PIET SPIERINGS ZWAAIT AF BIJ WERKVOORZIENING

WSD ziet werknemer van het eerste uur vertrekken

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Na ruim 48 dienstjaren neemt Piet Spierings afscheid van WSD. De Boxtelaar behoorde tot de eerste medewerkers van de sociale werkplaats die in 1957 in Boxtel werd geopend. De laatste jaren is hij verantwoordelijk voor de interne postverspreiding.

Het liefst had Piet Spierings zijn vijftig arbeidsjaren bij WSD vol gemaakt. Maar op 24 juni wordt de Boxtelaar 65 en moet hij noodgedwongen stoppen met werken. Spierings behoorde in april 1957 tot de eerste zestien werknemers van de toenmalige sociale werkplaats aan de Prins Hendrikstraat. Hij zwaait af bij een bedrijf dat thans in de hele regio meer dan drieduizend medewerkers telt.

Piet Spierings is de laatste medewerker van het eerste uur die afscheid neemt van WSD, benadrukken personeelsfunctionaris Marcel Hendriks en werkleider Jan van den Boogaard als ze met de Boxtelaar aanschuiven voor een bijzonder gesprek over bijna een halve eeuw sociale werkvoorziening in Boxtel. ,,Alle ontwikkelingen die WSD heeft doorgemaakt, heeft Piet beleefd", stelt Hendriks. Hij schetst dat WSD zich door de jaren heen heeft ontwikkeld van een werkvoorzieningsbedrijf – waarbij werkverschaffing voor mensen met een beperking centraal stond - naar een onderneming die zich nadrukkelijk richt op de ontwikkeling van mensen. ,,Mensen werken vandaag de dag niet meer zo lang op één plek als vroeger, maar krijgen meer kansen voor reïntegratie."

Met personeelsfunctionaris Hendriks en werkleider Van den Boogaard heeft Spierings zich de voorbije jaren al enigszins voorbereid op het afscheid dat ooit zou komen. ,,Ik wil eigenlijk helemaal geen afscheid nemen", bekent hij. ,,Ik heb het al die jaren prima naar mijn zin gehad en zie niet in waarom ik thuis moet gaan zitten omdat ik 65 word." Toch realiseert Spierings zich dat de dag nabij is waarop hij echt moet stoppen. ,,Om me een beetje voor te bereiden ben ik eerst één dag en daarna twee dagen minder gaan werken."

Met Hendriks en Van den Boogaard is Spierings nadrukkelijk op zoek gegaan naar activiteiten waarmee hij zijn vrije tijd na zijn vertrek bij WSD kan invullen. ,,Ik zal vooral in gemeenschapshuis De Rots te vinden zijn, waar ik kan koersballen, kaarten en sjoelen. Daarnaast doe ik elk jaar mee met verschillende collectes. Dan haal ik geld op voor de Nederlandse Hartstichting, de Nierstichting en het Prinses Beatrixfonds."

SNEEUW OP ZOLDER
In de meer dan 48 jaar die Spierings bij de sociale werkvoorziening heeft gewerkt, heeft hij verschillende taken vervuld. In de beginjaren in de Prins Hendrikstraat stond hij onder meer in de kantine. ,,Dat was echt een oud gebouw", herinnert de Boxtelaar zich. ,,Als het gesneeuwd had moest je op zolder eerst sneeuw ruimen voordat je aan het werk kon. En koud dat het er was!"

Via een tijdelijk onderkomen in café Noten aan de Van Salmstraat betrok de sociale werkvoorziening een nieuw pand aan de Parallelweg Zuid, dat in de volksmond nog altijd wordt aangeduid als De Singel maar al jaren bedrijvencentrum De Baanderije heet. Hier werkte Spierings op de montageafdeling en droeg hij bij aan de productie van onder meer sigarenkistjes van Elisabeth Bas. ,,Ik kan me herinneren dat er wel eens lading terug is gekomen. Hadden we 2.500 kistjes verkeerd gestickerd."

In die jaren startte Spierings met zijn werkzaamheden voor de postverspreiding. ,,Ik verzorgde de interne post, maar reed op mijn dienstfiets ook op en neer tussen De Singel en bedrijven als Van Oerle, Van Geel en Elisabeth Bas. Niet alleen om post rond te brengen, maar ook om schroefjes op te halen als die ineens op waren." De Boxtelaar was in die jaren eigenlijk al actief als fietskoerier en was steeds minder bij de werkvoorziening te vinden. ,,Wie Piet moest hebben, kon het best langs de route tussen De Singel en Van Geel gaan staan", grapt werkleider Van den Boogaard. En op de werkvloer van Van Geel gebeurde het dat Spierings een keer in slaap viel. Ondeugend: ,,De man die ik moest hebben was er niet. Tijdens het wachten heb ik mijn benen op tafel gelegd en ben ik in slaap gevallen. Ik geloof dat ik een paar uur heb zitten slapen."

EERSTE STEEN
Sinds 1986 is de werkvoorziening onder de nieuwe naam WSD gevestigd aan de Schouwrooij op bedrijventerrein Ladonk. Met zijn maatje Wim Spoorenberg mocht hij de eerste steen leggen. ,,Ik houd me sindsdien voor de helft van de tijd bezig met de verspreiding van de interne post. Ook zorg ik ervoor dat de externe post tijdig klaar ligt om vervoerd te worden naar bijvoorbeeld Schijndel of Vught." Het andere deel van zijn werkweek vult Spierings in met licht productie- en montagewerk.

Met pijn in het hart neemt hij afscheid van de werkkring die hem zo dierbaar is. De gevoelens zijn hetzelfde als toen hij een klein decennium geleden plotseling moest stoppen met het aan huis ophalen van lotto- en totoformulieren. Aan die periode dankt hij in Boxtel de bijnaam Pietje Pool (van voetbalpool – red.). ,,Dat werk heb ik 38 jaar gedaan voor voetbalclub Boxtel, maar ineens waren ze bang dat ik overvallen zou worden", blikt Spierings terug. Hij erkent dat hij soms veel geld in zijn leren schoudertas had. ,,Als de maandlotto opgehaald moest worden had ik soms drieduizend gulden op zak."

Piet Spierings wordt dinsdag 31 mei uitgezwaaid bij WSD. Na een besloten bijeenkomst voor collega's en familieleden, wordt vanaf 16.30 uur een openbare afscheidsreceptie gehouden in het bedrijfsrestaurant van WSD aan de Schouwrooij.
26 mei 2005

Print deze pagina

Terug