BOEK OVER 75 JAAR SINT-THERESIASCHOOL

Geur van driekwart eeuw krijt in Lennisheuvel

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Hoewel er nooit nonnen lesgaven aan de Sint-Theresiaschool trok juf Astrid maandag een habijt aan. Haar leerlingen kwamen in boerenkleding van vele decennia geleden naar school. Niet voor rekenen en taal maar Ė zoals op de foto te zien is Ė om te punniken en nog veel meer leuks.

'De geur van krijt' heet het boekwerkje dat morgen, vrijdag 27 mei officieel gepresenteerd wordt en waarin het 75-jarig bestaan van de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel is opgetekend. Waar BastiŽnne Derks en Els van Esch ruim anderhalf jaar interviews hielden en archiefmateriaal doorspitten, had Toon van Grinsven negen maanden nodig om het verhaal te schrijven.

,,We hebben niet de illusie dat we een compleet en foutloos verhaal aan het papier hebben toevertrouwd. Wel is een globaal overzicht met aardige details tot stand gekomen", vertelt Van Grinsven. Hij is 'redelijk tevreden' over het eindresultaat. ,,Samen met BastiŽnne en Els hoop ik dat de mensen in Lennisheuvel zich herkennen in hetgeen nu in boekvorm verschijnt."

ZIJDEN DRAADJE
Echt opzienbarende feiten uit de historie van de Lennisheuvelse basisschool zijn volgens de auteur van 'De geur van krijt' niet boven water gekomen. ,,Dat de toekomst in het begin van de jaren tachtig aan een zijden draadje hing en de school bijna was opgedoekt, zijn veel mensen echter al weer vergeten. De dorpsgemeenschap is op de bres gesprongen. De uitkomsten van een leefbaarheidsonderzoek resulteerden uiteindelijk in nieuwbouwwoningen in de wijk Het Gescheurd Hemd. Dat heeft de toevoer van leerlingen enorm positief beÔnvloed", aldus Van Grinsven.

Een andere bijzonderheid die vrijwel geheel aan de herinnering van de dorpsbewoners was ontvallen, bleek het feit dat in de jaren zestig de Sint-Theresiaschool vanwege ruimtegebrek enkele jaren een dependance had in het gelijknamige missiehuis van de paters Assumptionisten bij kasteel Stapelen.

Bij een eerdere verbouwing is het archief van de Lennisheuvelse basisschool vernietigd. Dat belemmerde de drie samenstellers van het boekje in hun onderzoek. Van Grinsven: ,,Gelukkig mochten we beschikken over de boeken waarin pastoor Arnold Manders Ė de initiatiefnemer van de bouw van een katholieke basisschool - de inkomende en uitgaande brieven met de hand kopieerde. Die gegevens bleken van onschatbare waarde en vormen de basis van het boekwerkje."

Begin 2004 begonnen BastiŽnne Derks en Els van Esch met het verzamelen van gegevens. Diverse dorpsbewoners werden daarvoor aangesproken om herinneringen aan de school op te halen. ,,Iedereen heeft zeer welwillend meegewerkt", stelt Van Grinsven.

HEIDENS KARWEI
Zelf heeft Van Grinsven nooit op de Theresiaschool gezeten. ,,Ik heb als jochie de Boxtelse Sint-Franciscusschool in Boxtel doorlopen. Via mijn echtgenote (Annie Vorstenbosch Ė red.) ben ik in Lennisheuvel verzeild geraakt. Nee, een speciale binding met de school heb ik ook niet. Mijn vrouw en ik hebben geen kinderen, dus ook op die manier zijn er geen banden ontstaan. Wel ben ik als vrijwilliger op diverse fronten actief in de dorpsgemeenschap. Zodoende werd ik benaderd", vertelt Van Grinsven, die onder meer redacteur is van het wijkblad 'Rond Kerk en Orion' dat periodiek in het kerkdorp verspreid wordt.

Tijdens de samenstelling van het boek heeft Van Grinsven het als positief ervaren dat hij nooit zelf op de Sint-Theresiaschool heeft gezeten. ,,Je kijkt dan toch wat objectiever tegen de materie aan." Terugblikkend constateert hij dat een 'heidens karwei' achter de rug is. ,,Het was leuk om te doen, maar ik doe het nooit meer. Negen maanden lang was ik er in de avonduren twee uren mee bezig. Langzaam maar zeker slonk de enorme berg informatie die ik kreeg aangedragen."

DUIZEND STUKS
'De geur van krijt' is in oplage van duizend stuks van de persen gerold bij drukkerij Tielen in Boxtel. Het boekwerkje, dat 136 pagina's telt op een formaat van 21 bij 21 centimeter, is tot stand gekomen dankzij financiŽle steun van de Rabobank Boxtel-Liempde en drukkerij Tielen. Een groot aantal zwart-wit foto's illustreren het verhaal over de Sint-Theresiaschool.

Mensen die gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om het boekje te bestellen, krijgen het uitgereikt tijdens de jubileumreceptie op vrijdag 27 mei. 'De geur van krijt' is tijdens het jubileumfeest te koop voor 9,95 euro.

Het eerste exemplaar wordt vrijdag 27 mei gepresenteerd tijdens de jubileumreceptie die van 16.00 tot 17.30 uur wordt gehouden en waarbij onder meer wethouder Anton van Aert (Onderwijs) van de gemeente Boxtel een korte toespraak houdt.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leden van de Lennisheuvelse ouderentoneelgroep Nooit Gedacht lieten maandag 23 mei oude tijden herleven in basisschool Sint-Theresia.
26 mei 2005

Print deze pagina

Terug