AANNEMER SPREEKT VAN OVERMACHT

Riool Baroniestraat niet bestand
tegen wolkbreuk

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het regenwater stond maandagavond in de Breukelsestraat bijna 25 centimeter hoog. (Foto: Sander van Gils).

Een hevige onweersbui heeft maandagavond tot grote wateroverlast geleid in de Baroniestraat, Pastoor Erasstraat, Breukelsestraat, Brugstraat en Spoorstraat. Vanwege werkzaamheden was de capaciteit van de riolering juist op het moment van de wolkbreuk ontoereikend. Tientallen woningen en bedrijven stroomden onder water, de schade loopt mogelijk in de duizenden euro’s.

’U zult begrijpen dat enige overlast niet te vermijden zal zijn.’ De zin in de bewonersbrief van de firma Insituform Rioolrenovatietechnieken uit Zoetermeer is pijnlijk voor de bewoners en bedrijven die zijn gedupeerd door de wateroverlast. Juist op de dag dat ze vanwege een rioolrenovatie zo min mogelijk water mogen gebruiken, wordt de wijk getroffen door een wolkbreuk en kan de maandag gerenoveerde riolering in de Baroniestraat de enorme aanvoer van water niet verwerken. Het gevolg: overstroomde straten, ondergelopen kelders, kletsnatte huiskamers en schade aan meubilair en apparatuur.

De brandweer, die ook elders in Boxtel in actie moest komen vanwege wateroverlast, trachtte met pompen het overtollige water in het Smalwater te pompen. Dat gebeurde bij de brug in de Breukelsestraat-Van Hornstraat, waar het water lange tijd meer dan tien centimeter hoog stond en enkele woningen binnendrong. Later werd een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld dat met enorme trucks vele kubieke meters water oppompte en elders in de Dommel loosde. Het bedrijf moest dinsdagochtend weer in actie komen vanwege een nieuwe onweersbui.

OVERMACHT
Werfleider Patrick Theunis van de firma Insituform Rioolrenovatietechnieken spreekt van overmacht. ,,Bij zo'n enorme regenbui is dit niet te voorkomen", stelt Theunis. Hij verklaart dat in het bestek voor de rioolrenovatie geen rekening is gehouden met het wegpompen van rioolwater. ,,De gemeente is er vanuit gegaan dat het water via andere riolen of overstorten in beken en sloten zou wegvloeien. In normale situaties een goed uitgangspunt", aldus Theunis.

De werfleider van Insituform geeft aan dat het bedrijf de verzekeringsmaatschappij heeft ingelicht en alle schadeclaims zal doorsturen. Hij benadrukt dat de renovatie van de riolering volgens de werkwijze van Insituform de juiste is omdat in een tijdsbestek van twee dagen 240 meter riool vernieuwd kan worden. ,,Doe je dat met een aannemer die de straat moet opbreken, dan hebben bewoners maandenlang overlast."

Het tijdelijk omleiden van de riolering was geen optie, omdat ook dan veel graafwerk verricht had moeten worden en de tijdwinst van de operatie wegvalt. Theunis: ,,Het is echt een uitzonderlijke situatie die ik in vijftien jaar slechts drie keer heb meegemaakt. De regenbui was zeer extreem. Ik kom zelf uit België en daar moesten snelwegen worden afgesloten vanwege overstromingen. Tegen zo'n bui is niemand opgewassen."

Wethouder Wim van Erp stelde gisteren dat de gemeente Boxtel het bedrijf Insituform aansprakelijk zal stellen voor de schade. In het gemeentehuis wordt er volgens Van Erp vanuit gegaan dat het bedrijf goed verzekerd is. ,,Het is puur toeval dat juist op de dag dat dit karwei wordt uitgevoerd zo'n enorme regenbui valt. Iedere normale situatie zou het rioolstelsel aangekund hebben, maar dit was zeer extreem", aldus Van Erp. De wethouder betreurt dat veel bewoners schade hebben geleden bij de wolkbreuk. ,,Gelukkig konden de aansluitingen dinsdag hersteld worden en is het probleem opgelost omdat alle kolken weer open zijn."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Met grote pompwagens werd het overtollige water weggepompt. Dinsdagochtend moesten de voertuigen na een nieuwe hoosbui opnieuw in actie komen. (Foto: Sander van Gils).

KOUS
De werkzaamheden aan de riolering in de Baroniestraat werden in opdracht van de gemeente Boxtel uitgevoerd door Insituform. Tussen de Spoorstraat en de Annastraat werd het riool gerenoveerd door een kous in de bestaande rioolbuis te schuiven. Die naaldvilten kous is geïmpregneerd met polyester hars en wordt met behulp van waterdruk via een put in het riool aangebracht. De druk van het water zorgt ervoor dat de kous zich volledig afzet tegen de oude buiswand. Dat karwei was maandag overdag uitgevoerd.

Door water te laten circuleren via een boiler kan de hars uitharden. Na dit proces zou Insituform de waterafvoer van de woningen weer herstellen door de aansluitingen van de huizen op het riool uit te boren. ,,Na het verdere afwerken van de kous kan het riool weer in werking worden gesteld en is in het oude riool een geheel nieuwe naadloze kunststof leiding ontstaan die weer meerdere decennia het rioolwater kan afvoeren”, aldus Insituform in een bewonersbrief.

Volgens werfleider Theunis van Insituform is in de loop van dinsdag een begin gemaakt met het herstellen van de rioolaansluitingen. Hij meldde dat dinsdagmiddag alle aansluitingen waren doorgeprikt.

MEER OVERLAST
De wolkbreuk zorgde maandagavond voor meer problemen in Boxtel. De brandweer moest in actie komen in de Oude Kerkstraat en op bedrijventerrein Ladonk. Volgens de politie kwamen de putdeksels in acht straten omhoog. Daarbij raakte een aantal auto's beschadigd. In de wijk In Goede Aarde veranderden straten in complete modderpoelen. Zo was de Huygensstraat, waar later deze maand begonnen wordt met de bestrating, een kleine binnenzee en waren woningen nauwelijks bereikbaar.

Op de Essche Stroom in Esch waren enkele personen op een vlot aan het varen toen de hoosbui losbarstte. Ze schuilden onder een brug maar werden daar door de politie weggehaald vanwege de risico's van onweer en bliksem.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Brandweer en rioolbedrijven werden maandagavond ingezet om de wateroverlast in de Breukelsestraat aan te pakken. (Foto: Sander van Gils).
4 mei 2005

Print deze pagina

Terug