BOXTELSE VROUWEN IN THEATER AAN DE PARADE

Boxtels talent in Bossche bevrijdingsmusical

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Twee weken lang staan Toos Godding (links) en Marijke van Nistelrooij in het Theater aan de Parade te Den Bosch op de planken in de musical Bevrijdingskind.

Twee Boxtelse vrouwen spelen een rol in de musical Bevrijdingskind, die tot en met 5 mei vrijwel dagelijks door zo'n 150 mensen wordt opgevoerd in het Theater aan de Parade te Den Bosch. Vanaf september repeteren ze meermalen per week en de twee voelen zich een heuse ster. ,,Het is inspannend maar reuze leuk. Ik zou het zó weer doen", lacht Marijke van Nistelrooij. Voor Toos Godding is het definitief de laatste keer dat ze in zo'n grote productie op de planken staat.

Zestig jaar na de bevrijding van Nederland houdt één ding Hannie Hertogs nog steeds bezig: 'wie ben ik? ' Tot haar twaalfde jaar leeft het meisje een onbezorgde en beschermde jeugd in de Bossche binnenstad; te midden van een lief gezin en met een vriendinnetje met wie ze over alles kan praten. Op oudejaarsavond 1957 stort de wereld van Hannie volledig in als ze hoort dat haar oudere zus haar moeder blijkt te zijn. Een langdurige speurtocht naar het hoe en waarom begint.

In de musical Bevrijdingskind belandt de in 1945 geboren Hannie tijdens de zoektocht naar haar vader in het tv-programma Spoorloos; de rol van de presentatrice wordt gespeeld door de Boxtelse Toos Godding. ,,Ik ben een jaar eerder geboren dan de hoofdrolspeelster. Haar belevenissen door de jaren heen zijn voor mij heel herkenbaar. Het is alsof ik mijn eigen generatie naspeel. Heel de entourage, de kleding en de locaties; het is een terugblik in mijn eigen jeugd als echt Bosch' mèske", vertelt Godding enkele dagen voor de première die morgen, vrijdag 21 april plaatsvindt in de Bossche schouwburg.

REDERIJKERSKAMER
Lang hoefde de al sinds jaren in Boxtel woonachtige Godding niet na te denken toen ze hoorde over de auditie voor 'Bevrijdingskind'; meteen meldde ze zich aan: ,,Tien jaar geleden heb ik ook meegespeeld in de toenmalige bevrijdingsmusical De Tommies. Een fantastische ervaring." Van Nistelrooij knikt instemmend. ,,Ik had me tien jaar geleden net aangemeld als lid van een koor in Den Bosch, dat ik had leren kennen tijdens een optreden in een tuincentrum te Rosmalen waar ik toen werkte. Dat koor trad als geheel op tijdens 'De Tommies'. Ik mocht nog niet meedoen, maar woonde uit belangstelling wel alle repetities bij. Dus vonden ze uiteindelijk dat ik toch maar mee op de planken mocht. Echt heel erg leuk om te doen."

Ook Van Nistelrooij was direct van de partij toen ze van de auditie hoorde. ,,Tien jaar geleden werden de deelnemers niet vooraf beoordeeld. Nu dat wel is gebeurd, merk je dat het niveau van de spelers aanzienlijk beter is." De musical verhaalt over diverse perioden in het leven van hoofdpersoon; in vrijwel elke scène speelt Van Nistelrooij een andere rol. ,,Gelukkig hoef ik nu geen Bosch' dialect te spreken. Ik heb wel een paar jaar in Den Bosch gewoond, maar plat praten viel niet mee", grinnikt ze terugblikkend.

Tot voor kort was Godding lid van de rederijkerskamer Moyses' Bosch in haar geboorteplaats. Haar rol in een musical is dan ook niet vanzelfsprekend. ,,Ik heb 42 jaar toneelervaring, maar ben niet écht gewend te zingen. In 'De Tommies' bleef het zingen heel erg beperkt voor mij. Ik vond het echter zó leuk om te doen, dat ik deze keer niet na hoefde te denken om me opnieuw aan te melden. De voorbereidingen hebben echter veel kruim gekost. Vanaf september hebben we elke zondag gerepeteerd; alleen Eerste Kerstdag en carnavalszondag hadden we vrij." Van Nistelrooij vult aan: ,,Daar bleef het echter niet bij. Vrijwel elke week waren er ook groepsrepetities. De laatste maand hebben we steeds twee keer per week gerepeteerd."

PROFESSIONEEL
Hoewel ze veel plezier beleefde aan de voorbereidingen, heeft Godding haar echtgenoot beloofd na 'Bevrijdingskind' een punt te zetten achter haar werk voor het amateurtoneel. ,,Mijn man en ik zijn nu beiden met vervroegd pensioen. Door mee te doen met zo'n productie leg je jezelf natuurlijk wel enorme verplichtingen op." Van Nistelrooij zou zó weer meedoen. ,,Niet komend jaar al, dat zou te kort op elkaar zijn. Maar in de toekomst ben ik zeker weer van de partij als het enigszins kan."

De musical Bevrijdingskind is professioneel opgezet. De voorstelling wordt geregisseerd door Hein Ceelen, theaterconsulent van het Centrum voor Amateurkunst Noord-Brabant, terwijl Peter van Beijnum de composities en Yvonne den Dekker de choreografie verzorgde. Het script is van de hand van Bart de Groof.

De première op vrijdagavond 22 april is geheel uitverkocht. Voor een aantal andere voorstellingen (dagelijks met uitzondering van maandag 25 april, maandag 2 en dinsdag 3 mei) kunnen nog kaarten worden gereserveerd via telefoon (0900) 33 72 72 33 of www.theateraandeparade.nl. De avondvoorstellingen beginnen telkens om 20.00 uur; alleen op dinsdag 4 mei begint de musical een halfuur later. Op zondag 24 april en 1 mei en op bevrijdingsdag, donderdag 5 mei zijn er ook matinees. Die beginnen om 14.30 uur.
21 april 2005

Print deze pagina

Terug