AANNEMER HANTEERT UNIEKE CONSTRUCTIE

'Grondkering Baronije zonder trillingen'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Jan van Homelen (rechts in de witte jas) krijgt uitlegt over de unieke freesmachine waarmee - zonder trillingen te veroorzaken - een damwandconstructie kan worden gemaakt.

Door de bediening van een freesmachine waarvan er maar twee exemplaren op de wereld bestaan, heeft burgemeester Jan van Homelen gistermiddag het startsein gegeven voor het nieuwbouwproject Baronije aan de Prins Hendrikstraat. Door gebruik te maken van de nieuwste techniek om een grondkering te maken, blijven omwonenden gevrijwaard van trillingen die zouden ontstaan als damwanden zouden worden geslagen.

Bouwgroep Moonen, die de bouw van zeven stadswoningen, vijfentwintig appartementen en vier penthouses gaat realiseren, kreeg door extreem hoge grondwaterstanden te maken met een fikse vertraging van de bouwstart. ,,De tijd tussen januari en nu hebben we benut voor het zoeken naar een alternatieve methode om een grondkering te realiseren", vertelt Joep Gubbels, hoofd planontwikkeling van het in Den Bosch gevestigde bouwbedrijf.

FREZEN
Moonen heeft het bedrijf Wedam ingeschakeld die deze week een enorme machine op het bouwterrein plaatste. Het gevaarte stond vorige week nog in het Duitse M÷nchengladbach; de enige soortgelijke machine wordt volgens Gubbels in Japan gebruikt.

Twee roterende frezen boren zich de komende maand telkens acht tot elf meter die in de bodem en tegelijk wordt de omgewoelde grond ge´njecteerd met een bijzondere cementspecie. Daarna laat de aannemer stalen profielen in de specie zakken om de betonnen wanden extra stabiliteit te geven. Bij deze manier van werken komt geen grond vrij; er wordt gebruik gemaakt van de ruimte die zich van nature in het aardoppervlak bevindt, aldus Gubbels.

Het duurt naar schatting drieŰnhalve week voordat de hele omtrek van de toekomstige bouwput op die manier uitgefreesd en van een betonnen grondkering is voorzien. De woordvoerder van Moonen hierover: ,,Ondertussen beginnen we alvast met het uitgraven van het binnenterrein; de beton waarvan de grondkering wordt gemaakt, moet een maand uitharden."

ONDERGRONDS
De bouwput wordt drieŰnhalve meter diep en omvat het hele terrein waarop wordt gebouwd. Architect Cleem Snijders, die samen met Paul Strik het bouwplan heeft getekend, meldt dat dit complex als eerste in Boxtel een compleet ondergrondse parkeerkelder krijgt. ,,Met ruimte voor 66 voertuigen", aldus de architect.

Gubbels verwacht niet dat de vertraging van de bouwstart zal leiden tot een latere oplevering: ,,We hebben de afgelopen maanden ook gebruikt om de planning te optimaliseren en denken daarmee toch vˇˇr de zomervakantie van 2006 de woningen op te kunnen leveren."

Initiatiefnemer voor bebouwing van het braakliggende terrein waar voorheen wasserij Blanca stond, is Boxtelaar Bernhard Vekemans. Hij heeft Hevo Bouwmanagement uit Den Bosch in de arm genomen om erop toe te zien dat de bouw goed verloopt. Tien appartementen zijn inmiddels verkocht. Daarnaast zijn mensen die eerder belangstelling toonden opnieuw met de makelaar rond de tafel geschoven nu de bouwstart een feit is.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Detail van de roterende frezen die zich acht tot elf meter diep in de bodem boren. Tegelijk wordt de omgewoelde grond ge´njecteerd met een bijzondere cementspecie.
28 april 2005

Print deze pagina

Terug