WANDELKARAVAAN STUIT OP GESLOTEN POORT

Park Stapelen hindernis voor avondvierdaagse

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kruip door sluip door op Stapelen. De deelnemers aan de avondvierdaagse moeten een voor een langs de gesloten poort van park Stapelen kruipen. De paters Assumptionisten hadden vergeten de poort open te zetten voor de wandelkaravaan.

De 34ste editie van de Boxtelse avondvierdaagse kende dinsdagavond een chaotische start. Honderd meter na het vertrek bij het Jacob-Roelandslyceum stuitten de ruim tweeduizend wandelaars op de gesloten poort van kasteelpark Stapelen. Een voor een moesten de wandelaars door een akelig smalle doorgang kruipen omdat de sleutel even op zich liet wachten...

Een misverstand of een communicatiefout. Zo omschrijft Frans van Gulik van wandelsportvereniging De Keistampers de blunder bij de start van het razend populaire evenement. De organisator van de avondvierdaagse spoedde zich dinsdagavond door de mensenmassa naar kasteel Stapelen om de sleutel van de poort te halen. ,,Niemand in het kasteel was op de hoogte van de doorkomst van de avondvierdaagse terwijl we een dag eerder toch echt aan de deur zijn geweest”, aldus Van Gulik. ,,We zullen eens uitzoeken wat er misgegaan is.”

De meeste wandelaars kunnen erom lachen. Maar anderen balen als een stekker omdat ze kort na vertrek al op een file stuiten. De wachttijd loopt als snel op tot dertig minuten en dat is vooral voor de jongste deelnemers een eeuwigheid. Enkele wandelaars draaien boos om en kiezen een andere route. Anderen tillen wandelwagentjes over het hek. Wie een paar kilo’s te veel heeft kan het passeren van de smalle doorgang wel vergeten. Dat geldt ook voor de circa 25 rolstoelers die meedoen; ze moeten wachten op de sleutel.

GEEN RECORD
Met 2.073 deelnemers boekt wandelsportvereniging De Keistampers dit jaar geen record. Dat staat nog altijd op ruim 2.400 deelnemers, ergens in de jaren negentig geboekt. Maar Van Gulik is niet ontevreden omdat de teller na de voorinschrijving al op 1.939 wandelaars stond. ,,Gelet op de goede weersverwachtingen zouden we best eens op 2.100 deelnemers uit kunnen komen”, zegt Van Gulik dinsdagavond in het startbureau in het Jacob-Roelandslyceum.

Met de inzet van pakweg 45 vrijwilligers, onder wie Rode Kruis-medewerkers en officiële verkeersregelaars, is sprake van een groot evenement dat ieder jaar weer goed voorbereid moet worden. ,,Het is heerlijk om te organiseren, maar ik ben ook weer blij als het vrijdagavond is en iedereen weer veilig terug is”, erkent Van Gulik. ,,Je stuurt meer dan tweeduizend mensen de straat op. En wat te denken van al die overwegen. Vorig jaar nog was er een groep kinderen die samen met een volwassenen begeleider het spoor overstak terwijl de bellen nog rinkelden. Levensgevaarlijk.”

INTOCHT
Vrijdag 17 juni is de intocht van de avondvierdaagse. De wandelaars verzamelen na het lopen van de 5 en 10 kilometer omstreeks 20.00 uur op het speelveld aan de Van der Voortweg. Van daaruit zet de karavaan koers richting het Jacob-Roelandslyceum. Men loopt achtereenvolgens door de Molenstraat, Jan Kruysenstraat, Prins Bernhardstraat, Stationsstraat en Rechterstraat richting Grote Beemd. De intocht wordt muzikaal begeleid door enkele muziekkorpsen. Omstreeks 20.45 uur reikt loco-burgemeester Wim van Erp de schoolprijzen uit.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: File op de Konijnshoolsedreef. De ruim tweeduizend deelnemers aan de avondvierdaagse wachten totdat de poort van park Stapelen opengaat.
16 juni 2005

Print deze pagina

Terug