POLA VAN DER DONCK NIET BLIJ, WEL DANKBAAR

Zambiaans kinderdorp klaar voor opening

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Dankzij de onvermoeibare inzet van de Boxtelse aids-activiste Pola van der Donck is nabij de Zambiaanse hoofdstad Lusaka een kinderdorp voor met aids besmette weeskinderen gebouwd. Het wordt op 1 mei officieel geopend. (Archieffoto Brabants Centrum)

Het levenswerk van aids-activiste Pola van der Donck uit Boxtel bereikt de komende weken een hoogtepunt. Op 20 april komt minister Agnes van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking haar met particulier geld gebouwde kinderdorp Palabana in Zambia bezoeken. Op 1 mei volgt de officile opening.

Je zou verwachten dat Van der Donck blij naar Afrika vertrekt, met zulke mooie gebeurtenissen in het vooruitzicht. Toch is dat niet het geval. ,,Ik ben wel ontzettend dankbaar dat ik dit heb mogen en kunnen doen. Maar blij ben ik niet, want er is zoveel pijn en zoveel leed en zoveel onrechtvaardigheid in de wereld... Veel mensen hebben niet door dat Afrika een stervend continent is. Je ziet dat er met zon verschrikkelijke tsunami-ramp ineens veel geld los komt. Maar aan de situatie in Afrika doet niemand iets. Terwijl de ramp die zich hier voltrekt tien keer zo groot is.

TROTS
Het werk dat Van der Donck in Zambia doet is indrukwekkend. Veel mensen zien in haar eindelijk iemand die concreet iets voor Afrika doet. Zelf voelt ze dat niet zo. ,,Dat zou hautain zijn en ik wil mezelf niet op de borst slaan. Ik ben er natuurlijk wel verschrikkelijk trots op wat ik heb bereikt, want ik ben enorm tegengewerkt door overheden in Nederland en Zambia. Maar ik heb altijd gezegd: Ik trek me nergens iets van aan, ik ga dit dorp bouwen. Men zegt dat ik een moeilijke en agressieve vrouw ben. Dat zal wel zo zijn, want het wordt me vaak z vreselijk moeilijk gemaakt, dat ik wel met boksen en vechten voor de goede zaak.

Inmiddels bestaat kinderdorp Palabana uit zes huizen voor de kinderen. Die hebben allemaal een zitkamer, drie slaapkamers, een keukentje, een badcel, een douchecel en een toilet en een grote veranda. Er staat een echt schoolgebouw met vijf klassen en een aangebouwde zaal voor leraren om te vergaderen. Daar tegenover staat een huis voor de leraren en een grote ruimte waar de kinderen een vak kunnen leren. Verder zijn er stallen gebouwd voor varkens, vogels en kippen. Er is een enorm stuk grond ingericht als moestuin waarvan de groenten, als ze er al zijn in het jaargetijde, naar de markt gaan om verkocht te worden. Ook bevindt er zich een grote schuur waar voorraden in opgeslagen kunnen worden.

Het dorp wordt nog verder uitgebreid. Van der Donck: ,,Een onderneming uit Londen heeft me geld gegeven voor een hospitaal in Palabana. Daar wordt op dit moment dag en nacht aan gebouwd. Als op 1 mei mijn dorp geopend wordt, is ook het hospitaal klaar. Daar kunnen de kinderen die malaria krijgen of ernstig ziek worden opgenomen worden. En ook de mensen uit de dorpen die er omheen liggen, kunnen daar ambulant geholpen worden. Ik wil in het hospitaal ook graag een kleine apotheek inrichten met voldoende medicijnen en pillen voor noodgevallen. Daar moet ik nog geld voor vinden, maar het hospitaaltje is al bijna klaar.

STAP VOOR STAP
Nu de meeste gebouwen er staan kunnen de bewoners erin. Voorheen woonde niemand in dit gebied. Wie gaan Palabana bewonen? Van der Donck: ,,Die kinderen worden opgezocht. De weeskinderen lopen in Zambia veelal langs de weg. In mijn dorp komen zoveel kinderen als we aankunnen. In totaal zijn er in Zambia een miljoen kinderen, maar daar kan ik uiteraard geen dorp voor bouwen. We beginnen met twintig kinderen, omdat ik Palabana stap voor stap op moet bouwen. Op termijn komt er plaats voor duizend kinderen. Daarvoor blijven geldschieters hard nodig. ,,Ik heb het allemaal nu zo voorbereid dat we kunnen starten, maar er moet nog verschrikkelijk veel werk gedaan worden. Keulen en Aken zijn niet in n dag gebouwd en dat kan met dit dorp ook niet.

De leraren aantrekken wordt geen probleem, legt Van der Donck uit. ,,Er is enorm veel werkloosheid in Zambia. Er zijn daardoor enorm veel docenten die geen werk hebben. Die heb ik zo bij elkaar via mijn relaties. Zij krijgen hier uit mijn fonds een voor Zambiaanse begrippen normaal salaris. Verder krijgen de leraren die op de basisschool gaan lesgeven een huis waar ze in kunnen wonen plus een ruimte om te kunnen vergaderen. Ook de medische zorg is al geregeld. Van der Donck: ,,De aartsbisschop die in onze stichting zit heeft met een Nederlandse KNO-arts gesproken. Die komt n dag in de week de kinderen controleren als ze ziek zijn. Gratis.

Het uiteindelijke doel van Van der Donck is dat de kinderen die in haar dorp Palabana wonen zelfvoorzienend worden. ,,De bedoeling is dat de kinderen op den duur teruggaan naar hun eigen stammen en daar met elkaar iets gaan opzetten. Als je een stoeltje in elkaar kunt zetten of een deur kunt repareren, kun je in Afrika je eigen maaltijd verdienen. Zo moeten die kinderen hun eigen leven op gaan bouwen.

PUBLICITEIT
Op 1 mei wordt het dorp Palabana officieel geopend. Van der Donck: ,,Dan komen alle mensen die worden uitgenodigd, hoofdzakelijk afkomstig van ministeries en ambassades, naar het dorp. Daar wordt een kleine mis gelezen en officieel het dorp geopend. Ik weet nog niet precies of ik het open of oud-president Kaunda. Politici weten wat het beste is om er qua publiciteit alles uit te halen wat erin zit. Ik plaats mezelf op de achtergrond. Ik ben niet belangrijk.

Minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking kan daar niet bij zijn. Zij komt op 20 april wl het dorp bezoeken. ,,Daar ben ik natuurlijk blij mee, zegt de Boxtelse aids-activiste. ,,Dat zorgt tenslotte voor extra publiciteit voor dit project. Het is toch een eer dat een minister de moeite neemt om mijn dorp te komen bekijken. Dan weet ze wat ik tot op heden hier heb gedaan. Nu weet ze nog van niets. Ik vind het alleen wel een beetje aan de late kant na al die jaren werk. In ieder geval; het dorp Palabana staat er nu en dat succes pakken ze Van der Donck niet meer af. ,,Dat hoop ik tenminste niet. Het is van de kinderen. Van mijn kinderen.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Pola van der Donck bezoekt kinderdorp Palabana. Aartsbisschop Emmanuel Milingo, oud-president Kenneth Kauna van Zambia en de aannemer (Van links naar rechts) vergezellen de Boxtelse aids-activiste.
14 april 2005

Print deze pagina

Terug