GALERIE DE TRAVERSE IN BOXTEL SLUIT DEUREN

'Door succes moet ik keuzes maken'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Boxtelse kunstenares Dagmar de Kok gaat eind juni van dit jaar stoppen met haar winkel in kunstenaarsbenodigdheden en galerie. 'De Traverse' was jarenlang een geliefde ontmoetingsplek voor kunstminnend Boxtel.

De Boxtelse kunstenares Dagmar de Kok (28) heeft besloten om te stoppen met haar winkel in kunstenaarsbenodigdheden en galerie. Galerie De Traverse aan de Stationsstraat in Boxtel is in de afgelopen zeven jaar onder leiding van De Kok uitgegroeid tot een bekende en geliefde ontmoetingsplek voor kunstminnend Boxtel. De Boxtelse wil haar horizon gaan verbreden als kunstenares, waarmee ze volgende maand een begin gaat maken. Dan gaat De Kok voor een periode van zes weken naar Zuid-Afrika waar ze gaat werken aan haar aandeel in een groepsexpositie, die in augustus geopend wordt in de NSA-galerie in Durban.

De Kok vertrekt in juni naar Zuid-Afrika, waar ze is uitgenodigd om gedurende anderhalve maand te komen werken in het atelier van de Zuid-Afrikaanse kunstenares Jane du Rand in Durban. De Kok bezocht in december vorig jaar de Zuid-Afrikaanse stad al eens en deed daar inspiratie op voor objecten van keramiek die zij zelf omschrijft als 'taxibusjes'. Inmiddels heeft de Boxtelse al veel van deze objecten verkocht, maar enkele exemplaren zijn nog te zien in de galerieruimte aan de Stationsstraat.

,,Ik ga rond 11 juni naar Zuid-Afrika. Tot die tijd is De Traverse tijdens de normale openingstijden geopend en houd ik een totale uitverkoop. Vanaf 11 juni is de winkel alleen in de middaguren geopend en zal iemand anders mij vervangen in de zaak. Eind juni gaat De Traverse definitief dicht", aldus De Kok, die momenteel nog boven de winkel woont. ,,Ik moet op zoek naar een nieuwe woning en een nieuw atelier. Het valt niet mee om een atelier in Boxtel vinden, maar het liefste zou ik natuurlijk hier blijven werken. Inmiddels is het hele onderkomen aan de Stationsstraat verkocht, maar het is nu nog niet duidelijk wat er met de winkel gaat gebeuren."

De Kok had graag gezien dat andere kunstenaars de zaak hadden overgenomen, maar dat is niet gelukt. ,,Veel kunstenaars ontbreekt het simpelweg aan geld, want het vergt natuurlijk een fikse investering om alles over te nemen. Het werk in de winkel heb ik altijd erg leuk gevonden, maar het neemt wel veel tijd in beslag, zeker omdat ik ook nog cursussen geef en het atelier een paar keer in de week in de avonduren verhuurd wordt. Tijd die je graag in het maken van kunstwerken wil steken."

SOLLICITEREN
De Kok is inmiddels ook al druk aan het solliciteren voor een nieuwe baan. ,,Het liefst zou ik aan het werk gaan in de kunst- en cultuureducatie, bijvoorbeeld als docent beeldende vorming, fotografie of sculpturele vorming. Daar heb ik ook al ervaring mee, mede door de cursussen die ik gegeven heb in mijn atelier, omdat ik stage heb gelopen op een school en les gegeven heb aan zowel kinderen als volwassenen", zegt ze.

,,Er komt nu veel op me af, maar dat geeft niet want daar krijg ik juist energie van. Ik kijk ook heel erg uit naar het verblijf in Zuid-Afrika. Daar kan ik me zes weken lang in de studio van Jane du Rand, die voorzien is van alle faciliteiten, helemaal wijden aan het maken van kunstwerken. Daarbij zal ik me voornamelijk zal richten op het vervaardigen van keramiekobjecten."

De reden dat De Kok uitgenodigd is om naar Zuid-Afrika te komen heeft te maken met de flair en durf waarmee ze met keramiek werkt. ,,Voor mij is werken met keramiek een autonome, zelfstandige kunstvorm, die met veel expressiviteit en felle kleuren gepaard gaat. Vaak zijn keramische objecten niet zo schreeuwerig, maar heel gestyleerd met rustige kleuren. Ik wil in Durban nog meer taxibusjes gaan maken, maar me verder ook laten inspireren door de omgeving daar. Het is goed om als kunstenaar te reizen en in een andere omgeving te komen. Naast de werkervaring die ik op ga doen, is het ook verrijkend om nieuwe mensen te ontmoeten met andere ideeën en achtergronden."

De Kok was 21 toen ze als jonge ondernemer begon in De Traverse. De afgelopen zeven jaar heeft ze naar eigen zeggen met volle overgave en enthousiasme gewerkt aan een concept, waarin het mogelijk was om haar ideaal, het opzetten van een beroepspraktijk als beeldend kunstenaar, te verwezenlijken.

De Kok: ,,Ik stop niet omdat het slecht zou gaan met de winkel. Integendeel, de zaken lopen prima en eigenlijk gaat het steeds beter. Inmiddels zijn de drie pijlers de winkel, workshops en atelier dermate succesvol dat het voor mij noodzakelijk is geworden om een keuze te maken. Door alle ballen in de lucht te willen houden, is het moeilijk om het accent te blijven leggen op hetgeen het belangrijkste is voor mij, namelijk het beeldend werk. Hier wil ik me in de toekomst op richten."

PLEZIER
De Boxtelse kunstenares kijkt met veel plezier terug op de jaren in De Traverse. ,,Ik heb als jonge ondernemer veel geleerd en leuke en interessante mensen ontmoet, die mij ook steeds weer hebben gestimuleerd en gemotiveerd. Tijdens mijn cursussen en workshops heb ik gevoel en inzicht in beeldende processen kunnen overbrengen. Ik ben blij met de manier waarop de klanten mij gemotiveerd en geholpen hebben om van De Traverse een succes te maken", aldus De Kok.

,,Met name de laatste jaren was er veel interesse voor mijn beeldend werk en de activiteiten die zich afspeelden in het atelier. Hierdoor ontstond een beeldend centrum, waarbij zowel volwassenen als kinderen hun creatieve ei kwijt konden. Er was kunst te zien, te maken en te koop. Ik ben altijd blij geweest met de interesse en de enthousiaste reactie van het Boxtelse publiek."

Nog een paar weken is De Kok als vanouds aan het werk in haar winkel aan de Stationsstraat, voordat ze koers zet naar Zuid-Afrika. Als ze terugkomt, is haar winkel De Traverse geschiedenis en begint een nieuw leven. De Kok wil niet met de stille trom vertrekken.

,,In september wil ik een oeuvre-expositie houden waarmee ik de periode dat ik werkzaam was in De Traverse wil afsluiten en een nieuwe fase in mijn carrière in zal luiden. Waar die expositie in Boxtel gehouden wordt weet ik nog niet, maar ik hoop veel mensen aan te treffen die klant bij mij zijn geweest, andere mensen die ik ontmoet heb en kunstenaars. De Traverse was echt een meeting point, een belangrijke ontmoetingsplek. Ik heb het hier jarenlang heel erg goed naar mijn zin gehad en daar wil ik graag met andere mensen bij stilstaan."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Dagmar de Kok aan het werk in haar atelier.
12 mei 2005

Print deze pagina

Terug