AANWINST VOOR CULTUURHISTORISCHE AS

Gedenkstenen tussen Petruskerk
en Stapelen

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Pater Hans de Visser begeleidt de plaatsing van de eerste gedenksteen in de Oude Kerkstraat. In totaal plaatst de gemeente Boxtel zes gedenkstenen op markante plekken langs de cultuurhistorische as.

Een herinnering aan de Heilig Bloedprocessie en Drievuldigheidszondag. Zo kan de uit Belgisch hardsteen vervaardigde gedenktegel omschreven worden die dinsdag 19 april in de stromende regen is geplaatst in de Oude Kerkstraat. In totaal worden in opdracht van het gemeentebestuur van Boxtel zes imposante gedenkstenen gelegd langs de cultuurhistorische as tussen de Sint-Petruskerk en Kasteel Stapelen.

De eerste gedenksteen toont een geestelijke met een doek in de hand en een omgestoten kelk en verwijst naar het bloedmirakel dat rond 1380 in Boxtel zou hebben plaatsgevonden. Het wonder wordt nog ieder jaar herdacht op Drievuldigheidszondag, wanneer de Heilig Bloedprocessie door de straten van Boxtel trekt. De steen is geplaatst op de hoek van de Oude Kerkstraat en Duinendaal omdat de processie daar vroeger van start ging.

In eerste instantie worden drie gedenkstenen geplaatst. Daags na de plaatsing van de gedenksteen in de Oude Kerkstraat werd een steen neergelegd bij Kasteel Stapelen, ter herinnering aan de paters Assumptionisten. De paters vormden de aanleiding voor de komst van de gedenkstenen; tijdens de viering van het 150-jarig bestaan van de congregatie in 2000 beloofde burgemeester Jan van Homelen hen een tastbare herinnering.

De derde steen komt te liggen op de hoek van de Burgakker en de Raaphof en herinnert aan keizer Karel IV, die in 1356 de heerlijkheid Boxtel in leen gaf aan Theodricus van Meerhem en Maria van Boxtel. Op de gedenksteen is de keizerlijke adelaar afgebeeld. De thema’s voor de drie nog te vervaardigen gedenkstenen zijn al vastgesteld en handelen over de eerste vermelding van de Baronie van Boxtel in 1293, de historie van het schependom en de stichting van het kanunnikencollege in 1492.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Keistamper aan het werk. Nadat de gedenksteen in betonmortel is geplaatst, wordt de steen op de goede hoogte gelegd. De gedenksteen weegt 350 kilo en heeft een diameter van 126 centimeter.

BOSSCHE SCHOOL
De gedenkstenen zijn vervaardigd door benedictijner monnik Leo Disch uit Vaals, een bekend architect van de Bossche School. Hij werd geassisteerd door Arnoud Geux, docent van SintLucas en kapucijn Hans de Visser uit Tilburg, die veel over de geschiedenis van Boxtel publiceerde. De Visser, die de thema’s voor de gedenkstenen bedacht, was dinsdag aanwezig bij de plaatsing van de eerste gedenksteen en zag hoe in het wegdek van de Oude Kerkstraat betonmortel werd gestort waarop de 350 kilo wegende steen werd geplaatst.

De Visser bemoeide zich nadrukkelijk met de manier waarop de ronde stenen geplaatst moeten worden. De merlet en de sleutel, twee Boxtelse symbolen, moeten aan de onderzijde te zien zijn, de afbeelding van de geestelijke is te zien wanneer men richting kerk loopt. De Visser: ,,De heren van Boxtel waren als bewoners van Stapelen belangrijk, maar nog belangrijker was de gang naar de kerk. Daarom wordt de steen zo in de cultuurhistorische as geplaatst."

Omdat de riolering in de Oude Kerkstraat binnen enkele jaren wordt vervangen, is de steen op een frame in het beton geplaatst, zodat hij tamelijk eenvoudig te verwijderen is. Met een flinke kraan kan de steen opgetild worden. Het afwerken van de bestrating rond de gedenksteen is handwerk. Op ambachtelijke wijze werden de straatstenen rond de gedenksteen teruggeplaatst en kon het Boxtelse keistampersambacht worden geëtaleerd.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Voor de brug van kasteel Stapelen ligt een gedenksteen die herinnert aan de paters Assumptionisten. De gemeente Boxtel plaatst in totaal zes imposante stenen langs de cultuurhistorische as.
21 april 2005

Print deze pagina

Terug