeker omdat hij bijna vier weken geen wedstrijd had gereden. ,,Ik heb me goed laten zien, ben niet gelost en heb veel vooraan gereden en kopwerk gedaan. Al met al is het geen ramp dat we vijftiende zijn geworden.”

De Kort was zich er van bewust dat hij een thuiswedstrijd reed. ,,Vooral bij de start en de finish en bij de keerpunten in Helmond en Best hoorde ik vaak mijn naam roepen. Dat gaf een speciaal gevoel en deed denken aan het wereldkampioenschap veldrijden in Sint-Michielsgestel, waar ook zoveel fans waren. Ik had echt het gevoel dat ik veel gesteund werd door het publiek.”

ROMMELEN
Zondag 26 juni rijdt De Kort als enige renner van Liberty Seguros-Würth mee tijdens het Nederlands kampioenschap in Rotterdam. Hij is een eenling in een groot deelnemersveld waar ploeggenoten elkaar kunnen bijstaan, maar de Liempdenaar er als het ware alleen voorstaat. ,,Ach, het is best grappig om zowel kopman als knecht te zijn”, grapt De Kort.

Hoe zijn verdere wedstrijdschema eruit zal zien is nog niet bekend. Deelname aan de Ronde van Sachsen is nog altijd onzeker, wel zeker lijkt dat de Liempdenaar meedoet aan de Ronde van de Benelux, die ook bekend staat als de Eneco Tour. ,,De onzekerheid hangt samen met het gerommel in mijn ploeg”, bekent de Liempdenaar. Hij doelt op de ploeggenoten Nino Ribeiro en Isidro Nozal, die onlangs bij de bloedcontrole op non-actief werden gezet omdat ze een te hoge hematocrietwaarde bleken te hebben. Een hematocrietwaarde van boven de 50 zou kunnen duiden op gebruik van Epo, hoewel dat nog niet bewezen is.

Volgens De Kort staat inmiddels vast dat Ribeiro, die uit koers werd genomen in de Ronde van Italië, geen doping heeft gebruikt. Nozal, een grote naam in het wielerpeloton, liet onlangs een hematocrietwaarde van 52,1 procent noteren in de Dauphiné Liberé. Ploegleider Saiz heeft al te kennen gegeven niets te begrijpen van de overschrijding omdat de ploeg zelf tot tweemaal een waarde van 46 procent heeft genoteerd. Maar de affaire-Nozal heeft ook geleid tot het ontslag van de ploegarts.

De Kort wil niet ingaan op de berichten over Ribeiro en Nozal. Hij stelt vast dat de kwestie ertoe heeft geleid dat enkele zekerheden, zoals deelname in Sachsen, zijn weggevallen. ,,Ik hoop in elk geval dat deelname aan de Eneco Tour erin zit.”

De ploegentijdrit, die meetelt voor de Pro Tour, werd zondag gewonnen door de ploeg van Gerolsteiner uit Duitsland. De ploeg was over een afstand van 48,6 kilometer drie seconden sneller dan Phonak uit Zwitserland. Het Deense CSC werd derde, Rabobank eindigde als vierde op 24 seconden van Gerolsteiner. Liberty Seguros-Würth verloor 2 minuten en 19 seconden op de Duitse winnaars.
23 juni 2005

Print deze pagina

Terug