BOXTEL TRAKTEERT VRIJWILLIGERS OP WARME MAALTIJD

Stembureaus verrast met varkenshaas en bavarois

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Cateraar Hans Pennings deelt bestek uit aan de leden van het stembureau in het gemeentehuis. Van links naar rechts Mans Martijn, Cees van der Schoot en Willie van de Langenberg.

De 42 vrijwilligers die woensdag 1 juni de veertien stembureaus hebben bemand in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel zijn voor het eerst verrast met een warme maaltijd. Doorgaans worden de mannen en vrouwen die urenlang achter de tafel zitten getrakteerd op worstenbroodjes en appelflappen, maar dit keer was er ook ruimte voor varkenshaas, Parijse aardappeltjes en aardbeienbavarois...

,,Nou, ik kom precies op tijd", lacht een bewoner van Stapelen als hij rond het middaguur zijn stem komt uitbrengen voor het referendum over de Europese Grondwet. Cateraar Hans Pennings presenteert Willie van de Langenberg, Cees van der Schoot en Mans Martijn een heerlijke warme maaltijd en een toetje. De geur van gebraden vlees en versgekookte groente vult de publiekshal van het gemeentehuis. ,,Misschien mag ik een vorkje meeprikken?", vraagt een andere stemgerechtigde.

Pennings' cateringbedrijf is door de gemeente Boxtel ingeschakeld om alle mensen die de stembureaus bemannen te trakteren op een warme maaltijd. ,,Dat komt omdat de stembureaus dit keer minimaal bezet zijn en er dus geen tijd is om tussendoor even thuis te gaan eten", licht Gerdien Sommers toe. De co÷rdinator van de afdeling Burgerzaken geeft aan dat de Kieswet voorschrijft dat een stembureau permanent bemand moet zijn door drie personen.

Sommers vervolgt: ,,Bij andere verkiezingen zitten op de meeste stembureaus vier mensen, zodat ze om de beurt even naar huis kunnen. Nu is er minder animo en moeten we het doen met drie mensen per stembureau." De co÷rdinator denkt dat de geringe belangstelling voor Europa en het referendum een rol speelt. ,,Wat ook telt, is dat vooral de ouderen waarop we vaak een beroep doen in deze tijd van het jaar op vakantie zijn. Ik weet zeker dat we volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart weer voldoende mensen hebben."

DIENSTBAAR

Over de opkomst bij stembureau 1 in het gemeentehuis, waar 1.646 kiesgerechtigden verwacht worden, is voorzitter Van de Langenberg niet ontevreden. ,,We zaten om twaalf uur op 20 procent, dus ik schat dat we uitkomen op 55 tot 60 procent. En dat valt helemaal niet tegen." Van de Langenberg zit al sinds mensenheugenis op het stembureau, en vrijwel altijd in het gemeentehuis. ,,Ik doe dit al sinds ik lid ben van de gemeenteraad, dus meer dan dertig jaar. En het verveelt nooit omdat er voortdurend aanloop is, ook al heb je stille momenten."

Mans Martijn en Cees van der Schoot zitten al zo'n vier jaar op het stembureau. ,,Ik zie het als een stukje dienstbaarheid aan de samenleving", motiveert Van der Schoot zijn keuze om plaats te nemen op een stembureau. Dat beaamt Martijn. ,,Als je zoveel tijd over hebt, is het helemaal niet bezwaarlijk om een dag op het stembureau te gaan zitten. Bovendien is het leuk om zoveel mensen te zien passeren."

De tafel van het stembureau staat intussen vol met borden, bestek, servetten en warmhoudplaatjes. Steeds meer ambtenaren komen poolshoogte nemen en kijken jaloers naar de heerlijke schotel die klaar staat om verorberd te worden. ,,Als er iets overblijft zullen we roepen", grapt Van de Langenberg richting een groepje ambtenaren. Cateraar Hans Pennings is op dat moment al verdwenen. Zijn bedrijf is met twee auto's onderweg om alle stembureaus rond hetzelfde tijdstip te voorzien van varkenshaas in roomsaus, Parijse aardappeltjes, bladspinazie, broccolimix, witlof en aardbeienbavarois.
2 juni 2005

Print deze pagina

Terug