PROJECT VOGELWERKGROEPEN IN ESCH

Gierzwaluwkasten sieren Willibrorduskerk

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ton Ruijs van het kerkbestuur van de Willibrordusparochie in Esch gaat met een gierzwaluwkast onder de arm via de ladder naar boven.

Het gierzwaluwenproject van de vogelwerkgroep van het IVN-Oisterwijk en de Vogelwerkgroep Midden-Brabant heeft een vervolg gekregen in Esch. De Sint-Willibrordusparochie in Esch verleende medewerking door een van de muren van te kerk ter beschikking te stellen voor het ophangen van gierzwaluwnestkasten. ,,Een perfecte plek", volgens Peet van der Horst uit Esch van het IVN-Oisterwijk.

De vraag was hoe en wie de kasten tegen de hoge kerkmuur zou bevestigen. Uiteindelijk werd het bedrijf ''t Appeltje' van Harrie Appeldoorn uit Boxtel bereid gevonden om de klus te klaren. ,,In totaal zijn zaterdag zeven gierzwaluwkasten gemonteerd door Harrie. Ik was blij toen hij voor het laatst van de ladder afliep, want het was toch een behoorlijke hoogte waar de kasten gemonteerd moesten worden", aldus Van der Horst, die de zeven nestkasten samen met collega's vervaardigde.

,,De kasten zijn aan de noordoostkant van de kerk op de muur bevestigd. Dat moet wel aan die kant omdat de kasten anders te warm worden. Er is een tekort aan nestmogelijkheden voor de gierzwaluw, wat ook komt doordat er tegenwoordig andere bouwmethodes zijn. Daardoor kunnen zwaluwen zich niet meer onder de dakpannen nestelen. In de afgelopen dagen hebben we ook nog achttien kasten bij particulieren ondergebracht. De verwachting is overigens dat de kasten in het eerste jaar alleen maar verkend worden door de vogels en pas in het tweede jaar echt als broedplaatsen gebruikt gaan worden."

De reden dat de kasten juist nu geplaatst worden, komt omdat gierzwaluwen rond eind april een geschikte broedplaats zoeken om ongeveer drie maanden later het nest weer te verlaten, Volgens Van der Horst is de hoge kerkmuur om twee redenen een ideale plek voor het plaatsen van gierzwaluwkasten.

,,Gierzwaluwen vliegen met hoge snelheid rechtstreeks de kasten in. Daarom is het belangrijk dat de kasten hoog tegen de kerkmuur hangen en dat er sprake is van een vrije aanvliegroute zonder bomen. De kasten hebben een breedte van 45 centimeter", aldus Van der Horst, ,,Een gierzwaluw is groter dan een gewone zwaluw en houdt van een stenen omgeving; het zijn eigenlijk rotsbroeders. Daarom heeft het geen zin om kasten in het buitengebied op te hangen, want daar komen ze niet op af."
21 april 2005

Print deze pagina

Terug