SPANDOEK HANGT TWEE DAGEN AAN GEMEENTEHUIS

Anoniem protest tegen koningin Beatrix

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: ’Beatrix niet naar Rome, dan hoeft ze ook niet naar ons Boxtel te komen!’ Uiting van protest aan de gevel van het gemeentehuis. Het spandoek verwijst naar het ontbreken van de koningin bij de uitvaart van paus Johannes Paulus II en het bezoek dat de vorstin in oktober aan Boxtel brengt. De foto werd deze week door de anonieme actievoerder bezorgd bij de redactie van Brabants Centrum.

Een onbekende actievoerder heeft zaterdagochtend in alle vroegte een spandoek opgehangen aan het balkon van het Boxtelse gemeentehuis. Tot maandagochtend stond daarop de boodschap dat koningin Beatrix niet naar Boxtel hoeft te komen omdat ze de begrafenis van paus Johannes Paulus II niet heeft bijgewoond. De actievoerder laat in een reactie aan Brabants Centrum weten dat hij met de eenmansactie een duidelijk statement heeft af willen geven.

,,Om zes uur in de morgen ben ik op mijn fiets met een ladder naar het gemeentehuis gereden”, vertelt de actievoerder die anoniem wil blijven. ,,Geloof me, ik zag het als een geintje. Eerst wilde ik het spandoek langs de A2 of op een rotonde hangen. Pas later kwam het idee om de actie in het hol van de leeuw uit te voeren en het gemeentehuis als doelwit te gebruiken.”

De actievoerder heeft ondanks zijn ietwat ludieke aanpak een serieuze boodschap af willen geven. ,,Net als zovelen in vooral zuidelijk Nederland ben ik zeer verbaasd dat onze koningin niet bij de begrafenis van de paus is geweest. Ze zal zelf een goede reden hebben, maar zij is het in mijn ogen wel verplicht om, vooral richting de katholieken in Nederland, een duidelijke en eerlijke verklaring af te geven waarom ze niet is gegaan. Beatrix had ook een afvaardiging kunnen sturen.”

In de reactie stelt de actievoerder dat de meeste landen, met uitzondering van Nederland en 'goddeloze’ staten als China en Noord-Korea, een staatshoofd hadden afgevaardigd naar de uitvaart van de paus. ,,In deze wereld van steeds groter wordende geloofstegenstellingen hadden de 'Oranjes’ het voorbeeld van hun eveneens niet-katholieke collega’s uit Zweden, Denemarken en zelfs prins Charles moeten volgen.”

Dat in de politiek deze week enige ophef is ontstaan over het spandoek verbaast de actievoerder. ,,Ik was ook zeer verbaasd dat mijn spandoek er zaterdagavond en zelfs maandagmorgen nog steeds hing”, zegt de actievoerder. ,,Ik denk dat de winkelende mensen er weinig aanstoot aan hebben genomen, maar men zou ook tot de conclusie kunnen komen dat ik de mening van de meerderheid van de bevolking heb geuit. Als de tekst racistisch was geweest, had men allang ingegrepen.”

Dat fractievoorzitter Pieter Springer in de media stelt dat de actievoerder een andere uitingsvorm had kunnen kiezen wordt bestreden. ,,Het boegbeeld van zijn partij, oud-premier Dries van Agt, schrijft een open brief in de Volkskrant. Die kans krijg ik niet en daarom maak ik gebruik van een oude tod en de gevel van het gemeentehuis.”

MAATREGELEN
Burgemeester Jan van Homelen erkent dat de actievoerder gebruik heeft gemaakt van het recht op vrije meningsuiting. ,,Beperk wel het gebruik van andermans eigendom", zegt hij in een reactie. ,,Aan een gemeentehuis hoort geen spandoek te hangen omdat een gemeentehuis de gemeente als geheel vertegenwoordigt en niet is bedoeld voor het uiten van persoonlijke boodschappen."

Van Homelen betreurt dat het spandoek niet eerder is ontdekt dan maandagochtend. ,,Het had eerder gesignaleerd moeten worden. Ik verwacht dat medewerkers die zoiets zien aan de bel trekken en even de facilitaire dienst of een bestuurder informeren, zodat actie ondernomen kan worden. Maar blijkbaar is het niemand opgevallen en kun je je afvragen wat de betekenis van het spandoek is geweest."

De burgemeester gaat maatregelen treffen om herhaling van dit soort voorvallen te voorkomen. Hij is ook van mening dat de actievoerder ten onrechte vraagtekens heeft gezet bij de Nederlandse afvaardiging bij de uitvaart van de paus. ,,Ik geloof niet dat het de bedoeling van het koninklijk huis is geweest om iemand te kort te doen. En met de aanwezigheid van de minister-president was Nederland goed vertegenwoordigd, beter dan bij eerdere uitvaarten van een paus. Daarbij komt dat kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima aanwezig waren bij de herdenkingsdienst van het episcopaat in Haarlem."

GEEN MELDING
De politie is volgens woordvoerder Ivo Oosterbaan in het weekeinde niet geïnformeerd over de aanwezigheid van het spandoek. ,,Ik denk ook dat onze mensen het spandoek over het hoofd hebben gezien. Anders hadden ze beslist contact gezocht met de gemeente.” Oosterbaan vult aan dat het verwijderen van het spandoek de taak van de gemeente is; de protestuiting was tegen de gevel van het gemeentehuis bevestigd. ,,Als er sprake was geweest van een racistische boodschap, dan had er beslist iemand naar de politie gebeld. Nu hebben we geen enkele melding gehad.”
14 april 2005

Print deze pagina

Terug