BEWONERS NEMEN VOOR ANDERHALF JAAR AFSCHEID VAN SIMEONSHOF

'Het lijkt wel de vlucht naar Egypte'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Vrijwilligers en personeelsleden begeleidden de bewoners van het Boxtelse woonzorgcentrum tijdens hun uitstapje. Hier steken zij de helpende hand toe om een rolstoeler via een liftje in de touringcar te helpen.

Woonzorgcentrum Simeonshof is woensdagochtend 27 april omstreeks halftien verlaten. Terwijl zestig verhuizers met tien grote trucks aan en af reden om de kamers leeg te ruimen, maakten de bewoners zich op voor een uitstapje. Aan het einde van de middag nam het gezelschap bezit van de tijdelijke huisvesting. Het voormalige verpleeghuis Lindenlust aan de Bosscheweg is voor anderhalf jaar de plek waar de bewoners van Simeonshof in afwachting zijn van nieuwbouw aan de Annastraat.

Voor één keer kregen de zestig ouderen die in Simeonshof wonen een gezamenlijk ontbijt voorgeschoteld. Waar de mensen doorgaans in hun eigen kamertje de dag beginnen met een boterhammetje en een kop koffie, stonden gisteren de tafels rijkelijk gedekt in het restaurant van het aanpalende wooncomplex Ten Brueckelen.

VROEG OP
Toch werd er niet veel gegeten. ,,Het is de spanning. Erg grote honger heb ik niet", vertelt Anneke van Mensvoort (79). Echt zenuwachtig zegt de bewoonster van Simeonshof overigens niet te zijn. ,,Het is een hele operatie, zo'n verhuizing. Mijn man is enkele maanden geleden overleden en dus moest ik sowieso naar een kleiner kamertje verkassen. Een verhuizing was onontkoombaar voor mij."

Naast mevrouw Van Mensvoort peuzelt de 93-jarige Maria Schüller de laatste kruimels van haar bord. ,,Ik zie er echt tegenop en was vanochtend al om vijf uur wakker. Ik durfde toen geen slaappil te nemen omdat ik bang was dat ik dan niet op tijd klaar zou zijn voor de verhuizing. Om zes uur had ik mijn bed al opgemaakt en was ik kant en klaar."

Voor Sjef de Kort is de verhuizing de derde in een korte periode. Hij woont sinds vijf maanden in Simeonshof: ,,We zijn prima geďnformeerd wat er staat te gebeuren. Bovendien weten we ons omringd door een fantastische verzorging." Martien Mathijssen knikt instemmend: ,,Och, we laten het maar over ons heenkomen." Vanaf een andere tafel roepen twee heren dat ze de biljarttafel in het restaurant van de Veldhovense camping Molenveld al hebben gereserveerd. Het duo benut het dagje uit om het moyenne wat op te vijzelen.

RUSTIGE NACHT
De stemming in het restaurant van Ten Brueckelen is opvallend rustig. Vrijwilligers en verzorgend personeel schuiven bij de bewoners aan tafel om een praatje te maken en hen op hun gemak te stellen. ,,In eerste instantie kregen we veel vragen over de nieuwe huisvesting. Mensen zijn natuurlijk benieuwd waar ze terechtkomen. Naarmate de verhuizing dichterbij kwam, zijn de bewoners steeds gedetailleerder geďnformeerd. Zelfs mensen van het verhuisbedrijf zijn bij iedereen persoonlijk langs geweest om hun wensen te noteren", vertelt Marinel Lindeman. De activiteitenbegeleidster van Simeonshof is nauw betrokken bij de organisatie van de verhuisdag en heeft het programma voor het uitstapje samengesteld.

Dat er gezamenlijk wordt ontbeten, stelt de verhuizers in staat om hun werk te doen. ,,Als onze bewoners nu op de gangen liepen, zouden er ongelukken kunnen gebeuren. De verhuizers maken rap tempo om alle kamers leeg te ruimen. Logisch, want vanavond moet alles weer op zijn plaats staan in Lindenlust", aldus Lindeman.

Van slapen kwam bij tal van bewoners niet veel terecht, maar desondanks beleefde het personeel van woonzorgcentrum Simeonshof van dinsdag op woensdag een rustige nachtdienst, aldus locatiedirecteur Jan Brands. De verhuizing is voor veel mensen een ingrijpende operatie. ,,Vergeet niet dat sommige mensen hier al heel lang wonen. En van anderen hebben ook hun ouders hier hun laatste dagen gesleten."

Als de bus voorrijdt, zet Els van der Gouw het lied in dat in Simeonshof op hoogtijdagen wordt gezongen. Samen met de andere personeelsleden en vrijwilligers klinkt op de melodie van Vader Abraham's 'Kleine café aan de haven' een eigen tekst. Zwaaiend met servetten en zakdoeken worden de bewoners uitgewuifd. Het is passen en meten voordat de mensen met hun rollators en rolstoelen naar buiten kunnen om via een liftje in de touringcar plaats te nemen. Maar het lukt. ,,Houdoe. Tot vanavond", klinkt het over en weer. Louis van der Velden slaat de afscheidsceremonie grinnikend gade. ,,Het is net de grote volksverhuizing. Of nee, de vlucht naar Egypte..."

Niet alle bewoners stappen in de bus voor het uitstapje naar Veldhoven. Sommige mensen kiezen ervoor om met eigen familieleden iets te ondernemen en een groepje dat extra zorg nodig heeft, verblijft de hele dag in het Essche verzorgingshuis Sint-Jozef. ,,Daar krijgen we vanmiddag frietjes", glundert een van de bewoners.

Voor de verhuisoperatie werkten twee bedrijven samen. Vanuit het samenwerkingsverband Universeel Transport Systeem (UTS) zijn verhuizers van de firma's Van Daal uit Eindhoven en Bernardt uit het Limburgse Elsloo ingeschakeld om alle meubels en bezittingen van Simeonshof naar Lindenlust te verplaatsen.

STEIGERS
De trappen van het bordes voor het verzorgingshuis aan de Annastraat zijn daarvoor met houten pallets omgebouwd tot een soort aanlegsteiger. De vrachtwagens kunnen er makkelijk bijkomen, zodat de verhuizers de spullen in de laadruimte kunnen rijden. De laadklep hoeft dan niet steeds omhoog en omlaag en dat bespaart kostbare tijd.

Volgens verhuizer Rob Verkoulen is de operatie in Boxtel middelmatig van omvang. ,,Het is voor ons dagelijks werk. We hebben wel voor grotere klussen gestaan." Omzichtig plaatst hij de bezittingen van een van de bewoners in plastic bakken, om die vervolgens opeen te stapelen en naar de hoofdingang te rijden. De kratten zijn voorzien van groene stickertjes met daarop het kamernummer en de naam van de bewoners. Verkoulen schrijft erbij of de inhoud al dan niet breekbaar is. Twee collega's plaatsen een kast op een karretje met zwenkwieltjes en volgen in ijltempo. ,,Om zeven uur vanochtend zijn we begonnen met inpakken. We hopen vanmiddag om vijf uur alles op zijn plaats te hebben", aldus Verkoulen.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een lange stoet verhuiswagens stond gistermorgen in de Annastraat klaar om de inboedel van Simeonshof naar Lindenlust te brengen.
28 april 2005

Print deze pagina

Terug