REGIO HERDENKT OVERLEDEN KERKVORST

Essche kaarsjes branden voor
Johannes Paulus II

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Dinsdag 5 april, 08.00 uur. Inwoners van Esch herdenken in de kapel van de kerktoren de zaterdagavond overleden paus Johannes Paulus II. Rechts staat diaken Peter Broeders.

In de kapel onder de toren van de Sint-Willibrorduskerk in Esch branden de kaarsjes voor paus Johannes Paulus II. De zaterdagavond overleden kerkvorst wordt op meer plekken herdacht. Tijdens verschillende requiemmissen bijvoorbeeld, die ook in Boxtel, Liempde, Esch en Gemonde worden gehouden.

Van negen uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds waren de inwoners van Esch deze week welkom in hun parochiekerk aan de Dorpsstraat. Daar was in de gedachteniskapel die een paar jaar geleden in de toren werd gerealiseerd een foto geplaatst van paus Johannes Paulus II. Parochianen konden er terecht, om te bidden of om een kaarsje op te steken. Zoals dinsdagochtend toen een handjevol parochianen na het bidden van de lauden in de kerk ook even naar de kapel ging om, zo stelde diaken Peter Broeders, dankbaar stil te staan bij alles wat de paus voor de kerk en de wereld heeft betekend. Ook werd gebeden voor een goede opvolger.

Het bisdom Den Bosch nam deze week het voortouw bij de herdenking van de overleden paus. Maandag ontvingen alle parochies een brief waarin stond dat heden, donderdag 7 april om 20.00 uur de klokken vijf minuten moeten luiden. Morgen, als de paus om 10.00 uur na een uitvaartmis wordt bijgezet in de Sint-Pieter te Vaticaanstad, luiden de klokken een half uur voor de viering, vijftien minuten lang.

Deken Richard Niessen stelde deze week dat parochies in principe vrij zijn om herdenkingen te organiseren. Wel is het zo, dat het bisdom een sturende rol speelt en de parochies de oproep van bisschop Hurkmans zullen volgen om hedenavond een requiemmis te houden. De bisschop zelf doet dat vanavond ook, in de Bossche Sint-Janskathedraal.

Niessen: ,,Even zag het ernaar uit dat de bisschop ook alle pastores van het bisdom naar Den Bosch wilde laten komen, maar hij heeft ervoor gekozen om de pastores de kans te bieden een eucharistieviering in hun eigen parochie op te dragen. Een wijs besluit omdat parochianen op die manier persoonlijk stil kunnen staan bij de dood van de paus.”

De deken, die alle parochies in Boxtel en omgeving aanstuurt en tevens pastoor is van de Sint-Petrusparochie, vertelt dat zijn parochie samen met de Heilig Hartparochie een gezamenlijke requiemmis houdt. ,,Met het oog op de naderende fusie heb ik in overleg met pastoor De Jong van de Heilig Hartparochie besloten om voor deze aanpak te kiezen. We zullen samen voorgaan en het Sint-Petruskoor zal de mis zingen. Parochianen van de Heilig Hartparochie zijn dus vanavond om 19.00 uur welkom in de Sint-Petruskerk.”

GROOT PAUS
Deken Niessen omschrijft paus Johannes Paulus II als een groot paus. ,,Deze paus bezat uitzonderlijke gaven en capaciteiten en heeft zich op bijzondere wijze ingezet voor de kerk. En ik denk dat hij veel bereikt heeft, ook buiten de kerk. De verhouding met het jodendom had zijn aandacht, hij kwam op voor onderdrukten in het Oostblok, vocht voor sociale gerechtigheid en verzette zich onlangs nog tegen de oorlog in Irak.”

Niessen toont begrip voor mensen die paus Johannes Paulus II omschreven als behoudend. ,,Dat is ook zo, maar in wezen heeft hij niet meer gedaan dan de leer van de kerk consequent gevolgd.” De deken vindt dat te veel onderwerpen zoals abortus, euthanasie en condoomgebruik op één hoop zijn geveegd, waardoor een vertekend beeld is ontstaan. ,,Eigenlijk zou je deze zaken apart moeten bekijken en dan krijg je toch een andere indruk. Zo zijn er bisschoppen en kardinalen die gelet op de aids-problematiek heel wat genuanceerder denken over condoomgebruik en gaan de weg van hun eigen geweten.”

Niessen heeft de berichten over de ziekte en het sterven van de paus op de voet gevolgd. ,,Vanaf donderdag heb ik vooral CNN gekeken omdat het laatste nieuws daar doorgaans als eerste gemeld wordt. Zaterdagavond hebben we in de avondmis voor de ernstig zieke paus gebeden, zondag hebben we in de missen bij zijn dood stilgestaan en de paus herdacht.” De uitvaart volgt hij morgen via de televisie. ,,Ik heb geen afspraken in de agenda staan en als er geen uitvaart tussendoor komt ga ik zeker kijken.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Mei 1985: Paus Johannes Paulus II brengt een bezoek aan 's-Hertogenbosch. Boxtelaar Piet de Wit bestuurt de pausmobiel. Naast de paus staat wijlen bisschop Jan ter Schure. (Archieffoto Brabants Centrum).
7 april 2005

Print deze pagina

Terug