HOOFDROL VOOR BOXTEL BIJ NATIONALE VIERING

Brabant viert uitbundige Dag
van de Vrijheid

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De leerlingen van het Vmbo-College Boxtel presenteren hun affiches in het provinciehuis. Op de voorgrond winnaar Roel Timmermans uit Boxtel. Rechts van burgemeester Rombouts staan Mark Schalkx uit Boxtel en Dominique Saris uit Liempde.

De stad ’s-Hertogenbosch stond donderdag 5 mei centraal bij de start van de nationale viering van de bevrijding. In het provinciehuis en op de Parade groeide de viering uit tot een Dag van de Vrijheid, die volgens kroonprins Willem-Alexander ook de huidige, niet door oorlog op de proef gestelde generatie moet doordringen van het belang van vrijheid. Voor én achter de schermen was de échte hoofdrol voor Boxtel...

Burgemeester Ton Rombouts van ’s-Hertogenbosch kon er donderdag in het provinciehuis niet omheen. ,,De burgemeester van Boxtel zal wel trots zijn wat hier gebeurt”, zo liet de voorganger van burgemeester Jan van Homelen zich ontvallen toen drie van de vijf genomineerde scholieren voor een affichewedstrijd afkomstig bleken te zijn uit Boxtel.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Geflankeerd door Kasba en de Fontys Bigband zingt de Brabantse zanger Gerard van Maasakkers het Lied van de Vrijheid.

Met Roel Timmermans, Dominique Saris en Mark Schalkx was het Vmbo-College ’hofleverancier’ voor de finale van de wedstrijd waaraan in totaal vijfhonderd leerlingen van zeven scholen voor voortgezet onderwijs deelnamen. Saris en Schalkx deelden met student Bart Lauwers uit Bladel de derde plaats, Roel Timmermans won de hoofdprijs en ontving uit handen van burgemeester Rombouts een cheque. De tweede prijs ging naar een trio van het Heerbeeck College in Best.

Het waren niet alleen de leerlingen van het Vmbo-College Boxtel die Boxtel vertegenwoordigden tijdens de start van de nationale viering van de bevrijding. Tijdens een indrukwekkend programma in het provinciehuis beet de Boxtels-Marokkaanse band Kasba het spits af met een swingende vertolking van het door Thé Lau geschreven ’In Vrijheid’, dat geldt als het Lied van de Vrijheid. De zang werd in het provinciehuis verzorgd door de populaire Brabantse troubadour Gerard van Maasakkers, begeleid door leadzanger Sami El Ghousli en de andere muzikanten van Kasba.

Bij de finale van het programma in het provinciehuis mocht Kasba opnieuw aantreden voor een tweede versie van het Lied van de Vrijheid, dat ditmaal mede werd gezongen en gespeeld door een studentenkoor en een big band. En Kasba ging daarna in sneltreinvaart naar de Parade voor een optreden op het Noord-Zuid Bevrijdingsfestival. De Parade was afgeladen vol, mede vanwege de komst van het bevrijdingsvuur uit Wageningen én een optreden van rapper Ali B.

Op het Kerkplein in de Bossche binnenstad was het ook Boxtel dat de klok sloeg. De veelbelovende band Ann O’Nymous speelde onder aanvoering van zangeres Ilona felle pop en swingende rock.

Het minst opvallend, maar cruciaal voor de start van de nationale viering van de bevrijding was de rol van De Romeinen, een communicatie- en productiebureau van Stephan Grilis en Femke Klein uit Boxtel. Het duo was zowel verantwoordelijk voor de productie van de festiviteiten in het provinciehuis als het Noord-Zuid Bevrijdingsfestival. De Romeinen werkte op 5 mei voor twee opdrachtgevers en moest zorgen voor een vlekkeloos feestprogramma.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kroonprins Willem-Alexander houdt de 5 Mei-lezing in het provinciehuis te 's-Hertogenbosch.
12 mei 2005

Print deze pagina

Terug