5 MEI-FESTIVITEITEN GOED BEZOCHT

Bevrijdingsdag met vurige atleten en bokkige paarden

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Onder luid gejuich komen de Marvel-atleten met het Wageningse bevrijdingsvuur aan in Boxtel. Ze hebben de hele nacht in estafette doorgelopen.

Donderdag 5 mei werd gevierd dat het zestig jaar geleden was dat Nederland werd bevrijd. Dat gebeurde met het naar Boxtel brengen van het bevrijdingsvuur uit Wageningen, waar de Duitsers destijds de capituleerden, door Marvel-atleten. Verder werd de uitslag van de gedichtenwedstrijd onder basisscholieren bekendgemaakt en was er een paardenspektakel op de Markt.

Onder een lekker zonnetje komen de vijftig Marvel-atleten om 11.50 uur de Markt opgelopen. Moe maar voldaan - ze hadden het Wageningse bevrijdingsvuur bij toerbeurt de hele nacht doorgedragen - stoppen ze voor het gemeentehuis waar de vlam wordt overgedragen aan burgemeester Jan van Homelen. Die is trots op de atleten. In zijn toespraak haalt hij de verbinding tussen sport en vrijheid aan. ,,Sport is gebondenheid aan elkaar, samen een prestatie leveren. En sport maakt vrij.” Vervolgens steekt hij de toorts voor het gemeentehuis aan, ten teken dat Bevrijdingsdag in Boxtel begonnen is.

Op de Markt hebben zich een kleine honderd mensen verzameld om de atleten in te halen, waaronder veel kinderen. Die krijgen na het overhandigen van de vlam te horen wie van hen de gedichtenwedstrijd heeft gewonnen die onder alle basisscholieren van Boxtel is gehouden. Burgemeester Van Homelen was voorzitter van de jury. Hij vertelt dat het heel moeilijk was om de winnaar te kiezen. ,,Er waren drie aandachtspunten voor ons als jury. Het thema bevrijding moest goed in het gedicht zijn uitgewerkt, het gedicht moest goed zijn opgebouwd en er moest een leuke tekening bij staan. Er waren heel veel mooie inzendingen, maar de winnares is Renkse Meijs van de Angelaschool.”

Een bewonderend applaus gaat op, maar de winnares schittert door afwezigheid. Ze is op vakantie. Daarom mag een van de andere finalisten, Marit van Gils, het winnende gedicht voorlezen. Van de mooiste gedichten van alle deelnemende scholen is een boekje samengesteld. Daarvan wordt het eerste exemplaar uitgereikt aan Door van der Meijden (84). Zij hielp tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikers verstoppen in natuurgebied De Kampina.

De gedichten die de kinderen geschreven hebben doen Van der Meijden wel wat. ,,Hartstikke bedankt dat jullie zoveel moeite gedaan hebben om deze gedichten te maken.”, verklaart ze gemeend aan haar jonge toehoorders. ,,Ik zal het met heel veel interesse gaan lezen.” Ze vervolgt: ,,Ik hoop dat jullie nooit zo’n oorlog meemaken als ik meegemaakt heb.” Burgemeester Van Homelen vult aan: ,,Daar moeten we sámen voor zorgen.”

ZATLAPPEN
Daarna krijgen de hongerige Marvel-atleten een lunch aangeboden in het gemeentehuis. Hayk en Ties Vervoort, Tom Schalkwijk en Hein Handgraaff ploffen meteen neer in de daar gereedstaande stoelen. ,,Ik ben behoorlijk kapot”, verzucht Tom. ,,Ik heb de hele nacht niet geslapen.” Toch was het lopen op zich voor de goedgetrainde atleten een peulenschilletje. Ties: ,,We liepen in een goed tempo van Wageningen naar hier. Na iedere vijf kilometer moesten we de fakkel doorgeven. Iedereen heeft dus twee keer een half uur gelopen.”

Erg veel publiek trokken de lopers niet toen ze vanuit Wageningen onderweg waren naar Boxtel. ,,Er stond helemaal niemand langs de weg te kijken”, vertelt Hayk. ,,Alleen een paar zatlappen in Wageningen zelf, die zich afvroegen waarom we ons zo uitsloofden, haha.” Hein vult aan: ,,Ik vond het wel speciaal om het bevrijdingsvuur naar Boxtel te lopen. Het is tenslotte symbolisch om Bevrijdingsdag te vieren.”

Intussen is de jongste jeugd met de ouders naar de bibliotheek getogen. Daar worden alle gedichten van de finalisten tentoongesteld. Aan de grote blauwe muur achterin pronken alle stukken als ware kunstwerken aan de muur. Over een paar weken mogen alle kinderen hun ingelijste gedicht mee naar huis nemen. Behalve winnares Renske Meijs. ,,Haar gedicht komt op een prominente plaats in het gemeentehuis te hangen”, legt burgemeester Van Homelen uit. ,,Dan kunnen alle bezoekers daar ervaren hoe jonge mensen anno 2005 stilstaan bij vrijheid en solidariteit.”

Na alle plichtplegingen en de onthulling van het winnende gedicht rennen alle kinderen op de muur af om aan hun ouders, broertjes en zusjes hun gedicht te showen. De kreet ’Kijk, deze is van mij!’ klinkt volop. Ook Decha Poulich trekt trots haar ouders richting haar ingelijste gedicht. Die tonen zich buitengewoon geïnteresseerd. Of ze later dichteres wil worden weet Decha nog niet.

,,Maar ik ben er wel heel erg trots op dat mijn gedicht hier tentoongesteld is.” De gedichten zijn heel divers. Sommige werken zijn keurig getypt, anderen heel netjes geschreven in grote krullende letters. Ook de originele versies hangen er. Handgeschreven papieren, waar de correcties nog op staan. Met weggestreepte woorden en opgeschreven met verschillende kleuren pen. Bij sommige gedichten staan hele kleurige tekeningen. Andere werken vallen op door hun eenvoud en stijl.

ZENUWEN
In de tussentijd is de Markt langzaamaan volgestroomd met mensen. Daar wordt gedurende de hele middag een paardensportspektakel gehouden. Het met zand bedekte parcours wordt omringd door een paar honderd mensen. Vooral de terrasjes doen goed dienst. De mensen die daar zitten laten zich als vorsten laven en kijken in alle rust vanaf een toppositie naar de vele demonstraties.

Vanuit de grote tent voor het gemeentehuis klinkt gezellige muziek. Ondanks het feit dat de zon steeds meer achter de wolken verdwijnt heeft het publiek er zin in. Na de demonstratie met IJslandse pony’s wordt een fraaie kür vertoond door Theo en Mien van de Loo, in een oud-Brabantse koets en gekleed in de klederdracht uit vroeger jaren, en Trix van der Kolk en John Persoons. De omroeper op het podium geeft tijdens de kür uitleg. Zo snapt zelfs een leek hoe de proef verloopt.

Daarna is het de beurt aan de kinderen op A- en B-pony’s. Willemijn van Weert, Matt Schellekens, Jasper Oomen en Hans van Weert mogen allen voor het eerst komen opdraven om voor publiek hun kunsten te vertonen. Aan de strakke koppies te zien voelen ze de zenuwen. Ook de paarden hebben last van spanning. Met name Rico zit nogal te bokken. Willemijn, toch een ervaren ruiter, heeft moeite haar dier tot rust te krijgen. Daarom maakt het viertal een hele lange inrijronde, zodat de paarden kunnen wennen aan deze ongewone omstandigheden.

Dat helpt. De proef wordt met goed gevolg afgelegd. Het applaus van de toeschouwers is allerhartelijkst voor deze knappe prestatie. Toch is Willemijn na afloop niet helemáál tevreden. ,,Het ging redelijk. In het begin was het even moeilijk omdat de paarden zenuwachtig waren. We moesten vandaag rijden voor een groot publiek, dat zijn we niet gewend. Meestal rijden we op de manege in ons eentje in de bak. Als oplossing zijn we maar even gaan losrijden met de pony’s. Daar hadden we gezien het programma niet heel veel tijd voor, maar het hielp gelukkig wel.” Ze heeft genoten van haar debuut voor zo’n groot publiek. ,,Dit is leuker dan het gebruikelijke ponyrijden in de manege.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Omdat winnares Renske Meijs van de gedichtenwedstrijd op vakantie was, kreeg Marit van Gils de eer om het gedicht voor te lezen.
12 mei 2005

Print deze pagina

Terug