MANAGER ANTOON VAN HERPEN BLIJ MET RESTYLING

'Bibliotheek verandert van leeszaal in ontmoetingsplek'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kinderen krijgen in de bibliotheek alle ruimte. Er is een nieuwe leeshoek, compleet met voorleestroon.

'Da's een vette bieb!' De uitroep van een groep jongeren die de vernieuwde bibliotheek aan de Burgakker voor het eerst betreedt is misschien wel het mooiste compliment dat de Boxtelse leeszaal kan gebruiken. Na een ingrijpende verbouwing en herinrichting opent wethouder Anton van Aert donderdag 30 juni de vernieuwde bibliotheek. Lokaal manager Antoon van Herpen is blij met de nieuwe uitstraling. ,,We zien graag dat mensen langer blijven hangen en hebben er dan ook alles aangedaan om een ontmoetingsplek te creŽren."

De architecten van Van Velzen La Feber Bonneur uit Schiedam hebben een frisse wind laten waaien door het interieur van de bibliotheek aan de Burgakker. Overal hebben ze hun sporen achtergelaten, tot in het kleinste detail is aan de hand van kleuren, meubilair en verlichting een voorziening gerealiseerd die helemaal past bij het tijdsbeeld. Weg zijn de hoge stellingkasten, weg zijn de geÔsoleerde studiehokjes in de leeszaal. ,,Natuurlijk hebben we rustige hoekjes, maar de bibliotheek is allang geen stilteplaats meer", vertelt Van Herpen. ,,De bibliotheek moet een ontmoetingsplek worden waar mensen met elkaar kunnen kletsen over boeken. Het moet een plek worden waar mensen graag naartoe gaan."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De inrichting van de 'bieb' in Boxtel is veranderd, maar het aanbod van boeken blijft onverminderd groot en divers.

Een uitdaging. Zo zagen de architecten van het Schiedamse bureau de klus die aan de Burgakker in Boxtel geklaard moest worden. Het vroegere schoolgebouw had zeker stijl, maar was in twintig jaar niet meer onder handen genomen. De gang moest een blikvanger worden en dat is gelukt door vele kleuren linoleum te gebruiken, net als kleurige buislampen. Ook op de bovenverdieping is de oude schoolgang in ere hersteld en ademt het gebouw - in eigentijdse kleuren - de sfeer van vroeger.

Een gebruikersonderzoek dat de bibliotheek onder haar lezers hield in 2002 maakte duidelijk dat het publiek de huisvesting aan de Burgakker graag anders zou zien. ,,We kregen niets dan lof over ons personeel en de collectie, maar de mensen vonden de bibliotheek niet uitnodigend", aldus Van Herpen. Ook binnen de bibliotheek overheerste het gevoel dat de inrichting wel een opfrisbeurt kon gebruiken.

,,We hanteerden nog steeds de magazijnopstelling met hoge kasten en zowel boeken als nieuwe media werden niet goed gepresenteerd", vervolgt de lokaal manager. Hij vult aan dat de hoge kasten volgens nieuwe arbo-richtlijnen niet meer voldoen omdat mensen te diep door de knieŽn moesten om een boek te zoeken. De bovenste planken waren eveneens lastig bereikbaar. Van Herpen: ,,Daarmee hebben we rekening gehouden bij de herinrichting. De nieuwe kasten zijn niet alleen voor het publiek aantrekkelijker, maar ook voor onze medewerkers."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: beeld van de vernieuwde en heringerichte bibiotheek in Boxtel.

LEESTAFEL
Een rondgang door de bibliotheek leert dat op alle fronten nieuwe ideeŽn zijn doorgevoerd. Meteen bij de entree is een moderne leestafel geplaatst waar het heerlijk toeven is. Een koffieautomaat ontbreekt niet. Verderop staan zitjes waar internet beschikbaar is. ,,De kinderhoek hebben we naar achteren verhuisd, zodat het wat rustiger is in de leeshoek", stelt Van Herpen. Hij vertelt dat de leeszaal dagelijks tussen 10.00 en 12.00 uur geopend is; mensen die een krant of tijdschrift willen lezen kunnen vrij binnenlopen en lezen of internetten.

Door nieuwe, lagere kasten te plaatsen lijkt het onderkomen van de bibliotheek veel groter geworden. ,,Veel mensen denken dat onze collectie is uitgedund", grinnikt de lokaal manager. ,,Schijn bedriegt. De collectie is ongewijzigd, maar door de hoge kasten weg te halen is er veel meer overzicht." De meeste nieuwe kasten zijn verrijdbaar, zodat ze bij een uitvoering of optreden eenvoudig te verplaatsen zijn. ,,Dat was vroeger een hele klus omdat die hoge magazijnkasten niet te tillen waren zonder krik", aldus Van Herpen.

Hij is tevreden over de wijze waarop de boeken, cd's, dvd's, prentenboeken en strips geŽtaleerd worden. Veel meer boeken worden frontaal in beeld gebracht, zodat bezoekers in ťťn oogopslag de kaft of hoes kunnen zien. ,,Natuurlijk kun je niet alle boeken zo presenteren, maar het is uitnodigend om meer te laten zien. Het is niet meer van deze tijd om alleen de rug van een boek te tonen. Vooral bij prentenboeken zie je hoe groot de verschillen zijn." In de hippe jongerencorner schreeuwen de boeken om uit de kast gehaald te worden.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De bibliotheek biedt bezoekers ruime toegang op internet.

CULTUURCLUSTER
Met de restyling van de bibliotheek aan de Burgakker is een einde gekomen aan de discussie over de vorming van een cultuurcluster, waarover lange tijd sprake was in Boxtel. De bibliotheek zou in het Jacob-Roelandslyceum of het Ursulagebouw deel gaan uitmaken van een brede instelling, waarin ook het Centrum voor de Kunsten (thans MIK Ė red.) en DELTA Stichting Welzijn Boxtel onderdak zouden vinden. De bibliotheek voelde veel voor die plannen.

Lokaal manager Van Herpen betreurt nog altijd dat de plannen niet door zijn gegaan. Verwijzend naar 't Spectrum in Schijndel zegt hij dat zo'n cluster voordelen had kunnen bieden. ,,Er hebben mooie tekeningen op tafel gelegen, maar helaas is het niet doorgegaan." Thans maakt de bibliotheek in Boxtel deel uit van Bibliotheek De Meierij, een samenwerkingsverband waarin ook de bibliotheken van Vught, Schijndel, Sint-Oedenrode, Berlicum, Sint-Michielsgestel alsmede de bibliobussen van dorpen als Liempde en Haaren samenwerken.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De bibliotheek 'nieuwe stijl' wordt gekenmerkt door een sfeervolle inrichting.

Binnen dat samenwerkingsverband kan de bezoeker van een bibliotheek een grotere collectie voorgeschoteld worden. Er is een centrale collectie beschikbaar waaruit alle aangesloten bibliotheken kunnen putten. Waar de bibliotheek vroeger alle boeken zelf moest aanschaffen, wordt veel meer afgestemd met andere leeszalen in de regio. Het gaat niet ten koste van de dienstverlening, vindt Van Herpen. ,,We streven naar een systeem dat mensen die een boek bestellen dat niet in Boxtel aanwezig is het de volgende dag in handen hebben. Nu al kunnen lezers via internet de catalogus raadplegen en boeken reserveren en verlengen."

De collectie nieuwe media zal de komende jaren een belangrijk onderdeel blijven van de bibliotheek. Maar de lokaal manager geeft aan dat de bibliotheek niet wil concurreren met videotheken en andere uitleenzaken. ,,Wat dvd's betreft kiezen we alleen voor de betere titels, verfilmde boeken en informatieve films. Over cd's bestaat nog discussie en vragen we ons wel eens af of we daarmee door moeten gaan. In elk geval willen we cd's in de collectie hebben die passen bij het muzikaal cultureel erfgoed."

De vernieuwde openbare bibliotheek aan de Burgakker wordt donderdag 30 juni omstreeks 17.00 uur geopend door wethouder Anton van Aert. Tijdens de bijeenkomst zullen lokaal manager Antoon van Herpen van de Bibliotheek Boxtel en directeur Maria van Herpen van de Bibliotheek De Meierij het woord voeren. Meer informatie over de bibliotheek staat op internet: www.bibliotheekboxtel.nl.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de leestafel en de leeshoek in de vernieuwde bibliotheek. De leeszaal is ook iedere ochtend geopend.
23 juni 2005

Print deze pagina

Terug