ORGANISATIE HEEFT VERGUNNING WIELEREVENEMENT BINNEN

Ronde van Boxtel uitgebreid met juniorenwedstrijd

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van het wielerpeloton in de Ronde van Boxtel van vorig jaar. Het wielerevenement is dit jaar uitgebreid met een wedstrijd voor junioren.

Nadat de Ronde van Boxtel vorig jaar voor het eerst sinds 1996 weer gehouden werd, wordt de wielerwedstrijd dit jaar verreden op zondag 3 juli. Het streven van het Wielercomité Ronde van Boxtel is om de koers een vaste plek te geven op de wielerkalender, namelijk de eerste zondag in de maand juli. ,,Dit jaar hebben we alleen concurrentie van een wedstrijd die in Dongen verreden wordt", aldus comitélid en oud-renner Ton Bastings. ,,Naast B-amateurs en masters (veteranen – red.), de dikke bandenrace voor kinderen en de elite- en beloftenwedstrijd staat dit keer ook een juniorenwedstrijd op het programma."

De revival van de Ronde van Boxtel in 2004 krijgt op 3 juli een vervolg. Na de problemen rond de vergunning in 2003, toen de wielerronde geen doorgang kon vinden en in 2004, toen het ook niet eenvoudig bleek om de vereiste papieren te ontvangen, is de vergunning voor het sportevenement nu al in een vroeg stadium binnen bij het comité. ,,Deze keer is het heel soepel gegaan, maar dat was ook al het geval voor de crosswedstrijd rond De Langspier in december vorig jaar. Normaal gesproken duurt het drie maanden voordat we de vergunning hebben, nu hadden we 'm al binnen een week in huis", lacht Bastings, die het jammer vindt dat de gemeente de wielerronde niet meer als een promotie ziet voor Boxtel.

,,We zijn genoodzaakt om elders dure hekken te huren, terwijl de dranghekken beschikbaar zijn op de gemeentewerf. De ronde is voor de gemeente een middel om Boxtel op de kaart te krijgen. Vroeger kwamen 13.000 betalende toeschouwers op het evenement af, namen grote renners als Wim van Est, Wout Wagtmans en de plaatselijk favoriet Henk van Vught deel en was de koers een begrip in de wielerwereld. Wij willen het evenement weer nieuw leven inblazen en hopen op termijn ooit nog eens een profronde te organiseren. Het zou nog mooier zijn als we het Nederlands kampioenschap veldrijden in Boxtel zouden kunnen organiseren, want dat betekent twee dagen televisie vanuit Boxtel."

VOORBEREIDINGEN
Hoewel de Ronde van Boxtel pas over een paar maanden verreden wordt, is het organiserende comité al vergevorderd met de voorbereidingen. Martijn Schoones, die zich namens hoofdsponsor Rabobank Boxtel-Liempde bezighoudt met de organisatie van de Ronde van Boxtel en als pr-manager van het evenement fungeert, is al druk bezig met het vervaardigen van promotiemateriaal als folders en posters. ,,Ik verzorg ook de contacten met scholen en verenigingen om de dikke bandenrace onder de aandacht van de kinderen te brengen", aldus Schoones.

,,Deze officiële fietswedstrijd voor de jeugd wordt verreden in de leeftijdscategorieën 9- en 10-jarigen en 11- en 12-jarigen. Fietsenmaker Jack Leijten keurt de fietsen van de deelnemers vooraf en de organisatie zorgt vanwege de veiligheid van de deelnemers voor helmen. Vorig jaar bestond het deelnemersveld in totaal uit tachtig kinderen, die we opnieuw aangeschreven hebben. De race was een groot succes en werd verreden onder grote belangstelling van onder meer ouders. Het was qua publieke belangstelling het drukste moment van de dag."

Bastings vult aan: ,,We hebben de dikke bandenrace ingepast tussen de juniorenwedstrijd en de koers voor elite- en beloftenrenners en hopen dat veel toeschouwers na de dikke bandenrace blijven hangen."

Vorig jaar werd in de bibliotheek rond de comeback van de Ronde van Boxtel een tentoonstelling over het evenement gehouden. Schoones: ,,Dat doen we dit jaar niet, maar wel zal de bankhal van de Rabobank aangekleed worden, onder meer met een racefiets die beschikbaar gesteld wordt door fietsenmaker Leijten, en shirtjes. Daarnaast willen we net als vorig jaar, toen Rabobank-wielerprof Roy Sentjes de prijsuitreiking voor zijn rekening nam, opnieuw een bekende renner naar Boxtel halen. Wie is nog onduidelijk, maar het zal in ieder geval iemand van de Rabobank-ploeg zijn die niet in de Tour de France actief is, die start namelijk op zaterdag 2 juli."

KLEINE WINST
Volgens oud-renner Bastings, die in het verleden zelf actief was in de Ronde van Boxtel, leverde het sportieve evenement vorig jaar een klein winstbedrag op. ,,Het is veel moeilijker dan vroeger om het bedrijfsleven warm te krijgen voor de Ronde van Boxtel, wat mede komt omdat er nu veel meer evenementen zijn. Een medewerker van ons is bij de ondernemingen op het bedrijventerrein langs geweest, maar slechts één bedrijf reageerde positief. De wielersport leefde vroeger meer dan nu en vrijwel elk dorp had een eigen ronde, dat is al lang niet meer zo. De Rabobank financiert als hoofdsponsor het grootste deel van het budget, maar daarnaast is ook een aantal subsponsors die een financiële bijdrage levert."

Het is volgens Bastings nog te vroeg om aan te geven hoe groot het deelnemersveld in de verschillende categorieën zal zijn en welke renners naar Boxtel komen op 3 juli. Ook de aanvangstijden en de lengte van de wedstrijden staan nog niet definitief vast. Duidelijk is dat de organisatie mikt op een zo groot mogelijk aantal deelnemers. ,,Dat is het meest aantrekkelijk voor het publiek", zegt Bastings, die aangeeft dat het parcours niet afwijkt van de wielerronde in 2004.

Start en finish zijn opnieuw gelegen bij café De Kom in de Stationsstraat. Vervolgens rijden de renners door de Prins Bernhardstraat, Baroniestraat, Pastoor Erasstraat, Breukelsestraat, Wilhelminastraat, Van Leeuwenstraat en Stationsstraat. Bastings: ,,De mensen van de KNWU hadden graag gezien dat de we het parcours langer zouden maken, maar dat is moeilijk te realiseren. Bovendien, als de ronde langer wordt, ziet het publiek de renners minder vaak. En het is juist aantrekkelijk voor de mensen langs de kant als het wielerpeloton vaak voorbij komt."

VERKEERSOBSTAKELS
Volgens Bastings zitten er weinig verkeersobstakels in het parcours, behalve een fikse drempel in de Breukelsestraat. ,,Als de renners recht op die drempel zouden afrijden, worden ze als het ware gekatapulteerd, maar als je de drempel schuin aanrijdt, zoals nu het geval is, zijn er weinig problemen te verwachten. In de bocht van de Prins Bernhardstraat naar de Baroniestraat, nabij de Angelaschool, is een wegversmalling aanwezig waar enkele renners vorig jaar onderuit gingen. Voor de veiligheid van de deelnemers worden daar strobalen neergelegd. Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk rechte stukken in het parcours zitten."

Het organiserende comité, waar inmiddels ook oud-renner Tiny Huijberts deel van uitmaakt, heeft nog ruim twee maanden voordat de Ronde van Boxtel verreden wordt. Bastings benadrukt dat het belangrijk is dat de Ronde van Boxtel een vaste plaats op de wielerkalender krijgt, wat ook het geval is met de cross rond De Langspier in de maand december. ,,De cross is inmiddels uitgegroeid tot een perfecte wedstrijd op de wielerkalender en heeft een goedbezet deelnemersveld. Daar hebben we jarenlang hard voor gewerkt en willen we met de wielerronde ook weer naar toe."
28 april 2005

Print deze pagina

Terug