BOXTELAAR MOET OUDE CLUB AAN SUCCESSEN HELPEN

Trainer Roger van Gent keert terug bij Bossche hockeyers

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Trainer/coach Roger van Gent keert volgend seizoen terug bij hockeyclub Den Bosch, de club waar hij in het verleden vele successen vierde.

Roger van Gent uit Boxtel wordt komend seizoen coach van de hockeyers van HC Den Bosch. Nu staat hij nog aan het hoofd van titelkandidaat Oranje-Zwart in Eindhoven. Eind jaren negentig was Van Gent ook al de baas bij Den Bosch. Destijds was zijn komst een waar succes: hij veroverde met zijn team twee keer het landskampioenschap en de Europacup II en eenmaal de Europacup I. Volgend seizoen moet hij van de afgezakte topclub weer een bolwerk maken.

Een bekend gezegde in de sportwereld luidt: ’Keer nooit terug naar de club waar je veel successen hebt gehad’. Van Gent kent het gezegde, maar trekt zich er niet veel van aan. ,,Dat zegt men ja. Het moet achteraf blijken of dit gezegde ook inderdaad klopt. Ik heb een hele mooie periode gehad bij HC Den Bosch, veel successen behaald, maar die periode is geweest. HC Den Bosch is nu vier jaar verder, ik ook. Er staat een heel ander team, met hele andere uitgangspunten. Een hele nieuwe uitdaging dus.”

Van 1994 tot en met 2001 heeft Van Gent de topjaren bij Den Bosch meegemaakt. In het seizoen ’97/’98 werd hij landskampioen en won hij de Europacup II; een seizoen later veroverde hij met de club de Europacup I en twee jaar daarna wederom het landskampioenschap en de Europacup II.

Volgens de huidige hoofdcoach van HC Den Bosch, Boxelaar Harry Delmée, zitten die successen er op korte termijn even niet in. Er wordt nu namelijk structureel gewerkt met jeugdspelers. Van Gent ziet daar niet tegenop: ,,Toen ik bij HC Den Bosch binnenkwam, was men bij daar nog niet gewend aan successen. We hockeyden tegen degradatie met een redelijk jong team, net als nu. Dat is langzaam maar zeker opgebouwd tot een succesvolle ploeg. Met Rob Campbell, de voorzitter van HC Den Bosch, heb ik afgesproken dat ik twee jaar de tijd krijg om aan de club te bouwen. Dat is volgens mij een reële termijn. Het zou niet eerlijk te zijn om te zeggen dat we meteen voor de successen gaan, ook al verwacht men dat van mij.

Die hoop moeten we even temperen. We nemen de tijd. Er loopt bij Den Bosch talentvolle jeugd. Daar gaan we goed mee kneden en dan komen de successen vanzelf weer. Ik wil, net als vroeger, bij HC Den Bosch een stevig fundament neerleggen.” Wel heeft Van Gent bij het bestuur aangedrongen op de komst van enkele versterkingen. ,,Er ligt nu te veel druk op de jeugdige spelers. Dat zullen we de komende jaren moeten gaan veranderen door wat ervaren krachten erbij te halen.”

MAXIMUM
Van Gent is nu nog trainer van Oranje-Zwart in Eindhoven, de favoriet bij de mannen voor de landstitel in de hoofdklasse dit jaar. Bij die club zit redelijk wat geld. Van Gent heeft er de afgelopen jaren een mooi team opgebouwd. Het komt vreemd over dat hij vertrekt nu hij kan gaan oogsten.

Van Gent: ,,De reden voor mijn vertrek is dat ik nu vier jaar in Eindhoven zit. Ik ben hier destijds begonnen met het bouwen aan een nieuwe ploeg. Zes nieuwe jongens hebben we ingepast. Dat zijn inmiddels volwaardige hoofdklassehockeyers. Vier jaar ergens werken is voor mij gewoon het maximum. Het gaat hartstikke goed nu, de club wilde me langer houden, het team eveneens, maar ikzelf heb het gevoel dat dit het is. Het is volgens mij heel belangrijk dat er nu iemand anders voor de groep komt, met andere ideeën. Ik ben heel blij dat plaatsgenoot en goede vriend Eric Verboom mijn opvolger wordt. Hij was de enige kandidaat aan wie ik deze groep graag wil overgeven.”

Hij denkt dat zijn vriend de club nog verder kan helpen. ,,Hij heeft door zijn internationale ervaring weer wat andere ideeën dan ik, dat maakt een groep scherp. De spelers moeten zich toch weer gaan bewijzen. Ik denk, Eric een beetje kennende, dat hij wel verder gaat op de lijn die ik heb ingezet. Dat vind ik ook heel belangrijk, want daar heb ik vier jaar lang in geïnvesteerd.”

JUISTE MIX
Toen Van Gent in december aan het bestuur van Oranje-Zwart aangaf zijn contract niet te verlengen, was HC Den Bosch nog helemaal niet in beeld als nieuwe werkgever. ,,Ik was samen met mijn assistent Toon Siepman bijna rond met een buitenlandse club. Dat ketste echter af. Daarop besloot Toon te blijven bij Oranje-Zwart. Toen heb ik voor mezelf het besluit genomen om dan maar een jaartje niets op hockeygebied te gaan doen. Ik ben tenslotte al vijftien jaar coach in de hockeyhoofdklasse, dat is een lange periode", zegt de Boxtelaar.

Hij vervolgt: ,,Een jaartje rust is dan ook wel lekker. Maar toen ik dat net besloten had, kreeg ik een telefoontje van voorzitter Campbell van Den Bosch, of ik genegen was om daar een keer te komen praten met het bestuur. Nou, praten kan altijd. Ik heb vervolgens twee hele goede gesprekken met de club gehad. Daardoor heb ik alsnog besloten om naar Den Bosch te gaan.”

Vrijdag spelen Oranje-Zwart en HC Den Bosch tegen elkaar. Een opvallend duel, omdat bij de Eindhovense ploeg dus de Den Bosch-trainer van volgend seizoen op de bank zit en de assistent-trainer van Den Bosch volgend seizoen de leiding heeft over de Oranjehemden.

Toch gaat Van Gent zich vooral concentreren op zijn eigen team. ,,We willen dit jaar kampioen worden, dus daar ga ik vol voor. Ik zal natuurlijk wel met een heel klein schuin oog naar Den Bosch kijken, maar ik ben voorlopig nog hoofdcoach van Oranje-Zwart.” Gaan Van Gent en Verboom als twee goede vrienden van tevoren nog doen aan koude oorlogsvoering? Gaan er nog plagerige smsjes of telefoontjes over en weer om elkaar voor het duel een beetje te jennen? Van Gent glimlacht: ,,Nee, Eric weet dat dat bij mij niet werkt en andersom is dat hetzelfde. Dus dat is verspilde moeite. Dat doen we niet.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Naast de grote jongens van Oranje-Zwart traint Roger van Gent ook wekelijks de jeugd bij MEP. Hij zal dit blijven doen, ook als hij volgend seizoen in dienst treedt bij HC Den Bosch.
7 april 2005

Print deze pagina

Terug