PRESENTATIE BOEKWERK IN EINDHOVEN

Frits Philips ingenomen met
’Boxtelse' biografie

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Boxtelse auteur Guus Bekooy overhandigt zijn boek aan de oudste dochter van Frits Philips, Digna Hintzen-Philips. Zij hielp met haar ijzeren geheugen Bekooy tijdens het schrijven van het boekwerk.

Ze straalde van trots. De oudste dochter van Frits Philips, Digna Hintzen-Philips, nam maandag in Eindhoven officieel het eerste exemplaar van de beeldbiografie van haar vader in ontvangst. Ze vond het boek van schrijver Guus Bekooy en vormgever Marijke van Nistelrooij uit Boxtel in één woord prachtig. Frits Philips zelf had het boek zaterdag al in kleine kring ontvangen. Ook hij was ontroerd bij het inkijken van het fraaie boekwerk.

Uitgever Thijs Uijthoven kwam een half jaar geleden met het idee van een boek voor de bijna honderdjarige Frits Philips op de proppen. ,,Ik kende hem al 35 jaar in de privésfeer. Ik vond hem altijd al een bijzonder mens, geestig en met een grote belangstelling. Toen ik destijds het fotoboek zag dat was uitgebracht ter nagedachtenis aan prinses Juliana vond ik dat een leuk idee om dat ook voor Frits Philips te laten maken vanwege zijn honderdste verjaardag. Maar het moest wel mooier worden.”

De familie Philips ging meteen akkoord. Guus Bekooy werd gestrikt als schrijver. Een hele eer voor de Boxtelaar. ,,Ik heb veel gesprekken gehad met Digna”, vertelt hij. ,,Zij heeft een ijzeren geheugen. Helaas kon de hoofdpersoon hieraan niet meewerken. Frits Philips heeft namelijk last van geheugenverlies. Zaterdag hebben we het boek op De Wielewaal, waar hij woont, overhandigd. Hij was ontroerd, het deed hem heel veel. ’Ik ben al jaren mijn geheugen kwijt, maar met dit boek komt weer veel boven’, vertelde hij.”

In het boek ’Frits Philips 100’ staat volgens Bekooy een groot aantal dingen waarvan veel mensen zouden zeggen: ’Hé, dat wist ik niet’. ,,Er staan hele opmerkelijke uitspraken van hem in, zoals ’Ik heb zo’n last van goede ideeën’. Ook details worden erin beschreven, zoals zijn wandelstok die hij Pierre noemt en die hij als zijn maatje ziet. Ook geboorten, overlijden en grote gebeurtenissen in zijn leven komen er uiteraard in aan de orde.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het eerste exemplaar van ’Frits Philips 100’ wordt na de uitreiking meteen geïnteresseerd ingekeken door Frits Philips’ oudste dochter Digna (midden) en Jetty, de zus van Frits (rechts). Schrijver Guus Bekooy (links) volgt hun gesprek aandachtig.

BIJZONDERE MAN
Digna Hintzen-Philips, de oudste dochter van ’Mijnheer Frits’, vormde zoals gezegd een belangrijke informatiebron voor auteur Bekooy tijdens het schrijven van het boek. ,,In het begin vroeg ik me af waar ik aan begon”, vertelt ze openhartig. ,,Maar ik ben uiteindelijk blij dat ik doorgezet heb. Er staan hele leuke dingen in. Persoonlijk vind ik het hoofdstuk ’De cabaretier’ het leukste.” Het meewerken aan een boek over haar vader vond ze heel apart. ,,Het is best gek als je je realiseert dat je vader een uniek persoon is.” Tenslotte gaf ze Bekooy nog een pluim: ,,Ik ben blij dat jij deze informatie allemaal op een rij hebt gezet, anders hadden wij het als familie zelf moeten doen.”

Ook vormgever Marijke van Nistelrooij, die is gehuwd met auteur Bekooy, glimt van trots na de overhandiging van het boek. ,,Toen we dit boek zaterdag aan Frits Philips overhandigden zei hij dat hij dit heel bijzonder vond. Toen hij het boek opensloeg zag hij al die tekeningen en foto’s van zichzelf. Dat herkende hij meteen. Hij maakte er allemaal grapjes over, zoals ’Jullie hebben me in dit boek zeker mooier gemaakt dan ik ben?’. Ik vind hem een heel bijzondere man.”

Van Nistelrooij is blij dat al het werk er nu op zit. ,,Er kan veel fout gaan bij het maken van zo’n boek, daarom ben ik heel gelukkig met het eindresultaat.” Een levenswerk wil ze het boek ’Frits Philips 100’ niet noemen, maar ze vindt het wél bijzonder. ,,Ik heb namelijk nog nooit eerder zo’n gevarieerd boek ontworpen. Iedere pagina ziet er anders uit. En het feit dat het boek draait om een bekend persoon maakt het extra speciaal. Daardoor trekt het enorm veel publiciteit.”

’Mijnheer Frits’ was voor uitgever Uijthoven een dankbaar onderwerp. ,,Het was tenslotte vroeger een belangrijk iemand in het zakenleven, maar dan wel één met een warme sociale belangstelling. Hij was erg begaan met mensen. Door de veelzijdigheid van Frits Philips is het een ontroerend, aardig en heel levendig boek geworden.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Frits Philips kreeg vorig weekend al een exemplaar van het boek uitgereikt in zijn huis op De Wielewaal in Eindhoven. Rechts schrijver Guus Bekooy. Bron: FotoMedia Godfried van Hoof.
7 april 2005

Print deze pagina

Terug