BURGEMEESTER OPENT GERENOVEERD ZIEKENHUIS

’Liduina na flinke facelift weer bij de tijd’

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: In 1982 protesteerde het personeel van het Liduina tijdens een bezoek van minister Gardeniers tegen de dreigende sluiting van het ziekenhuis. (Archieffoto Brabants Centrum).

Enkele weken na de officiële opening van centrumverpleeghuis Liduina wordt ook het gerenoveerde ziekenhuis Liduina opnieuw in gebruik genomen. Dit keer is niet commissaris van de koningin Hanja Maij-Weggen te gast, maar wordt de openingshandeling - op donderdag 21 april - verricht door burgemeester Jan van Homelen. Op zaterdag 23 april volgt een open dag in beide centra. ,,Liduina heeft zeker bestaansrecht”, vindt Jacqueline van der Krabben, unithoofd polikliniek en dagverzorging.

Het lijkt alweer eeuwen geleden dat Boxtel zich met hand en tand moest verzetten tegen de dreigende sluiting van het Liduinaziekenhuis. In 1982 pakten donkere wolken zich boven het ziekenhuis samen toen minister Til Gardeniers drieste bezuinigingsplannen aankondigde en het lot van het Boxtelse streekziekenhuis bezegeld leek. Het was aan de vastberaden acties van de bevolking te danken dat het ziekenhuis – in uitgeklede vorm – behouden kon blijven.

Tegelijk met de verbouwing en nieuwbouw van verpleeghuis Liduina heeft zich bij de buren een metamorfose voorgedaan. Minder in het oog springend, maar zeker niet onopvallend is het Liduinaziekenhuis opgeknapt. ,,Wie de oude situatie kent zal de ogen zeker uitkijken”, zegt Van der Krabben. ,,Naast een renovatie van de polikliniek hebben we zo’n beetje alle ruimtes herschikt. De indeling is veel efficiënter geworden en dat was echt nodig. Je zou echt van een facelift of een make-over kunnen spreken.”

Dat het Jeroen Bosch Ziekenhuis, waartoe Liduina behoort, heeft gekozen voor renovatie en herschikking mag gezien worden als een bewijs dat belang wordt gehecht aan de Boxtelse vestiging. ,,In het verleden is in ons moederhuis misschien nog wel eens gedacht dat het een locatie ergens achteraf was. Maar Liduina heeft in mijn ogen absoluut bestaansrecht”, zegt unithoofd Van der Krabben.

Ze geeft aan dat het ziekenhuis jaarlijks zo’n 22.000 polikliniekbezoeken krijgt. Daar bovenop komen nog eens de bezoeken aan laboratoria, röntgenafdeling en dagverpleging. De twee operatiekamers worden veelvuldig gebruikt voor ingrepen waarbij patiënten aan het einde van de dag weer naar huis kunnen. Van der Krabben: ,,De OK’s worden gebruikt door oogheelkunde, orthopedagogiek en andere vormen van chirurgie. Liesbreukoperaties doen we ook, net als plastische chirurgie.”

Andere specialismen die thuis zijn in het Boxtelse ziekenhuis zijn onder meer cardiologie, dermatologie, gynaecologie, kindergeneeskunde en urologie. Men kan er ook terecht voor een bezoek aan de trombosedienst, bloedafname, endoscopieën en er zijn spreekuren van bijvoorbeeld diëtisten, revalidatieartsen, psychologen en psychiaters. ,,De lijst geeft aan dat Liduina een belangrijke locatie is voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis”, zegt woordvoerster Suzanne Bruijstens van het Bossche ziekenhuis waartoe Liduina behoort.

OPEN DAG
Na de officiële opening op donderdag 21 april volgt twee dagen later een open dag waaraan wordt meegewerkt door ziekenhuis Liduina en verpleeghuis Liduina. De open dag beoogt de inwoners van Boxtel en omgeving te laten zien wat er de laatste jaren veranderd is binnen de muren van beide zorginstellingen.

In het ziekenhuis kunnen bezoekers de vernieuwde poliklinieken bekijken. Medewerkers geven uitleg over hun werkzaamheden. De afdeling dagverpleging is geopend en belangstellenden kunnen de operatiekamers bekijken. Ook instellingen als WegWijs en Novadic, die in het Liduinaziekenhuis zijn ondergebracht, houden open huis. Voor kinderen is een clown aanwezig, de ziekenomroep ORVA verzorgt de muziek.

In het verpleeghuis openen verschillende afdelingen hun deuren. Men kan een bezoek brengen aan de afdelingen fysiotherapie, ergotherapie en logopedie. Medewerkers van dagbehandeling en activiteitenbegeleiding geven voorlichting. De afdeling Opleidingen geeft informatie over werken in de zorg. De muziek is in handen van de Beyerland Kapel uit Lennisheuvel.

Burgemeester Jan van Homelen opent donderdag 21 april het vernieuwde Liduinaziekenhuis aan het Liduinahof 35. Hij doet dat in aanwezigheid van clustermanager Peter van Druten en Peter de Kubber, lid van de raad van bestuur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Deze bijeenkomst is alleen toegankelijk voor genodigden.

De open dag van het Liduinaziekenhuis op zaterdag 23 april duurt van 11.00 tot 15.00 uur. Meer informatie staat op de websites www.jeroenboschziekenhuis.nl en www.zorggroepelde.nl. Bellen kan ook met nummer (073) 699 24 57.
14 april 2005

Print deze pagina

Terug