PLEUNTJE BOVENDEERT MAAKT BESTE CARTOON

JRL-klas wint anti-rokenwedstrijd

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Met een cartoon en slagzien van Pleuntje Bovendeert (links) heeft klas AH2 een dagje uit naar Walibi World in Flevoland gewonnen. Ellen Anzion van de GGD Hart voor Brabant verraste de leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum dinsdag tijdens het eerste lesuur.

'You are a fool when you think smoking is cool'. Dankzij deze slagzin en een bijbehorende cartoon van hun klasgenote Pleuntje Bovendeert mogen de leerlingen uit klas AH2 van het Jacob-Roelandslyceum zaterdag 11 juni een dagje naar pretpark Walibi World in Flevoland. De inzending werd deze week bekroond tot de beste van de 96 inzendingen door Brabantse havo- en vwo-scholen. In de actie Tegengif kreeg de klas het ook voor elkaar dat een halfjaar lang niet werd gerookt.

Dinsdagochtend werden de leerlingen van klassendocent Pieter Thielen verrast met de provinciale hoofdprijs in de actie Tegengif. Ellen Anzion van de GGD Hart voor Brabant reikte de waardebon uit. Twee weken geleden wees een jury, bestaande uit medewerkers van de Brabantse GGD-instellingen en het netwerk voor verslavingszorg Novadic-Kentrom de Boxtelse creatie aan als beste inzending van deze provincie.

TEGENGIF
,,Een goede tekst die lekker loopt en een heldere boodschap over het niet willen roken", citeerde Anzion uit het juryrapport waarin de inzending van klas AH2 werd uitgeroepen tot winnaar. Aan de landelijke actie deden 4.040 klassen uit het voortgezet onderwijs Ė in totaal ruim 101.000 scholieren Ė mee. In de provincie Noord-Brabant kwamen in totaal 248 inzendingen binnen die werden beoordeeld in twee categorieŽn: vmbo- en praktijkscholen en havo- en vwo-scholen.

Tijdens hun bezoek aan het pretpark Walibi World (voorheen Six Flags Holland) krijgen de Boxtelse leerlingen te horen wie de landelijke en de Europese hoofdprijs (een weekend ItaliŽ met de hele klas) heeft gewonnen.

De actie Tegengif is een initiatief van Stichting Stivoro en moet voorkomen dat brugklassers en tweede klassers in het voortgezet onderwijs beginnen met roken of gaan experimenteren met roken. De meeste rokers beginnen met roken tussen hun twaalfde en veertiende levensjaar. Hoe jonger ze beginnen, hoe groter het risico dat ze blijven roken, stelt de stichting die het roken in Nederland ontmoedigt.

ROKEN? BAH!
Docent Thielen, die zelf bijna tien jaar geleden stopte met roken, heeft de actie Tegengif geÔntroduceerd bij zijn leerlingen. Alle leerlingen maakten een slagzin en een cartoon en kozen onderling die van Pleuntje Bovendeert uit als inzending voor de provinciale wedstrijd. Voorwaarde was wel dat de klas er ook in zou slagen met minimaal 90 procent van de leerlingen een halfjaar lang niet te roken. Hun klassenleraar trad daarbij op als controleur.

Bovendeert Ė die met behulp van haar vader de cartoon en de slagzin maakte - toonde zich dinsdagochtend tijdens het eerste lesuur blij verrast. Roken vindt ze helemaal niets. ,,Mijn klasgenootjes ook niet. Nee, het was helemaal niet moeilijk om een halfjaar lang niet te roken."
26 mei 2005

Print deze pagina

Terug