PRAALSTOET TREKT BIJNA COMPLEET DOOR BOXTEL

Heilig Bloedprocessie als vaste kraal in levenssnoer

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ad van de Nosterum in zijn rol als Abel.

Een nagenoeg volledig bezette Heilig Bloedprocessie trok zondag voor de 56ste keer door de kom van Boxtel. De blauwe druivendraagsters en de boetebedevaartgangers waren als enige loopgroepen niet vertegenwoordigd, verder waren alle groepen ruimschoots bezet. In totaal namen ruim vijfhonderd mensen deel aan de Heilig Bloedprocessie. ,,We zijn zeer tevreden over het verloop”, zei Toon Slaats, secretaris van de Heilig Bloedstichting, na afloop.

Een paar duizend belangstellenden stonden langs de kant van de weg om de processie te bekijken. Er wordt ingetogen en met bewondering gekeken, maar in de Breukelsestraat vonden twee jongeren het nodig om met hun brommers de stoet te doorkruisen. Ze werden staande gehouden door de ordecommissarissen. Iets dergelijks gebeurde ook in de Clarissenstraat.

De Heilig Bloedstichting heeft het afgelopen jaar een paar keer alle kostuums en materialen moeten verhuizen door de verbouwing van de Sint-Petrusschool, waar de stichting gebruik maakte van de zolders. Dat betekende dat alle kleding meer dan ooit gestreken moesten worden en dat de vrijwilligers de nieuwe ruimte boven de bibliotheek opnieuw moesten inrichten.

,,We worden door de bibliotheek zeer gastvrij onthaald en we hebben van hen ook alle medewerking, maar de ruimte is kleiner dus het is toch een beetje behelpen”, vertelt Maria Boleij tijdens de hectische voorbereidingen op zondagmiddag in de bibliotheek en de Levensschool. ,,Vooral de naai- en strijkgroep moet behoorlijk wennen”, vervolgt Boleij.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Cees Timmermans wordt door Wim van Lamoen geschminkt als koster. Timmermans speelt deze rol al veertig jaar en nam die over van zijn vader.

SCHOENEN
Vanwege de verhuizing was Cees Timmermans zondag kort voor drie uur nog steeds op zoek naar zijn schoenen. Voor de veertigste keer liep hij mee als koster in de historische groep, maar nog nooit was hij zo laat klaar. ,,De schoenen stonden in een doos ergens achterin op de zolder; ik word er echt zenuwachtig van”, stelt Timmermans. Veertig jaar geleden nam hij op zestienjarige leeftijd de rol van koster van zijn vader over en hij heeft sindsdien nog nooit verzuimd.

,,Ik ben ook al die jaren geschminkt door Wim van Lamoen, die het ook weer van zijn vader heeft overgenomen. Jammer dat ik door de drukte deze veertigste keer nu net door een ander geschminkt ben.” Voor Timmermans is deelname aan deze processie echt een roeping. ,,Ik vind het om religieuze redenen belangrijk dat de processie blijft bestaan. Het is een serieuze aangelegenheid. Ik zal dan ook nooit lachen tijdens de processie”, aldus de Boxtelaar.

Ans van de Hout, Marianne de Man en Marina Sterk hebben in 1986 bij de kleuterschool waar hun kinderen zaten besloten mee te lopen en houden dat vol. Als een van de eersten meldden ze zich om twaalf uur bij de pasdames. Ze hijsen zich in de prikkende jurk en starten meteen met bijkletsen. Ze ontmoeten elkaar door het jaar heen vrijwel nooit, maar op de dag van de Bloedprocessie zijn ze direct weer in een goede stemming. Ze vinden het om historische redenen belangrijk dat de processie blijft bestaan.

,,We lopen met zijn achten en om de beurt spreken vier mensen van ons terwijl we dan andere groepen aanwijzen. Daarna moeten we snel weer proberen om vooraan de groep te komen. We krijgen dan vaak commentaar van omstanders dat we zeker graag vroeg thuis willen zijn, maar inmiddels zijn we hieraan gewend en lachen er niet meer om. We weten intussen heel goed in onze rol te blijven”, stelt Van de Hout.

BRUIDJES
In de Levensschool, iets verderop aan de Burgakker, kleden de jongere deelnemers zich om. Daarbij ook een groepje meisjes tussen de 6 en 8 jaar. Deze 'sacramentsbruidjes’ mogen nieuwe jurkjes aan. Mariëtte van Weert helpt voor de derde maal als coupeuse mee aan de voorbereiding van de processie. Op verzoek van de organisatie heeft ze in het afgelopen winterseizoen de twintig jurkjes voor de sacramentsbruidjes gemaakt.

,,Vroeger liepen deze bruidjes in hun eigen communiejurkjes, maar tegenwoordig dragen communicantjes ook andere kleding, dus we moesten iets nieuws maken.”, vertelt Van Weert. ,,Om volgend jaar geen problemen te hebben met verschillende lengtes, hebben we een tunneltje aangebracht op de jurkjes waar een strik doorheen loopt waarmee we de jurkjes op lengte kunnen 'strikken’. Dat bespaart volgende keer veel werk.”

Een pensioengerechtigde leeftijd bestaat niet voor deelname aan de Heilig Bloedprocessie. De bijna 80-jarige Leo van Dongen loopt al voor de 32ste keer mee. Vanaf het moment dat hij in Boxtel woont, loopt hij mee. Al 29 jaar vertolkt hij de rol van de profeet Daniël. ,,Ik loop uit volle overtuiging mee. Ik draag op deze manier het geloof uit en dat vind ik heel belangrijk”, meldt Van Dongen. ,,Elk jaar weer tref je dezelfde mensen en dat is waardevol: allemaal om deze traditie in ere te houden”. Hij vindt het jammer dat een aantal organisaties precies op deze dag ook activiteiten houdt. ,,Daardoor komen we wel eens deelnemers te kort. Kan dat niet op een van de andere 51 zondagen die het jaar telt?.”

Dat het banden schept beaamt ook Anneke van der Horst die al vele jaren de rol van Eva op zich neemt in de processie. Zij komt elk jaar vanuit Wijchen naar de woonplaats uit haar jeugd voor deze processie. ,,Het is een feest van ontmoeting. Bovendien is het een van de vaste 'kralen’ in mijn levenssnoer. Er gebeurt van alles in mijn leven, maar dit is jaarlijks een van de vaste ankerpunten. Daar houd ik altijd rekening mee”, aldus Van der Horst. Ook Gina Smulders, die al zestien jaar als klaagvrouw meeloopt, zet er veel voor opzij. ,,Speciaal voor de processie hebben we een handbalwedstrijd verzet. Dat hoort ook zo”, vindt ze.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Anneke van der Horst is als Eva een van de bekendste personages in de Heilig Bloedprocessie. ,,Er gebeurt van alles in mijn leven, maar dit is jaarlijks een van de vaste ankerpunten", zegt de oud-Boxtelse die in Wijchen woont.

VIJFTIG JAAR
Ad van Boxtel is inmiddels verkleed als de profeet Ezekiël. Hij loopt dit jaar voor de vijftigste keer mee. De eerste twee jaar heeft hij meegelopen als volgeling, daarna telkens als profeet. Door zijn deelname heeft hij de ommegang zelf nog nooit gezien. ,,Ik kijk natuurlijk wel rond tijdens het verkleden en het schminken, maar ik weet niet precies hoe de processie eruitziet." Hij vervolgt: ,,Als ik ergens aan begin, houd ik altijd lang vol. Ik bel altijd de profetengroep en de volgelingen van tevoren op om te vragen of ze weer mee doen. Dit jaar had ik geen enkele afmelding en dat is best bijzonder”, aldus Van Boxtel.

De 12-jarige vriendinnen Jorien Winkelman en Mirthe van Zogchel doen voor het eerst mee. Ze hebben zich pas op de dag van de processie aangemeld. Als korendraagsters voelen ze zich erg belangrijk. ,,We vinden het fijn dat we samen kunnen lopen, want we zijn elkaars beste vriendinnen”, lacht Jorien. ,,Ik vind de jurken en kostuums allemaal erg mooi gemaakt.” Als het enigszins kan, lopen ze volgend jaar weer mee. ,,Dan wil ik wel een andere rol; misschien eentje waarbij ik ook moet praten. Ik wil namelijk actrice worden en dan is dit al een beetje een vooropleiding”, stelt Mirthe.

Dat de belangstellenden ieder vanuit een eigen motivatie naar deze rondgang kijken, blijkt uit de woorden van Albert en Tamara Kerkhofs. Wonend aan de Burgakker kunnen ze er bijna niet omheen om even te gaan kijken. Dat is voor Albert dan ook de enige reden. Tamara vindt de processie wel mooi, maar vindt een jaarlijkse ommegang wel erg veel van het goede. ,,Eén keer in de vijf jaar zou ik ook al mooi genoeg vinden.”

Iets verderop zitten een paar oudere dames met gevouwen handen de processie te bekijken. Bij het passeren van de monstrans slaan ze beiden een kruis. Voor hen is de religieuze betekenis van doorslaggevend belang. Lies van Rijzingen staat voor de 48ste keer langs de weg. Ze vindt het elk jaar weer even prachtig. ,,Zolang ik het vol kan houden, blijf ik komen”, zegt de Boxtelse.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ad van Boxtel deed dit jaar voor de vijftigste keer mee aan de Heilig Bloedprocessie. Hij is al 48 jaar de vertolker van de profeet Ezekiël.
26 mei 2005

Print deze pagina

Terug