SAMENWERKINGSVERBAND GROEIT TOT 35 BEDRIJVEN

Mortelenboeren floreren in
Het Groene Woud

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de drukbezochte fototentoonstelling van boswachter Mari Klijn in Hoeve Bosrand. De expositie viel samen met de Mortelenboerendag waaraan Peter en Marja Oomen van Hoeve Bosrand meededen.

Aanschuiven bij De Schoffel, dringen bij Hoeve Bosrand en hopen op een terrasstoeltje bij de Jacobushof. De derde Mortelenboerendag heeft op Tweede Pinksterdag vele honderden recreanten op de been gebracht. De samenwerkende boeren in natuurgebied De Mortelen hebben hun naam definitief gevestigd.

Met 35 leden vormen de Mortelenboeren een krachtig samenwerkingsverband in een gebied dat wordt gedomineerd door natuur, maar ook ruimte biedt aan cultuurhistorie én landbouw. Want de agrarische sector is nog altijd een belangrijke economische drager van dit cultuurhistorisch landschap. De boeren runnen hun bedrijven op het grondgebied van Boxtel, Oirschot en Best en werken aan de rand of zelfs binnen de grenzen van Het Groene Woud, het aaneengesloten natuurgebied dat inmiddels is uitgegroeid tot nationaal landschap.

Met een fietsroute die ook als autoroute gebruikt kon worden, loodsten de Mortelenboeren op Tweede Pinksterdag de vele dagjesmensen langs vijf nieuwkomers binnen het samenwerkingsverband. Waar tijdens eerdere edities van de open dag boerenbedrijven in Best (2003) en Oirschot (2004) centraal stonden, was het nu de beurt aan boeren in of aan de rand van Boxtel. Bij alle vijf bedrijven kon gestart worden voor een fraaie tocht door De Mortelen.

Veelzijdigheid was het toverwoord van de Mortelenboerendag. Aan de Meierijsebaan kon de Daansche Hoeve worden bezocht, een paardenmelkerij die wordt geëxploiteerd door Jan en Wilma de Groot. Aan de Mijlstraat kon de biologische boerderij De Schoffel worden bezocht. Met pluimvee en tuinbouw als belangrijkste pijlers timmert de familie Van Esch onder de rook van Lennisheuvel al vele jaren aan de weg. Het was aanschuiven, maandag aan de Mijlstraat.

Hoeve Bosrand van Peter en Marja Oomen had met de fototentoonstelling van boswachter Mari Klijn van Natuurmonumenten een heuse publiekstrekker. Niet alleen tijdens de Mortelenboerendag, maar ook al op zaterdag en zondag kwam het publiek in groten getale af op de prachtige natuurfoto’s die Klijn maakte in natuurreservaat Kampina. Bezoekers werden uitgenodigd een lijst samen te stellen met de mooiste foto’s. ,,De foto’s die de meeste stemmen krijgen ga ik gebruiken voor een verjaardagskalender”, aldus Klijn, die zeer ingenomen was met de grote opkomst.

Het biologische rundveebedrijf van de familie Oomen zette maandag alle deuren open. Zo kon in de potstal een glimp opgevangen worden van een kalfje dat pas die ochtend was geboren. In de boxen konden paarden geaaid worden, achter in de tuin dartelden lammetjes rond. Informatiestands van Natuurmonumenten en Brabants Landschap trokken veel; publiek en wie honger of dorst had, kon gerust inkopen doen. Wat te denken van worstenbrood of rookworst?

De opening van boerderijterras Jacobushof aan de Middendreef in Boxtel kan gerust een schot in de roos genoemd worden. Waar het op doordeweekse dagen en in weekeinden al druk is bij John en Francien Baaijens, kon op Tweede Pinksterdag over de koppen gelopen worden. Alle terrasstoelen waren bezet, en ook binnen was het dringen geblazen. Koffie, thee en trappist, maar ook soep en boerderij-ijs vonden gretig aftrek. ,,Op andere dagen hebben we het ook best druk, maar nu is het echt een gekkenhuis”, lacht Francien Baaijens.

Het vijfde bedrijf dat deelnam aan de Mortelenboerendag was herberg De Schutskuil aan de Oude Grintweg.
19 mei 2005

Print deze pagina

Terug