COMMISSARIS VAN DE KONINGIN VERTOEFT ZES UUR IN GEMEENTE

Hanja Maij-Weggen geniet uitgebreid
van werkbezoek Boxtel en Liempde

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Hanja Maij-Weggen loopt samen met onder anderen burgemeester Jan van Homelen (tweede van links) richting de ridderzaal van Kasteel Stapelen om daar de pers te woord te staan.

De Brabantse commissaris van de koningin Hanja Maij-Weggen heeft een zeer positieve indruk overgehouden aan haar in totaal zes uur durende werkbezoek in de gemeente Boxtel. Een van de weinige kritische kanttekeningen die ze donderdag 21 april tijdens het bezoek had beluisterd, was dat de gemeenteraad nog steeds moeite heeft met het dualistisch systeem. ,,Maar dat probleem is zeker niet uniek, meerdere gemeenten worstelen met het dualisme", liet Maij-Weggen na afloop in de ridderzaal van kasteel Stapelen aan de pers weten.

Maij-Weggen was zichtbaar tevreden over het bezoek aan Boxtel. Dat de afsluitende persconferentie plaatsvond in de fraaie ridderzaal van kasteel Stapelen versterkte haar positieve gevoel alleen maar. ,,Ik wist niet dat hier zo'n prachtig slot was, dat is echt een volstrekte verrassing voor mij. Ik heb het kasteeltje tijdens mijn fietstochten in de regio niet gezien. Het is een prachtige plek voor de paters die hier verblijven. Het lijkt wel of de omgeving hier dagelijks aangeharkt wordt en ik heb begrepen dat dit inderdaad het geval is."

Maij sprak onder meer uitvoerig met de leden van het college van B. en W. over verschillende bestuurlijke aspecten, waaronder de sanering van de spoorwegen en de grootschalige infrastructuur in Boxtel, het landschapspark Het Groene Woud en voorzieningen voor jongeren, ouderen en allochtonen. De commissaris van de koningin was met name te spreken over haar ontmoeting met jonge Boxtelse politici onder de 35 jaar, waaronder Nick Geerlings (SP) en Eleora van Brussel-Roos (Boxtels Belang) en jongeren van het Vmbo-College Boxtel, die haar vertelden over hun ervaringen tijdens een politieke jongerendag in het gemeentehuis.

,,Ik wil mijn complimenten maken aan de gemeente over de aanpak van het jeugdbeleid. De jongeren lieten weten zich over het algemeen tevreden te voelen in Boxtel en zeiden dat er veel activiteiten zijn op het gebied van onder meer cultuur en sport. Er is maar een kleine en overzichtelijke groep jongeren die extra aandacht nodig heeft. Het enige wat de jongeren missen is een eigen jeugdhonk, ze vinden dat het lang duurt voordat zo'n voorziening er komt. Daar hebben ze een punt", aldus Maij-Weggen.

,,Als gemeente kun je voorkomen dat jongeren gaan rondhangen door voor faciliteiten te zorgen. Positief vond ik om te horen dat de jongeren actief zijn als vrijwilliger. Mijn algemene beeld is dat in Boxtel sprake is van een constructieve en positieve jeugd. Positief vind ik ook dat de jeugd op een goede manier met allochtonen omgaat. Dat heb ik ook gemerkt toen ik in Boxtel was tijdens het bezoek van prinses Máxima."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Jan van Homelen informeert Hanja Maij-Weggen over de gedenksteen die onlangs is neergelegd bij Kasteel Stapelen, ter herinnering aan de paters Assumptionisten. De wethouders Ger van den Oetelaar (links), Anton van Aert (vierde van links) en Wim van Erp (rechts) luisteren mee.

ONTSLUITINGSWEG
Maij-Weggen sprak met de leden van het college en lokale politici over de veelbesproken noordelijke ontsluitingsweg. De zoektocht naar een tracé voor de weg vindt in nauwe samenspraak plaats met buurgemeente Haaren. ,,Er zit een goed verhaal en goede argumenten achter de noordelijke ontsluiting, maar het is zoeken naar een goed tracé. Ik heb begrepen dat dit in goed overleg gebeurt met de gemeente Haaren. Beide gemeenten moeten er eerst zelf uit zien te komen, voordat de provincie een oordeel velt. Maar ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken om met veel creativiteit een oplossing te vinden. Het zou mooi zijn als er een plan komt, waar beide gemeenten voordeel van hebben", aldus Maij-Weggen.

Tijdens een lunchbijeenkomst in horecagelegenheid De Waag aan de Markt sprak ze met de gemeenteraadsleden Pieter Springer (CDA), Rob Zink (Democratische Partij Boxtel-Liempde), Ton Jonkers (VVD) en Marianne Juffermans (Pvda/GroenLinks) over onder meer de grootschalige infrastructuur en jongerenbeleid. Daarbij lieten de Boxtelse politici weten dat het dualistische systeem nog niet naar wens verloopt. Maij-Weggen: ,,In veel gemeenten zijn er problemen met het dualisme, maar er zijn ook gemeenten die op creatieve wijze met het nieuwe systeem omgaan. Daarom worden er regionale bijeenkomsten georganiseerd, waarbij ervaringen uitgewisseld kunnen worden. Ik verwacht dat er twee collegeperioden nodig zijn voordat gemeenten echt profijt gaan hebben van het nieuwe systeem."

VLASWIEK
De commissaris van de koningin had genoten van het bezoek aan het verzorgingshuis De Vlaswiek in Liempde, waar ze gesprekken voerde met de hier woonachtige ouderen. ,,De Vlaswiek is een pareltje in deze gemeente. Ik heb gemerkt dat de mensen zich daar echt thuis voelen. Toen ik vroeg of de ouderen nog wat te wensen hadden, lieten ze weten dat ze alles hebben wat men nodig heeft. Het is mooi en belangrijk dat dit soort voorzieningen in kleine dorpen gevestigd blijven. Dat moeten we bewaken."

Aan het slot van de ontmoeting met de pers benadrukt Maij-Weggen dat ze genoten had van het bezoek aan Boxtel. ,,Het was een fijn bezoek. Boxtel is een mooie plaats met veel tevreden mensen, waar je als commissaris van de koningin best een beetje trots op mag zijn."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Commissaris van de koningin Hanja Maij-Weggen in gesprek met een bewoonster van zorgcentrum De Vlaswiek in Liempde. Maij was zeer te spreken over het bezoek aan de ouderen in Liempde.
28 april 2005

Print deze pagina

Terug