BONDSCOACH TEVREDEN OVER FRANK VAN DER STRUIJK

Oranje onder 20 voelt zich helemaal thuis in Oisterwijk

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Boxtelaar Frank van der Struijk (rechts) van Willem II en Ryan Babel van Ajax nemen even een pauze tijdens de training van Oranje onder 20 op het hoofdveld van voetbalclub Taxandria in Oisterwijk.

Het Nederlands elftal onder 20 jaar is hot. Na de knappe zeges op Japan (2-1) en AustraliŽ (3-0) in de eerste groepswedstrijden tijdens het wereldkampioenschap voetbal voor jeugdteams is de belangstelling van de media en het publiek flink toegenomen. De selectie van bondscoach Foppe de Haan, waar Willem II-speler Frank van der Struijk uit Lennisheuvel deel van uitmaakt, verblijft tijdens het WK in eigen land in De Rosep te Oisterwijk en traint vrijwel dagelijks op het hoofdveld van voetbalvereniging Taxandria. Brabants Centrum nam een kijkje bij een van de oefensessies.

'Oranje onder 20', zoals het Nederlands jeugdteam genoemd wordt, heeft vrijdag 10 juni veel tongen losgemaakt met het bij vlagen indrukwekkende eerste WK-optreden in Kerkrade. Met name vleugelspeler Quincy Owusu Abeyie, speler van de Engelse topclub Arsenal, was tegen de Aziaten niet af te stoppen en maakte de ene na de andere weergaloze actie. In de slipstream van 'Quincy' leverden ook grote talenten als Hedwiges Maduro (Ajax), Ryan Babel (Ajax), Ron Vlaar (AZ) en Frank van der Struijk een belangrijke bijdrage aan de verdiende 2-1 zege.

Achterin kwam het centrale verdedigingsduo Van der Struijk en Vlaar, op het laatste kwartier na, nauwelijks in de problemen terwijl Owusu Abeyie en Babel samen met Tim Vincken van Feyenoord in aanvallend opzicht voor veel dreiging en knappe voetbalstaaltjes zorgden. Het in oranje uitgedoste publiek in het volgepakte stadion in Kerkrade genoot met volle teugen van de frisheid en de enorme gedrevenheid die de Nederlandse voetbaltalenten etaleerden en liet dat ook luidkeels blijken.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Frank van der Struijk maakt een kniebuiging tijdens de training met in zijn buurt Gianni Zuiverloon (rechts) van Feyenoord en Hedwiges Maduro (tweede van rechts) van Ajax.

Boxtelaar Frank van der Struijk speelde een verdienstelijke wedstrijd. ,,De sfeer in het stadion was geweldig. Wij waren met name in de eerste helft heel goed op dreef, toen werd Japan helemaal weggespeeld en scoorden we twee treffers. Dat Quincy Owusu Abeyie zo goed speelde, was voor mij geen verrassing. Hij is inderdaad supersnel en kan daarnaast heel goed voetballen. Hij loopt echt iedereen eruit", aldus Van der Struijk.

,,Helaas verzuimden we tegen Japan om 3-0 te maken en bleef het spannend; zeker toen Japan in de tweede helft tegen scoorde, flink druk zette op onze defensie en in de slotfase nog enkele goede kansen kreeg. Dat kwam vooral omdat de ruimte tussen de linies te groot werd, maar ook het conditionele aspect speelde een rol. Veel jongens hebben een zwaar seizoen achter de rug, terwijl Babel, Maduro en Vlaar net terugwaren van een trip met het Nederlands elftal in Finland. Gelukkig hebben we stand gehouden en kunnen we ons met een goed gevoel richten op volgende wedstrijden."

De speler van Willem II, een van de spelers binnen de selectie van Oranje onder 20 met de meeste eredivisiewedstrijden op zijn naam, kreeg in de wedstrijd tegen de Japanners nog een flinke tik van een tegenstander op het hoofd. Daardoor lag hij enkele minuten geblesseerd op het veld. ,,Ik was wel even dizzy, maar gelukkig had ik geen hoofdwond en kon ik gewoon doorspelen. Wel heb ik een flinke schram en een grote bult overgehouden aan dat duel. In de wedstrijd ging het vrij goed, samen met Vlaar van AZ vorm ik een goed duo."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Bondscoach Foppe de Haan wijst Oranje onder 20 de weg. Verder op de foto de spelers Ryan Babel van Ajax (links), Ron Vlaar van AZ, Kemy Agustien van Willem II en Urby Emanuelson van Ajax (op de rug gezien).

HANDTEKENINGENJACHT
Begin deze week stond voor Van der Struijk en de andere spelers van het Nederlands jeugdteam alles in het teken van het tweede groepsduel met AustraliŽ. Woensdag 15 juni werd overtuigend en eenvoudig met 3-0 gewonnen van de 'Aussies', waarmee Oranje onder 20 groepswinnaar is en zich geplaatst heeft voor de achtste finales. Maandag 13 juni werd het veld van Taxandria in Oisterwijk bezocht door een groot aantal voetballiefhebbers, waaronder veel jeugd die driftig op zoek ging naar handtekeningen van de jeugdige Oranje-talenten. ,,Hoe laat komen ze nou, ze zouden toch om half vijf trainen", vroegen veel jonge fans zich maandag ongeduldig af. ,,Komen ze pas om vijf uur? Shit, moeten we nog een half uur wachten. Ik wil een handtekening van Quincy, Maduro en Babel."

Het geduld van veel jonge fans werd uiteindelijk beloond, want rond de klok van vijf uur was het dan toch echt zover. In een rustig tempo reed de voltallige selectie en technische en medische staf met de fiets richting het oefenveld, waarna de spelers meteen bestookt werden door handtekeningenjagers. Vooral op de krabbels van de jonge sterren Owusu Abeyie, Vlaar, Maduro, Babel, Rick Kruys (FC Utrecht) en bondscoach De Haan werd gretig jacht gemaakt, terwijl de minder bekende spelers probleemloos en ongestoord het veld konden betreden.

De Oranje-spelers poseerden geduldig met de jonge voetballiefhebbers en verontschuldigden zich bijna tegenover een aantal handtekeningenjagers en ouders dat ze het veld op moesten. ,,Het spijt me, maar we moeten nu echt gaan trainen. Na de training hebben we alle tijd voor jullie", liet Owusu Abeyie weten aan enkele zichtbaar teleurgestelde fans.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Frank van der Struijk dribbelt met de bal aan zijn voet tijdens de training van Oranje onder 20.

LINT
Tijdens de training van bondscoach De Haan en zijn assistenten, waaronder oud-international Aron Winter, bleef het publiek keurig achter het lint staan dat om het hele veld gespannen was. De Haan liet de spelers elkaar onder meer in hoog tempo de bal toespelen, strafschoppen nemen en oefende met de vrijwel voltallige selectie op de organisatie van de defensie bij corners.

Elders op het veld trainde de aan zijn hamstring geblesseerde Ibrahim Afellay (PSV) voor zichzelf en werden de reservedoelmannen onder handen genomen. De spelvreugde droop er van af bij de spelers, die herhaaldelijk in de lach schoten en met elkaar aan het dollen waren. De hilariteit was groot toen AZ-speler Haris Medunjanin na een afgeslagen corner het waagde een sprint aan te gaan richting de bal met de pijlsnelle Owusu Abeyie die hem er moeiteloos uitliep.

Bondscoach De Haan liet de teugels af en toe vieren en lachte vrolijk mee, maar zorgde er met enkele stemverheffingen voor dat er wel degelijk ook serieus gewerkt werd. Af en toe schoot de aimabele en populaire Fries, oud-trainer van SC Heerenveen, uit zijn slof als een oefening niet goed uitgevoerd werd. De arme verdediger Vlaar werd slachtoffer van een van de tirades van De Haan toen hij even niet begreep wat hij moest doen. ,,Hť, wat ben jij nou het doen. Kom op, dat tempo moet hoger", foeterde de bondscoach richting Vlaar, die verschrikt om zich heen keek waarop De Haan hem, tot opluchting van de jonge AZ-speler, even lachend beetpakte.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Collins John, speler van het Engelse Fulham en oud-voetballer van FC Twente, deelt een handtekening uit aan een jeugdige fan.

TRAPTECHNIEK
Aan het eind van de training lieten enkele spelers hun traptechniek zien aan de overgebleven toeschouwers. Doelman Kenneth Vermeer (Ajax) stal de show door in een fraaie stijl zijn ploegmaats, die aan de andere kant van het veld stonden, met op maat gesneden uittrappen te bedienen. Ook de verder onopvallend aanwezige Van der Struijk deed een duit in het zakje door de bal een aantal keren vanaf de middenlijn met een fraaie boog vlak onder de lat in het doel te schieten.

Na afloop van de training kreeg de jeugd uitgebreid de kans om hun idolen op de gevoelige plaat vast te leggen en handtekeningen te vragen, waarbij ook de krabbel van bondscoach De Haan gewild was. ,,Kunt u ook fierljeppen", vroeg een jongen aan de ras-Fries. ,,Fierljeppen? Jazeker kan ik dat", aldus een lachende De Haan, die tussen de bedrijven door liet weten heel blij te zijn met het verblijf in Oisterwijk.

,,Het hotel is prima, ziet er goed verzorgd uit zonder dat het te luxe is en het personeel is heel gastvrij en vriendelijk. Ik heb De Rosep zelf uitgekozen. Ik wist dat de omstandigheden hier goed zijn omdat ik hier eerder ook met Jong Oranje en Heerenveen ben geweest. Bovendien is dit een prachtige omgeving met veel bossen, waar je onder meer kunt wandelen of er met de mountainbike op uit kunt gaan. Ook over het trainingsveld hebben we niks te klagen, hier ligt een schitterende kort geschoren mat waarop we uitstekend uit de voeten kunnen."

Gevraagd naar zijn mening over de ontwikkeling van verdediger Van der Struijk reageerde De Haan positief. ,,Frank was eerst wel heel erg timide en is nog steeds een rustige jongen in de groep, maar heeft veel bijgeleerd. In het veld manifesteert hij zich steeds beter, ook vrijdag speelde hij een goede wedstrijd. Ja, hij kleunt er af en toe flink in, maar dat moet ook." Het is volgens De Haan nog veel te vroeg om aan een wereldtitel te denken voor zijn team. ,,Of wij wereldkampioen kunnen worden met deze selectie? Dat wordt heel moeilijk, andere teams zijn verder dan het Nederlands team."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De uitblinker in de eerste WK-wedstrijden van Oranje onder 20, Quincy Owusu Abeyie van het Engelse Arsenal, wordt belaagd door handtekeningenjagers.
16 juni 2005

Print deze pagina

Terug