BRANDWEER IN BOXTEL OP ZOEK NAAR VRIJWILLIGERS

'Als ik slaap ligt pieper op mijn nachtkastje'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Marcel van Pinxteren (links) en Richard Schuurs (midden), die sinds vorig jaar september deel uitmaken van het brandweerkorps in Boxtel, poseren samen met hun ervaren collega Paul Handgraaf voor de kazerne aan de Brederodeweg.

De brandweer in Boxtel is altijd op zoek naar jonge en enthousiaste brandweermannen en -vrouwen. Momenteel wordt onder meer met advertenties campagne gevoerd om nieuwe leden te werven. Belangstellenden kunnen op donderdag 26 mei vanaf 20.00 uur in de kazerne aan de Brederodeweg kennismaken met een aantal taken van de brandweer en een oefening bijwonen. Enkele korpsleden zijn dan aanwezig om te vertellen over hun ervaringen, onder wie de twee laatste nieuwe leden van het Boxtelse brandweerkorps: Richard Schuurs (33) en Marcel van Pinxteren (27).

Sinds ze in september vorig jaar bij de brandweer in Boxtel begonnen met de cursus brandwacht hebben Schuurs en Van Pinxteren nog geen moment getwijfeld over hun keuze. Zo'n negen maanden later voelen ze zich als een vis in het water bij het korps. ,,Richard en ik hebben samen de cursus gevolgd", zegt Marcel. ,,Het is heel prettig om samen bij de brandweer binnen te stappen, zodat je er niet alleen voor staat. Je kunt je aan elkaar optrekken."

Schuurs vult aan: ,,Ze zeggen dat je een speciale band krijgt met de persoon met wie je de cursus hebt doorlopen. Dat is in ons geval ook zo. We kenden elkaar van tevoren niet, maar inmiddels zijn we goede maten geworden en kunnen we het goed met elkaar vinden. Wat ook hielp is dat we heel goed zijn opgevangen door de andere leden van het korps, waardoor we ons heel snel thuis voelden. De sfeer onderling is echt heel goed, wat natuurlijk ook heel belangrijk en noodzakelijk is omdat je als brandweermannen op elkaar moet kunnen vertrouwen."

BRANDWACHT
Schuurs en Van Pinxteren hebben de cursus brandwacht, waarin elementaire onderdelen zoals blussen en onderwerpen als EHBO, persoonlijke veiligheid en de risico's die met het werk gepaard gaan aan de orde komen, goed doorstaan. Vanaf september wacht hen een nieuwe cursus. Nieuwe leden dienen niet alleen opleidingen te volgen, maar worden daarnaast geacht deel te nemen aan de wekelijkse oefenavonden. Schuurs en Van Pinxteren geven aan dat ze ook veel opsteken van de ervaren brandweermannen in het korps.

Een van hen is Paul Handgraaf (47), die sinds september 1989 deel uitmaakt van het brandweerkorps in Boxtel. ,,We zijn eigenlijk altijd op zoek naar jonge mensen, maar in deze tijd van het jaar werven we nog actiever dan normaal omdat de nieuwe cursussen in september starten. In principe nemen we twee nieuwe leden tegelijk aan, zodat ze samen kunnen werken. Maar als er zich vier of vijf goede krachten aandienen, dan worden die ook aangenomen, ook al hebben we er eigenlijk maar twee nodig. Op dit moment zitten we wat de brandweer in Liempde betreft ruim in ons jasje en in Boxtels iets krapper", aldus Handgraaf.

,,We zijn op zoek naar personen zijn die min of meer gesetteld zijn. Daarmee bedoel ik dat er sprake moet zijn van een stabiele thuissituatie en dat het mensen zijn waar je op kunt bouwen, die dienstbaar zijn en verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Bij de brandweer moet je letterlijk blindelings op elkaar kunnen vertrouwen."

De eerste drie jaren volgen de nieuwe krachten volgens Handgraaf een basisopleiding, waarin ze alles leren over het werk van brandweerman, maar waarbij ze ook gewoon ingezet worden bij incidenten. Handgraaf: ,,Daarna kunnen de leden van het korps zich specialiseren, bijvoorbeeld als chauffeur, verkenner gevaarlijke stoffen of een opleiding voor een leidinggevende functie volgen."

THUISFRONT
Volgens Schuurs is het belangrijke dat potentiële nieuwe leden niet over één nacht ijs gaan. ,,Kiezen voor een loopbaan bij de brandweer is een keuze waar je voor honderd procent achter moet staan en waar je goed over na moet denken. Ik heb er ook met het thuisfront goed over gesproken en je moet zeker weten dat het goed te combineren is met je werk. Gelukkig staat mijn vrouw helemaal achter me en heb ik ook met mijn werkgever, de gemeente Boxtel waar ik werk als projectleider civiele technieken, goede afspraken kunnen maken", aldus Schuurs.

,,Ik had niet verwacht dat ik zoveel bezig zou zijn met het werk bij de brandweer en dat ik er zoveel rekening mee zou houden. Als ik nu op een feestje ben, zorg ik ervoor dat ik niet te veel borrels drink, want de pieper kan elk moment afgaan en je wilt als brandweerman natuurlijk liever niets missen. Een van de aantrekkelijke aspecten is natuurlijk ook de sensatie en de spanning die bij het werk horen. Maar als je te veel gedronken hebt, kun je beter wegblijven. Ik let er altijd op dat ik de pieper bij me heb. Als ik ga douchen ligt die op de wastafel en als ik slaap ligt de pieper op mijn nachtkastje."

Schuurs en Van Pinxteren weten inmiddels wat het is om in de nachtelijke uren op pad te gaan en wat het betekent om feestjes abrupt te moeten verlaten na een melding. Beiden worden nog niet ingezet voor hele grote branden of ernstige ongevallen, maar wel worden ze opgeroepen om uit te rukken voor bijvoorbeeld bermbranden, woningbranden, een vrachtwagen die vlam heeft gevat of een autobrand op de A2.

Schuurs: ,,Op mijn eigen verjaardag ging de pieper af, terwijl het bij mij thuis vol zat met visite. Toen ben ik meteen naar de kazerne gegaan, maar toen de klus geklaard was en ik later terugkwam zat de visite er nog steeds."

Volgens Schuurs is het niet de bedoeling dat het brandweerwerk het hele leven van de korpsleden gaat beheersen. ,,Het is vrijwilligerswerk, wat betekent dat we niet verplicht zijn om te komen. Het moet niet zo zijn dat alles er voor moet wijken. Ik ben ook muzikant en als ik in de auto zit op weg naar een optreden, kan ik het niet maken om mijn collega-muzikanten in de kou te laten staan. Ook als ik bijvoorbeeld een afspraak heb bij de gemeente met iemand die van ver komt en vlak voor het afgesproken tijdstip komt een melding, kan ik het niet maken om weg te gaan. Je hebt ook een verantwoordelijkheid naar je werkgever toe. Maar in principe geldt: als de pieper afgaat, meteen naar de kazerne toe."

EIGEN BEDRIJF
Waar Schuurs vlakbij de brandweerkazerne woon en werkt, moet Van Pinxteren, die woonachtig is op Tongeren, bij een melding vaak een grotere afstand overbruggen. Van Pinxteren is eigenaar van het loon- en transportbedrijf Van Pinxteren en kan die functie naar eigen zeggen ondanks zijn drukke werkzaamheden combineren met het werk bij de brandweer. ,,Natuurlijk komt het voor dat de pieper afgaat op momenten dat het eigenlijk niet uitkomt. Maar dan zorg ik ervoor dat ik op weg naar de brandweerkazerne de zaken zo goed mogelijk regel voor mijn bedrijf. Als ik hier bij de kazerne aankom, gaat de knop om en richt ik me helemaal op het werk als brandweerman."

De liefde voor het ambt van brandweerman is Van Pinxteren met de paplepel ingegoten. ,,Mijn vader is jarenlang lid geweest van het brandweerkorps, maar moest om gezondheidsredenen stoppen. Van hem heb ik veel verhalen gehoord over het werk, zowel over de mooie als de minder leuke kanten. Het leek mij ook altijd boeiend om brandweerman te worden. Daarom heb ik vorig jaar een informatieavond bezocht, maar in eerste instantie dacht ik dat ik niet aan de wensen zou kunnen voldoen. Totdat de brandweer zelf liet weten dat ze mij er graag bij zouden willen hebben omdat ze behoefte hadden aan nieuwe, enthousiaste leden. Toen heb ik besloten me aan te melden. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad."
19 mei 2005

Print deze pagina

Terug