SUCCESVOL TREFPUNT VAN 22 NATIONALITEITEN

Esch vier dagen hoofdstad van Europa

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Na de eucharistieviering gingen voor de Essche Willibrorduskerk de vlaggen de lucht in van de 25 lidstaten die deel uitmaken van de Europese Unie.

Het bezoek van 22 delegaties uit evenzoveel Europese landen aan Esch is succesvol verlopen. Het doel – mensen kennis laten maken met de wijze waarop in een Nederlands boerendorp mensen met elkaar samenleven – is gehaald. ,,Je leert elkaar het best kennen door bij mensen thuis te komen", stelt burgemeester Frans Ronnes van de gemeente Haaren. Europa is deze dagen voor veel deelnemers weer een stapje dichterbij gekomen.

Dat zaterdagavond een gastgezin uit het Duitse dorpje Hepstedt – waar vorig jaar het Europees Trefpunt werd gehouden – in Esch arriveerde om de afsluitende feestavond bij te wonen, typeert volgens Ronnes het succes van de jaarlijkse uitwisseling. ,,De persoonlijke contacten tussen mensen staan voorop. Het Duitse gastgezin is vandaag op eigen initiatief de delegatie nagereisd. Ze vonden het vorig jaar zó leuk dat ze het feest in Nederland niet wilden missen. Als we dit als organisatie kunnen bewerkstelligen, is onze missie geslaagd", stelt de Haarense burgemeester.

Ronnes heeft gemerkt dat contacten van leden van de verschillende delegaties niet beperkt blijven tot de gastgezinnen waar ze logeren: ,,Ook met buren en andere omwonenden ontstaan banden. Zo zie ik het graag."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Zaterdag leefden de jeugdige Europeanen zich uit in het sportpark aan de Haarenseweg. Onder meer met het oer-Hollandse korfbalspel.

GASTVRIJ
De buitenlandse gasten zijn zonder uitzondering enthousiast over de wijze waarop de Stichting Esch Trefpunt in Europa de uitwisselingsvierdaagse inhoud en vorm heeft gegeven. ,,De gastvrijheid is fantastisch. De organisatie heeft het goed voor elkaar en de mensen waar wij overnachten zorgen uitmuntend. Ik beloof hun dezelfde ontvangst te bieden als zij naar Lefkara komen", vertelt Adreas Koumides uit Cyprus. Vorig jaar maakte hij een kleinere bijeenkomst van het Charter in het Griekse Kolindros mee, maar de wijze waarop Esch de zaakjes voor elkaar heeft vindt de Cyprioot indrukwekkend.

Maya Ahlberg is een van de jongeren uit de Zweedse delegatie. Zaterdagochtend deed ze mee aan de sport- en speldag op de voetbalvelden van Essche Boys. ,,Ik was vanochtend nog wel wat duf van het uitbundige feest dat er gisteravond in de tent was en waar een Braziliaanse sambaband optrad. Het was diep in de nacht voordat we gingen slapen."

Toch is Ahlberg niet alleen gekomen om te feesten en plezier te beleven: ,,Het is goed om in gesprek te gaan met mensen die een andere taal spreken. Niet alleen om je Engels te oefenen, maar je wordt er ook zekerder van. Je leert hoe in andere culturen over problemen wordt nagedacht en dat vormt een belangrijke bijdrage voor mijn eigen ontwikkeling."

Matteo Mechini uit het Italiaanse Bucine knikt instemmend: ,,Ik bezoek voor de derde keer een Europees Trefpunt. Maya heeft helemaal gelijk." Een vergelijking tussen zijn eerdere ervaringen wil de Italiaanse jongen eigenlijk niet maken. ,,Ieder dorp doet op zijn eigen manier zijn best. Maar eerlijk is eerlijk: hier in Esch hebben ze het goed voor elkaar. We hebben veel lol."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Nadat de burgemeesters het aangepaste Charter van Cissé hadden ondertekend, onthulden de twee oud-presidenten van het samenwerkingsverband een vernieuwd herinneringsteken in de gevel van het voormalig gemeentehuis. Rechts initiatiefnemer Michel Bouchet, links (op de rug gezien) Lucien Majerus.

SKETCHES
Het plezier dat de mensen aan het uitwisselingsprogramma beleven, straalde ook van de gezichten toen zaterdagavond elke delegatie een komische presentatie op de planken bracht ter afsluiting. Terwijl in dorpshuis De Es een smakelijk buffet klaarstond, voerden alle groepen een ludieke sketch op.

Aangemoedigd door presentator Cor van der Steen, die in het Engels, Duits en Frans bleef herhalen dat Esch vier dagen lang dé hoofdstad van Europa was, beten de bezoekers uit het Deense Holmegaard het spits af. Een komische persiflage die het midden hield tussen een sprookje van Hans Christian Andersen en koningsdrama MacBeth bracht de hele zaal aan het lachen.

Niet anders was dat met de Finnen uit Kannus, die op de melodie van de in de jaren zestig populaire hit 'Jenka, let's kiss' door de feesttent huppelden. Afwisselend zorgde blaaskapel De Knoestjes ervoor dat de feestelijke stemming op peil bleef.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het Europees Trefpunt werd zaterdagavond afgesloten met een feestavond voor alle deelnemers, de gastgezinnen en de vrijwilligers die met de organisatie betrokken waren.
12 mei 2005

Print deze pagina

Terug