BRANDWEER EVEN TERUG IN MOLENSTRAAT

Wooncomplex Cello bereikt hoogste punt

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Karien Mestrom, een van de toekomstige bewoners van het nieuwe Cellocomplex aan de Molenstraat, spuit een van de vlaggen omhoog. Leo Veroude van de brandweer helpt haar daarbij.

De bewoners van zorginstelling Cello hebben er lang naar uitgekeken, maar woensdag 18 mei was het dan eindelijk zover. Hun nieuwe wooncomplex aan de Molenstraat, op de plaats waar vroeger de brandweer zat, bereikte het hoogste punt. En dat moest natuurlijk gevierd worden.

,,Het is groot feest vandaag”, zo vertelt burgemeester Jan van Homelen tijdens de opening. ,,In 1998 waren er al plannen om Cello te verhuizen van de Baroniestraat naar hier. In 2000 kwam de Inspectie voor de Volksgezondheid met het bericht dat we appartementen aan de Baroniestraat niet meer voldeden. Nu is het dan zover.” Volgens Van Homelen mogen de bewoners zich zeer gelukkig prijzen met hun nieuwe woonst: ,,Dit is de allermooiste plek om in Boxtel te kunnen wonen. De Dommel ligt hierachter en vanuit dit gebouw heb je een prachtig uitzicht op de Sint-Petruskerk.”

De zestien nieuwe bewoners kunnen haast niet wachten om hun nieuwe woning te betrekken. Maar ze moeten nog even geduld hebben. ,,Het wordt eind november, december of met een beetje pech januari als we er echt intrekken”, aldus locatiemanager Leni Schimmel van Cello. ,,Uiteraard kan het ons niet vlug genoeg gaan, maar we zijn hier al erg blij mee.” Lachend voegt ze daaraan toe: ,,Het moet ook niet te snel gaan, want de bewoners hebben nog tijd nodig om de inrichting te bepalen.”

De Cello-bewoners worden goed op de hoogte gehouden van de vorderingen van de nieuwbouw. Schimmel: ,,Ze hebben allemaal een verhuisboek gekregen, waarin alle ontwikkelingen stap voor stap worden omschreven. Verder hebben we een foto-expositie, waarop we alle vorderingen laten zien om hen goed bij het proces betrokken te houden.” Desondanks is deze middag bijzonder. ,,Dit is namelijk de eerste keer dat de bewoners op het bouwterrein mogen lopen. Hier hebben ze maanden naartoe geleefd.”

Vervolgens bedankt Schimmel iedereen die aan de bouw van het nieuwe zorgcomplex heeft meegewerkt. ,,Liefde is... ergens in blijven geloven, liefde is... op een goede manier samenwerken, liefde is... een nestje bouwen”, zo betoogt ze. Daarom krijgt iedereen die hierbij betrokken is een knipperend hartje opgespeld.

SPLINTERNIEUW
Locatiemanager Schimmel is nauwelijks uitgesproken of er raast een brandweerwagen met loeiende sirene het terrein op. De bewoners kijken verschrikt op, maar dat blijkt nergens voor nodig. De brandweerlieden komen de bewoners Rinus van Hoof, Jan Verhagen en Karien Mestrom de brandslang aanreiken waarmee de openingshandeling moet worden verricht. Door de waterstraal te richten op drie gaten in een houden muur, komen drie vlaggen in top te wapperen. Een luid applaus klinkt.

Daarna is het tijd voor de bewoners en hun familie om in het nieuwe gebouw te neuzen en een stukje van de reusachtige slagroomtaart te nemen. Cees van Haaren is als een van de eersten binnen. ,,Ik vind dit gebouw heel bijzonder”, zegt hij. ,,Ik ben er iedere dag even langsgelopen om te kijken hoe de bouw vorderde. Het ziet er mooi uit.” Ook Karien Mestrom ziet de nieuwbouw vol trots aan. Ze kan haast niet wachten om te verhuizen. ,,Ik kom op de eerste verdieping te wonen. Daar ben ik heel erg blij mee. Ons huis aan de Baroniestraat is heel oud. Hier wordt alles splinternieuw en mogen we zelf de inrichting bepalen!”

Ook Jan Verhagen glundert. Hij heeft tenslotte persoonlijk druk uitgeoefend op de gemeente bij de bouw van dit zorgcomplex. ,,Ik heb acht brieven naar de burgemeester geschreven omdat ons gebouw veel te oud werd. Het was tijd voor een nieuwe voorziening, maar het wachten daarop duurde zolang.” Dat het gebouw er nu dan eindelijk staat vervult hem dan ook met trots. ,,Dat heb ik ook in mijn laatste brief aan de burgemeester geschreven. Iedereen bij Cello is ontzettend blij dat dit gebouw er nu staat.”




19 mei 2005

Print deze pagina

Terug