PASTOOR JAN VAN ADRICHEM MET EMERITAAT

Parochie Sint-Jans Onthoofding blijft zelfstandig

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Pastoor Jan van Adrichem van de parochie Sint-Jans Onthoofding gaat per 1 juli met emeritaat. Hij verhuist met Kees en Annie Schrama naar Oisterwijk, waar Kees Schrama fulltime diaken wordt. (Archieffoto Brabants Centrum).

De Liempdse parochie Sint-Jans Onthoofding blijft zelfstandig. Het bisdom Den Bosch heeft pastoor Norbert van der Sluis uit Oisterwijk voorgedragen als opvolger van pastoor Jan van Adrichem, die per 1 juli met emeritaat gaat. Ook diaken Kees Schrama zegt, met echtgenote Annie Schrama, de Liempdse parochie vaarwel.

Vice-voorzitter Arnold van den Broek van het kerkbestuur van Sint-Jans Onthoofding heeft het nieuws zaterdag en zondag tijdens de reguliere vieringen in de Liempdse parochiekerk bekendgemaakt. Daarmee komt een einde aan de onzekere periode waarin aanvankelijk sprake was van een fusie van de Liempdse parochie met de Boxtelse Sint-Petrusparochie.

Die plannen zijn van de baan nu het bisdom - ondanks verzet van de parochie Maria Regina - uitgaat van een samenvoeging van drie Boxtelse parochies: Sint-Petrus, Heilig Hart en Maria Regina. Onduidelijk is de toekomst van parochie Sint-Theresia in Lennisheuvel. ,,Doordat de bisdomstaf voorrang gaf aan één gefuseerde komparochie in Boxtel, ontstond er voor onze parochie een onzekere toekomstverwachting”, aldus Van den Broek.

Die onduidelijkheid bleef lange tijd voortduren omdat het bisdom geen helderheid kon geven over de toekomst van de Liempdse parochie. In november 2004 werd het bisdom gevraagd helderheid te geven waarbij er twee opties waren: zelfstandig blijven of opgaan in een groter verband. Van den Broek: ,,Medio januari van dit jaar is die helderheid er gekomen. De parochie Sint-Jans Onthoofding Liempde blijft een zelfstandige parochie en voor de toekomst wordt voorzien in een pastorale bediening voor Liempde.”

DIAKEN
In de wetenschap dat de Liempdse parochie zelfstandig blijft, heeft pastoor Van Adrichem volgens de vice-voorzitter van het kerkbestuur aangegeven dat hij het kalmer aan wil gaan doen. Na bijna twintig jaar in Liempde te hebben gewerkt, gaat Van Adrichem per 1 juli met emeritaat. De parochie zal ook afscheid nemen van Kees en Annie Schrama, omdat diaken Kees Schrama is benoemd tot fulltime diaken van de parochie Heilige Johannes in Oisterwijk. ,,Een ultieme wens, zich fulltime mogen inzetten in dienst van de Heer, gaat daarmee voor Kees en Annie in vervulling”, aldus Van den Broek. Pastoor Van Adrichem verhuist met het echtpaar Schrama naar Oisterwijk en zal op freelance basis meewerken in de parochie.

Pastoor Norbert van der Sluis van de parochie Heilige Johannes in Oisterwijk verruilt zijn pastorie voor de pastorie van Liempde. Hij is voorgedragen om de sinds 1603, toen de Liempdse parochie zelfstandig werd, negentiende pastoor van de parochie Sint-Jans Onthoofding te worden. Wanneer van der Sluis wordt benoemd is op dit moment nog niet bekend. Wel staat vast dat de Liempdse parochiegemeenschap in het weekeinde van 25 en 26 juni afscheid zal nemen van pastoor Jan van Adrichem en Kees en Annie Schrama.
28 april 2005

Print deze pagina

Terug