GARDEROBE BLOEDPROCESSIE VINDT NIEUW ONDERKOMEN

Passen en meten in de bibliotheek

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De ruimte op de bovenverdieping van de openbare bibliotheek waar de kleding van de Heilig Bloedprocessie op maat wordt gemaakt is weliswaar beperkt, maar dat weerhoudt de vrijwilligsters er niet van komende week dagelijks in de weer te zijn.

Als de Heilig Bloedprocessie zondag 22 mei vanaf 15.00 uur in volle omvang door de Boxtelse straten trekt, zijn ongeveer zeshonderd mensen op de been voor de invulling van de diverse rollen. Deze en komende week worden op de zolder van de openbare bibliotheek aan de Burgakker de diverse kostuums gepast en op maat gemaakt door een grote groep vrijwilligers. De organisatie hoopt dat met name kinderen en jongeren zich nog aanmelden om de stoet compleet te maken.

De meeste vaste rollen worden jaarlijkse door dezelfde personen ingevuld. Mensen die bijbelse taferelen uitbeelden als Adam en Eva, de aartsengel en de profeten. Maar ook degenen die de hoofdpersonen laten herleven die betrokken zouden zijn geweest rondom het verhaal van het Heilig Bloedwonder dat ergens voor het jaar 1380 moet hebben plaatsgevonden in de Sint-Petruskerk.

,,Ik bel ze enkele weken voordat we met de pasavonden beginnen op om te vragen of ze weer meedoen. Het zijn meestal korte telefoongesprekken. Als ze alleen maar mijn naam horen, weten de vaste deelnemers hoe laat het is. 'Schrijf mijn naam maar op, ik ben weer van de partij', krijg ik in de meeste gevallen te horen." Terwijl Maria Boleij vertelt, bladert ze door de ringmap waarin alle rollen van de bloedprocessie zijn vastgelegd. Diverse namen zijn al ingevuld, maar ook zijn er nog tal van lege plekken. ,,Met name kinderen en jongeren kunnen we nog gebruiken. Die leeftijdsgroep kan ook niet altijd dezelfde rol vervullen omdat ze uit hun kleding groeien."

Net als vorige week was Boleij samen met Mieke van Gorp en Mechtild de Waal op maandag- en woensdagavond op de zolder van de openbare bibliotheek te vinden om deelnemers aan de bloedprocessie te helpen een passend kostuum te vinden. Thea van der Velden helpt met haar dochter Dorien ondertussen om passende sandalen te zoeken die in een groot aantal bananendozen zijn verzameld.

DIARREE
Als de 11-jarige Jordy van Beek met zijn moeder de zolder betreedt, glunderen de dames. ,,Jongens en meisjes van deze leeftijd zijn nog steeds erg welkom om mee te lopen", meldt Van Gorp. Als Jordy aangeeft dat hij het liefst bij de ezel wil lopen, grijpt Van Gorp een kostuum uit een van de rekken. De jongen wordt op zijn wenken bediend. De kleding van de volksbedevaart hangt keurig bij elkaar.

,,Het is een van de kostuums die we vorig jaar na afloop van de processie moeten hebben laten stomen. De ezel die in deze groep meeloopt, had diarree. Diverse kostuums zaten onder de stront", fluistert Boleij grinnikend. ,,Gelukkig is er niets meer van te zien."

Jolijn Schalkwijk (8) wil het liefst als schilddraagster meelopen; het zijn de kinderen die een bord met zich meedragen waarop de diverse groepen van de processie staan aangekondigd. Na telefonisch overleg met haar vriendin Vita wordt besloten een misdienaarskostuum aan te meten.

Jolijn houdt straks tijdens de processie een van de touwen vast van het kleine bloedvaandel dat wordt meegevoerd. Het meisje vindt het leuk: ,,Mijn vader is schrijndrager dus ik loop vlak bij hem. Vorig jaar was ik een paars bruidje en ook was ik al eens een sacramentsbruidje", vertelt ze.

NIEUWE LOCATIE
De vrijwilligers die de kostumering van de bloedprocessie verzorgen, laten het daar niet bij. ,,Nee, we lopen zelf ook mee hoor. Thea verkoopt vlaggetjes en programmaboekjes en Mechtild is collectant. Mieke fungeert als ordecommissaris of als invalster en zelf speel ik al jaren de Vrouwe van Herlaer in de historische groep", vertelt Boleij.

Jarenlang hing de kleding van de bloedprocessie op de zolder van de Sint-Petrusschool, een eindje verderop aan de Burgakker. Door de verbouwing en uitbreiding van de school die nu gaande is, moest een andere locatie worden gevonden. De Heilig Bloedstichting is blij met de zolder van de bibliotheek. ,,Ook al is die veel en veel kleiner dan we gewend waren. Het is passen en meten om alles kwijt te kunnen", aldus Van Gorp.

Krap behuisd zijn ook de naaisters die ervoor zorgen dat de kleding op maat wordt gemaakt. In een klein kamertje snorren de naaimachines onophoudelijk. ,,Tja, in de Petrusschool waren we eigenlijk wel verwend, beseffen we nu", verzucht een van de dames. ,,Maar het is ook wel knus zo."
12 mei 2005

Print deze pagina

Terug