ORANJEFESTIVITEITEN TREKKEN VEEL PUBLIEK

Koninginnedag Boxtel drukker dan ooit

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jas de Keistamper is een vertrouwde verschijning bij de start van de Boxtelse oranjefestiviteiten.

De viering van Koninginnedag 2005 zal niet de geschiedenisboeken ingaan als een spektakel met grote verrassingen. Het draaiboek vertoonde dit jaar veel gelijkenissen met eerdere edities. Maar niemand die erom maalt omdat Koninginnedag bij uitstek een feest is waar de ontmoeting van mensen centraal staat. Een harmonie die klinkt als een klok, een handjevol prima toneelspelers, een swingende band en vooral heel veel kinderen zijn voldoende om de verjaardag van de koningin ook in Boxtel tot een gezellig volksfeest te maken. En dankzij de zomerse weersomstandigheden was het drukker dan ooit...

Het optreden van reus Jas de Keistamper is een van die vaste ingrediënten die al sinds jaar en dag op het programma staat. En elk jaar weer verschijnt de reus van achter zijn donkere wolk, als hij tenminste wordt geroepen door de burgemeester die dat als enige mag: ’Jas, waor bende?’. Wat volgt is een reeks van spitsvondigheden, dit jaar opnieuw uitgesproken door Jan van Beers, die via de mond van de Boxtelse reus een aantal rake grappen maakt. En dit jaar waren ze opvallend geestig.

Voordat Jas de Keistamper ten tonele verschijnt is Koninginnedag al gestart in het kerkdorp Lennisheuvel, waar vijftig kinderen met versierde fietsen door het dorp trokken, voorafgegaan door fanfare Sint-Arnoldus. Ook in Boxtel worden fietsen versierd; het schoolplein van brede school De Wilgenbroek stroomt vol met kinderen die de fiets aankleedden met crêpepapier, slingers en vlaggetjes. Op de Markt volgt de beloning: ontvangst door de Boxtelse koningin én een gratis ijsje, compleet met oranje versiering.

TROTS
Koninginnedag begint in Boxtel steevast met een ontvangst van de gedecoreerden in de raadzaal. De stemmige bijeenkomst wordt ook dit jaar opvallend goed bezocht, ook door de vrijdag onderscheiden inwoners. Trots als een pauw benen ze daarna, voorafgegaan door het gilde, over de Markt - op weg naar de door Boxtel’s Harmonie te vertolken aubade. En natuurlijk allemaal staan bij het Wilhelmus en handjes in de lucht bij het ’Lang zal ze leven’. Het plein stroomt intussen vol met kinderen die mee willen doen aan de kinderspelen en toneelvoorstellingen willen bezoeken.

Maar eerst Jas de Keistamper. ,,Het was bijna de laatste keer geweest hè”, steekt de reus van wal richting burgemeester Jan van Homelen. Hij refereert aan de discussie over het gekozen burgemeesterschap. ,,Maar Ed van Thijn heeft er een stokje voor gestoken.” Ook de komst van koningin Beatrix in oktober naar de wijk In Goede Aarde kan de reus op Konginnedag niet laten passeren. ,,Als Beatrix straks komt moeten alle straten goed geplaveid zijn, zeker in de wijk In Goede Aarde waar het hoog tijd wordt dat mensen met droge voeten thuis kunnen komen.”

Zorgelijk noemt Jas de Keistamper de terugloop van het inwonertal van Boxtel. ,,Als het zo doorgaat zal Boxtel in de 22ste eeuw niet meer bestaan. Zouden ze daarom in Het Groene Woud vijftien ooievaarsnesten geplaatst hebben. Ik ben benieuwd of het waar is wat ze over die ooievaars vertellen.” Tevreden is de reus met de bouw van het plan De Croon, het nieuwe zwembad en de Baronije. Maar hij roept ook op om vaart te zetten achter plannen voor de duivenclubs en Boxtel’s Harmonie aan de Parallelweg Zuid. ,,Laat het niet zo’n lijdensweg worden als de Zuidelijke Hoofdweg!”

HEERLIJK SCHOUWSPEL
De viering van Konginnedag komt aarzelend op gang na de officiële bijeenkomst op de Markt. Veel kinderen schuiven met hun ijsje aan bij een geestig, maar wat langdurig toneelstuk van een clown. Pas als hij grote groepen kinderen betrekt begint de pantomimevoorstelling te leven. De kinderen die meedoen genieten van hun rol op het 'podium'. Ook leuk is De Droomboom voor het gemeentehuis, waarin kinderen plaats kunnen nemen om hun dromen uit te laten komen. Wat volgt is een heerlijk schouwspel van Rian van Haaren en Lieke Faber dat eigenlijk meer publiek verdient.

Met kinderspelen, muziek en eten met de Boxtelse koningin wordt het middagprogramma voltooid. Als de avond valt stromen de terrasjes op de Markt vol en doet vooral de horeca uitmuntende zaken. Veel later dan op het aangekondigde tijdstip verschijnt de meidenband Glamourama op het podium om de 2005-uitvoering van Koninginnedag luidruchtig en swingend uit te luiden. ,,Zelden heb ik zoveel mensen op de Markt zien zingen, klappen en dansen", stelt voorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit in een reactie op het optreden van Glamourama. Voordat de band op het – veel te kleine – podium klimt, wordt het publiek op de Markt verwend door een deejay.

Ketelaars kijkt na afloop van de festiviteiten terug op een buitengewoon goed verlopen feestdriedaagse, die vrijdagavond begon met optredens van popbandjes op de Markt en eindigde met de oranjebraderie. ,,Het is drie dagen lang ongelooflijk druk geweest. De belangstelling was veel groter dan in andere jaren", aldus Ketelaars. Hij roemt de samenwerking tussen alle instanties die hebben bijgedragen aan het evenement.

,,Wat me dit jaar is opgevallen is dat er zoveel meer kinderen waren. En heel veel kinderen waren geschminkt of kwamen met versierde fietsen waardoor het heel feestelijk was op de Markt" , vervolgt Ketelaars. Hij merkt op dat ook steeds meer volwassenen in oranje tenue op de Markt verschijnen. ,,Boxtel kan terugkijken op een geweldige Koninginnedag."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Met versierde fietsen arriveerden tientallen kinderen op de Markt. Ze werden ontvangen door de Boxtelse koningin en haar kleurrijke gevolg.
4 mei 2005

Print deze pagina

Terug