PAULIEN BROEDERS UIT ESCH

'Genieten van jubileum koningin Beatrix'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Paulien Broeders uit Esch was zaterdag aanwezig bij de viering van het zilveren regeringsjubileum van koningin Beatrix in de Ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag. Op de foto toont ze onder meer de uitnodiging, het programmaboekje en het zilveren lepeltje dat ze mee mocht nemen naar huis.

Foto's heeft ze niet, maar een bijzondere herinnering zal het altijd blijven. Paulien Broeders (37) uit Esch was door de gemeente Haaren uitverkoren om zaterdag op Koninginnedag het feest rond het zilveren regeringsjubileum van koningin Beatrix bij te wonen in de Ridderzaal van het Binnenhof in Den Haag. Dat deed ze samen met (prominente) genodigden, de leden van de koninklijke familie, 225 25-jarigen die gekoppeld waren aan de leden van de Eerste en Tweede Kamer en 124 andere Nederlanders uit even zoveel gemeenten. ,,Ik vond het een eer om erbij te zijn", aldus Paulien.

In totaal mochten 125 gemeenten, waaronder Haaren, één inwoner aanwijzen om aanwezig te zijn bij de Bijzondere Verenigde Vergadering in de Ridderzaal. Het feit dat de eer te beurt viel aan een inwoner van Esch kwam omdat de andere Haarense dorpen tijdens de viering van het 60-jarig bevrijdingsfeest in het provinciehuis in Den Bosch al vertegenwoordigd zijn door inwoners die op 5 mei geboren zijn.

De criteria waar de Essche gegadigde aan moest voldoen, was dat het een vrouw moest zijn. autochtoon, tussen 18 en 45 jaar en actief in het vrijwilligerswerk. Paulien voldeed aan de voorwaarden, mede vanwege haar werkzaamheden voor de Sint-Willibrordusparochie. Paulien: ,,Ik ben op de pastorie aanwezig voor de mensen, beantwoord telefoontjes en help mensen die aan de deur komen. Verder regel ik onder meer begrafenissen en schrijf ik doopbewijzen uit. Ik help mee in de kinderwoorddienst en ben dirigent van het kinderkoor van de Willibrordusparochie."

Paulien hoefde niet lang na te denken toen ze hoorde dat ze uitverkoren was om namens de gemeente Haaren de bijeenkomst in de Ridderzaal bij te wonen, de zaal waar koningin Beatrix elk jaar op Prinsjesdag de Troonrede uitspreekt. Vrijdagavond arriveerde ze al in Den Haag omdat ze de volgende dag al vroeg uit de veren moest om op tijd op het Binnenhof te zijn. ,,Ik logeerde in het Statenhotel in Den Haag, maar heb bijna geen oog dicht gedaan. Midden in de nacht begonnen ze buiten het hotel in een drukke winkelstraat alles klaar te zetten voor de vrijmarkt van zaterdag. Dat ging met veel herrie gepaard", aldus Paulien, die met haar man, diaken Peter Broeders, en haar drie kinderen in de pastorie van de Sint-Willibrorduskerk in Esch woont.

,,Nee, er was niemand met me meegegaan naar Den Haag. Ik verbleef samen in het hotel met mensen uit onder meer Nijkerk en Hoogeveen, die ook uitgenodigd waren voor het jubileumprogramma in de Ridderzaal. Bij het Mauritshuis werden we zaterdagochtend allemaal vanwege veiligheidsredenen gecontroleerd en gefouilleerd. Rond een uur of negen waren we al in de zaal, terwijl de koningin pas anderhalf uur later haar opwachting zou maken. Het viel mij op dat de zaal minder groot is dan die op televisie lijkt. Grappig was dat in de zaal gezegd werd dat er 125 vrijwilligers uit de grotere gemeenten aanwezig waren. Nooit geweten dat Haaren tot een van de grote gemeenten hoorde", lacht Paulien.

Ondanks de lange wachttijd verveelde de Essche zich geen moment in de Ridderzaal. Paulien: ,,Er was van alles te zien. We moesten het openingslied oefenen met z'n allen, we kregen instructies en daarnaast konden we via televisies de uitzending volgen over Koninginnedag. Heel leuk was natuurlijk ook om zoveel bekende mensen, die je normaal alleen thuis op televisie zit, in het echt te zien. Behalve de kamerleden en de commissarissen van de koningin en veel oud-politici, waaronder oud-landbouwminister en oud-Eerste Kamer-voorzitter Gerrit Braks, waren onder anderen ook de oud-premiers Wim Kok en Ruud Lubbers aanwezig. Minister-president Jan Peter Balkenende hield een toespraak, net als Tweede Kamer-voorzitter Frans Weisglas."

Voordat koningin Beatrix de zaal betrad, kwamen andere leden van het Koninklijk Huis de zaal binnen. Rond de klok van half elf arriveerde Beatrix in de zaal. ,,Toen de koningin binnenkwam was het opeens doodstil, zonder dat dit vooraf gerepeteerd of afgesproken was, Grappig was dat we de koningin op de tv binnen zagen komen en ook in het echt. Buiten de leden van het Koninklijk Huis was er vrijwel niemand die een hoed droeg. Dat is meer iets voor Prinsjesdag. Nee, ik had ook geen hoed op. Er was gevraagd of de aanwezigen zich feestelijk en stijlvol wilden kleden", aldus Paulien.

,,Wij zaten in een blok ergens achteraan in de hoek. Van daaruit had ik een uitstekend zicht op het podium, maar ik ben niet in beeld geweest, hoe goed mijn man en de kinderen ook gekeken hebben. Mijn kinderen dachten wel dat ze mamma herkend hadden, maar ik heb de uitzending zelf later nog teruggezien en mezelf inderdaad niet teruggezien."

Tijdens de bijeenkomst waren er optredens van artiesten en werden filmpjes getoond van tweegesprekken tussen 25-jarigen en kamerleden. Ook waren er verschillende sprekers waaronder premier Balkenende en vertegenwoordigers van de overzeese gebiedsdelen die een cadeau meegenomen hadden en dit in een kabinet op het podium plaatsten.

,,Toen koningin Beatrix later andere verplichtingen had en onder meer naar een aubade van koren op het Binnenhof ging luisteren, bleven wij in de zaal achter. Later hebben wij in de Statenpassage in het Tweede Kamer-gebouw met alle aanwezigen geluncht", zegt Paulien, die onder meer een zilveren lepeltje en een boek ontving over het herdenkingsraam dat gemaakt is vanwege het zilveren regeringsjubileum van de koningin.

,,Ik vond het erg leuk en eervol om erbij te zijn. Na afloop van de bijeenkomst ben ik naar huis gegaan en ben ik niet naar de viering van Koninginnedag in Scheveningen geweest of 's avonds naar de tent op het Malieveld. Mijn man was zaterdag jarig, daar wilde ik ook graag bij zijn."
4 mei 2005

Print deze pagina

Terug