STRAATSPEELDAG BRENGT BUURTBEWONERS TOT ELKAAR

Pannavoetbal en dammen als straatvermaak

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Dammen met behulp van een groot formaat dambord en dito stenen. En dat midden op het fietspad.

Het fraaie voorjaarsweer speelde de nationale straatspeeldag gisteren in de kaart. In de Baandervrouwenlaan deden ruim honderd kinderen mee aan de spelletjes die werden georganiseerd. Bewoners van de Van Merheimstraat kwamen andermaal tot de conclusie: ,,Deze straat moet afgesloten worden voor autoverkeer."

Het pannavoetbal is in trek bij de jeugd die het wegdek van de Baandervrouwenlaan tussen de Vaandelstraat en de Keizerstraat bezet. Een speciale boarding van metalen rasters bakent een speelveldje van enkele vierkante meters af. Voetballers spelen er een tegen een. ,,Als je de bal door de benen van de tegenstander speelt en vervolgens achter hem weer oppikt, heb je panna en ben je winnaar", legt de 10-jarige Brandon de Boer uit. Ook als je twee doelpunten maakt is het spel uit, weet Brandon. ,,Ik speel dit spel regelmatig bij neefjes in Rotterdam. Hartstikke leuk."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een van de grasveldjes tussen de flats aan de Baandervrouwenlaan werd woensdagmiddag ook benut voor de straatspeeldag. Het springkussen was er favoriet, maar ook de speciale kinderfietsjes waren in trek.

Opbouwwerker Jeroen Pijnenburg van DELTA Stichting Welzijn Boxtel helpt de buurtbewoners deze middag een handje. ,,Toen wij dit spelletje vroeger als kind speelden, noemden we het 'lummelen'. Het is tegenwoordig erg populair. Buurtsportwerkster Nicole van Spaendonck heeft 'de kooi' aangeschaft, onder ander met geld uit de wijkbudgetten."

Terwijl Sertap (8) en haar een jaar oudere vriendinnetje Seda wachten om te worden geschminkt, vertelt Kim van Ruremonde waarom ze samen met Cindy Rodenburg het initiatief nam om mee te doen met de straatspeeldag. ,,We wonen nu een tijdje aan de Baandervrouwenlaan. Een tijd geleden hielden we al een actiedag en dit leek me leuk om de mensen uit de buurt wat beter te leren kennen. We hebben bewust maar een klein deel van de straat afgezet, om de bedrijvigheid in de omgeving niet te hinderen."

AFSLUITEN

Met een springkussen, stokken vangen, het straatdamspel en stoepkrijt beleven de kinderen in dit deel van de wijk Selissenwal een middag vol vertier. Het zou elke dag straatspeeldag moeten zijn...

Dat vinden ook de ouders die in de Van Merheimstraat wonen. Ook daar was de rijbaan afgesloten voor het doorgaand verkeer. Het enthousiasme waarmee de kinderen uit de buurt zich vermaken, is voor de bewoners reden om opnieuw aan de gemeente te vragen of de eenrichtingsstraat helemaal autovrij kan worden gemaakt.

,,Een paar jaar geleden, voorafgaand aan de herinrichting, hebben we dat ook al voorgesteld, maar toen kregen we nee op het rekest. Ook al is de straat een 30-kilometerzone, toch maakt veel sluipverkeer er gebruik van. Er wordt gewoon heel hard gereden en daar willen we vanaf", stelt Gun de Koning. Samen met enkele andere ouders is ze blij dat de kinderen deze woensdagmiddag de baas zijn op straat. ,,Zo leer je je buren veel beter kennen. Velen keken verbaasd op dat er zoveel jeugd in de buurt woont."

De nationale straatspeeldag werd gisteren, woensdag 1 juni voor de zestiende keer georganiseerd door 3VO, de organisatie die zich sterk maakt voor veilig verkeer in Nederland. Bijna tweeduizend straten werden voor het doorgaand verkeer afgesloten om de jeugd veilig te laten spelen. In Boxtel werden niet alleen in de Baandervrouwenlaan en de Van Merheimstraat activiteiten georganiseerd. Ook de Veldakkerstraat en de Corpus waren afgesloten, net als de Roderweg en de Europalaan te Liempde.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ook in de Veldakkerstraat bood een opblaasbaar luchtkussen veel kindervermaak. Buurtgenoten hadden een gezellig terras ingericht.
2 juni 2005

Print deze pagina

Terug